Kadastrinių matavimų subtilybės: nuo pakeitimų iki problemų sodų bendrijose  ()

2018-ais metais pateiktos naujos redakcijos, kurios apibrėžia nekilnojamojo turto objektų kadastrinių matavimų ir kadastro duomenų surinkimo bei tikslinimo taisykles. Jos, žinoma, svarbiausios tiems, kurie atlieka kadastrinius matavimus, tačiau naudingos ir asmenims, kurie planuoja užsisakyti reikalingas paslaugas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Korekcijos – žmonių naudai

Anksčiau naudojamos redakcijos, kurios apibrėžia pastato aukščio skaičiavimą tokiu atveju, kai objektas yra ant šlaito – netikslios, tad pagal dabartines redakcijas pasiekiama kur kas didesnė nauda klientui. Naujose redakcijose pakeistas ir tuo pačiu patikslintas Kadastro duomenų įvedimas apimantis požeminę dalį, antžeminę dalį, galiausiai, paties pastato aukščio sąvokas.

Nuo šiol pastato aukštis yra fiksuojamas nuo pastato zonos žemės paviršiaus, matavimas vyksta metrais. Visi objektai, kurie yra ant pastato stogo – nėra įtraukiami į jo aukštį. Tai padeda kadastrinių matavimų metu pasiekti didesnį tikslumą.

Pakeitimai skirti ne tik tikslumui, tačiau taip pat ir siekiant užtikrinti greitesnį apskaičiavimo rodiklį bei kadastro duomenų nustatymą, o šiais laikais, kai nekilnojamojo turto matavimas yra ypač reikalingas dėl augančio NT – tai garantuoja patogumą tiek matininkams, tiek statybų sektoriaus verslininkams.

Poreikis – be pasirinkimo

Greitesnis darbas padeda matininkams kur kas operatyviau suteikti paslaugas, o tai, žinoma, džiugina klientus, kuriems geodeziniai matavimai reikalingi labai įvairiais atvejais.

Matininkų paslaugos reikalingos, kai planuojama įregistruoti NT Registre, taip pat, keičiant sklypo posūkio taškus, riboženklių koordinates, keičiant žemės sklypo paskirtį, formuojant valstybinius sklypus, perleidžiant privačius žemės sklypus kitiems asmenims, papildomai nurodant pastatus, kurie buvo rekonstruoti arba naujai pastatyti, tad iki šiol – neregistruoti, galiausiai, tais atvejais, kai asmuo arba valstybė to pageidauja dėl asmeninių priežasčių.

Pagal valstybės žemės fondą – kadastriniai matavimai gali būti atliekami tik leidus žemės savininkui arba naudotojui, taip pat, įgalioto asmens prašymu, tačiau suderinus laiką, terminus, kainą ir t.t.

Namo pridavimas – imantiems paskolas

Kadastriniai matavimai reikalingi ir tokiu atveju, kai planuojate imti paskolą, kadangi bankai dažniausiai finansuoja tik būstus, kurie yra įrengti 100 %. Nepateikus reikalingų dokumentų – paskola ne tik nebus suteikiama, tačiau net nebus svarstoma. Žinoma, taip pat būtini ir energetinio naudingumo sertifikatai. Šiais laikais neįregistruosite namo, kuris yra mažesnės nei A klasės efektyvumo, tad įrodymai tiek bankui, tiek Statybų inspekcijai yra būtini.

 Norėdami išvengti laiko sąnaudų dokumentacijos tvarkymui – geriausia kreiptis į specialistus, kurie ne tik pasirūpina dokumentais, tačiau ir puikiai išmano sistemą, tad žino – kokie dokumentai yra būtini, kur jie turi būti pateikiami ir kaip greitai reikia laukti atsakymo. Skubantiems – tai reikalinga pagalba.

Sodų bendrijos – vis patrauklesnės pirkėjams

Dėl mažesnių kainų bei patogios lokacijos žmonės vis dažniau perka sklypus sodų bendrijose, kuriose matavimai, deja, iki šiol gana netikslūs, nurodyti tik preliminariai. Tik atlikus matavimus sužinoma, kad dalis objektų stovi visai ne žemės sklypo savininko teritorijoje, tad laimi tas, kuris pirmesnis pasinaudoja matininko paslaugomis ir suformuoja sklypą.

Prieš atliekant matavimus reikalingas sodų bendrijos pirmininko parašo gavimas, o tai irgi sudėtingas darbas. Ir todėl, kad pirmininkas ne visada maloniai sutinka, kad teritorija būtų matuojama (būtent dėl esamų netikslumų) ir todėl, kad kai kuriose bendrijose pirmininkai realiai neatlieka jiems paskirtų funkcijų. Ne veltui  pasirenkami matininkai, kurie pasirūpina matavimais nuo A iki Ž, tai yra, nuo reikalingų parašų surinkimo iki tikslių duomenų pateikimo.

Planuojant bet kokius pakeitimus susijusius su NT bei sklypais – kadastriniai matavimai tampa beveik būtinybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()