Dauguma šiuolaikinių tankų turi vokiškas šaknis - net ir garsieji „Abrams“ turi vokiškų genų  ()

Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis teigia, kad absoliuti dauguma šiuolaikinių tankų turi vokiškus genus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tiksliau vokiško tanko „Leopard 1“ ir „Leopard 2“ genus. Šių tankų kopijas ir jų technologijas naudoja italai, japonai, pietų korėjiečiai, turkai, indai ir t.t.. Tačiau dar viena valstybė naudojasi vokiško tanko projektavimo ekspertize – ir to pavyzdžiu būtų JAV gamybos tankas „M1 Abrams“. Be to, kad pabūklo sistema yra vokiška, tačiau ir pačio tanko daugelis technologijų atsirado būtent iš Vokietijos“, – pasakoja karys.

Anot jo, po didelės sėkmės sulaukusio „Leopard 1“ projektavimo bei gamybos, JAV vyriausybė kreipėsi į Vokietijos vyriausybę su pasiūlymu kurti naują tanką kartu pasinaudojant „Leopard 1“ technologijomis. 1963 metais Vokietija ir JAV pasirašė susitarimą bendrai kurti naują tanką MBT-70 (angl. Main Battle Tank 70).

Suprojektuota kovos mašina išsiskyrė daugelių naujausių technologijų. Pavyzdžiui jau tada buvo panaudotas automatinis užtaisymas – kas leido sumažinti tanko įgulą nuo 4 karių iki 3. Visi kariai sėdėjo tanko bokštelyje. D.Antanaitis pasakoja, kad jau tais laikais tanke buvo panaudota kompiuterizuota ugnies valdymo sistema bei hidropneumatinė važiuoklė.

JAV tanko prototipas buvo apginkluotas 152 mm kalibro patranka, kuri galėjo šaudyti ne tik sviediniais, bet ir valdomomis raketomis. Tuo metu vokiškas tanko prototipas turėjo 120 mm lygiavamzdę patranką, kurią iki šiol naudoja visos NATO valstybės – išskyrus britus, kurie turi 120 mm graižtvinę patranką.

„Vėliau programoje atsirado įvairios problemos bei trintis tarp gamintojų bei vyriausybių – ir 1970 metais programa buvo nutraukta. Tačiau iki jos nutraukimo buvo spėta pagaminti prototipą, kuris gavo pavadinimą XM803. Iš šio prototipo atsirado JAV gamybos tankas „M1 Abrams“, o vokiečiai sukūrė „Leopard 2“, – teigia ginkluotės entuziastas.

MBT-70 svėrė 46 tonas. Tanko ilgis buvo beveik 7 metrai, o aukštis – 2,59 metro. Kovos mašinos plotis buvo 3,5 metro. Visą tą eksperimentinę masę varė beveik 1500 AG 12 cilindrų variklis, varomas multikuru. „Su šiuo varikliu pilnais bakais MBT-70 galėjo nukeliauti 650 km važiuojant maksimaliu 70 km/h greičiu“, – aiškina D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(7)
(27)

Komentarai ()