„Olifant“ tankas - Pietų Afrikos Respublikos dramblys, atsiradęs komunistų grėsmei atremti  ()

„Olifant“ (Dramblys) – sunkiausias Pietų Afrikos tankas. Lietuvos kariuomenės atsargos majoro ir ginkluotės entuziasto Dariaus Antanaičio teigimu, jo gamybos pradžia buvo atsakas į problemas, kurias prie Pietų Afrikos sienų ėmė kelti komunistinių idėjų įkvėptos įvairaus plauko grupės, o dėl Apartheido režimo šaliai buvo įvestas tarptautinis ginklų embargas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Olifant-I“ – tai 1950 metų britų gamybos tanko „Centurion“ evoliucija. 1974 metais „Armaments Corporation of South Africa“ (ARMSCOR) pagamino 9 modifikuotus „Skokiaan Centurion III“ tankus – o vėliau ir dar papildomai 35 vienetus.

„ARMSCOR, bendradarbiaudami su „Olifant Manufacturing Company“ (OMC), 1976 metais suprojektavo tanką „Olifant-I“. Iš principo „Olifant-I“ galima vadinti „Centurion V“, kuris atnaujintas iki izraelietiško tanko „Sh‘ot“ standarto. Tam tikslui pietų afrikiečiai panaudojo 200 vienetų „Centurionų“, kuriuos nusipirko iš Jordanijos“, – pasakoja karys.

Anot jo, pirmieji 3 eksperimentiniai „Olifant“ bandymus pradėjo 1976 metais, ir šie tęsėsi dvejus metus – o 1979 metais jau prasidėjo masinė šių tankų gamyba. „Tačiau, netikėtas Tanzanijai skirtų sovietų siųstų tankų T-55 konfiskavimas parodė „Olifant“ neadekvatumą mūšyje prieš sovietų gamybos kovos techniką. Todėl gamintojai iš naujo perprojektavo tanką, kuris gavo pavadinimą „Olifant-IA“ – ir gamyba prasidėjo 1983 metais.

D.Antanaičio teigimu, „Olifant-IA“ svėrė 57 tonas ir turėjo 750 AG V-12 dyzelinį variklį, kuris buvo sujungtas su automatine transmisija. Tokioje kombinacijoje tankas pasiekdavo didžiausią 45 km/h greitį, keliais. Tankas galėjo šaudyti važiuodamas – kadangi turėjo integruotą patrankos stabilizatorių, 8 kartus priartinantį taikytojo taikiklį ir lazerinį tolimatį.

„Olifant-IA“ buvo ginkluotas 84 mm patranka bei dviem 7,62 mm kulkosvaidžiais. Maskuotei ant tanko bokšto buvo sumontuoti aštuoni 81 mm dūminiai granatsvaidžiai. Tanko šarvo storis gale siekė 9 mm – ir 152 mm tanko bokšto priekyje“, – teigia ginkluotės entuziastas.

D.Antanaitis pasakoja, kad iš viso pagaminti 153 „Olifant-IA“ tankai bei 14 evakuatorių, sukurtų ant „Centurion“ bazės. Ši kovos technika buvo intensyviai naudojama per karą Angoloje 1966-1989 metais, kovojant prieš stipriai sovietų apginkluotus, remiamus ir apmokytus Angolos teroristus.

„Maždaug 30 „Olifant-IA“ kovojo prieš 150 sovietinių tankų. Pietų afrikiečiai atidengdavo ugnį iš labai artimo nuotolio ir taip sunaikindavo T-55. Keli „Olifant-IA“ buvo sunaikinti prieštankinėmis minomis. Pietų afrikiečiai sugebėjo įrodyti, kad išmanus valstybės turimų resursų panaudojimas bei karių parengimas gali nugalėti skaitlingesnį priešą, apginkluotą ir apmokytą gerokai modernesnėmis sovietų gamybos ginklų sistemomis“, – apibendrina karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()