Visureigis, kuris pelnė JAV jūrų pėstininkų pagarbą  ()

Kiekvienas daiktas yra skirtas konkrečiam tikslui, o vienas, tinkantis viskam, dažniausiai netinka niekam – kaip demisezoninės padangos, kurios vienodai blogos bet kokiam metų laikui ir orui, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antaiaitis. Pasak jo, ginkluotė ir karinė technika taip pat nėra šios taisyklės išimtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„JAV jūrų pėstininkų korpusas gavo pirmuosius šarvuotus 4x4 visureigius JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle). Mašina jiems tiko taip gerai, kad kariai nusprendė iš jos padaryti universalią kovos priemonę ir sumontuoti ant JLTV platformos priešlėktuvinės gynybos sistemą su „Moog RIwP“ (angl. Reconfigurable Integrated-weapons Platform) bokšteliu. Su šia sumontuota sistema JAV kariai galėtų apsiginti nuo bepiločių sistemų bei pilotuojamų orlaivių“, – pasakoja karininkas.

Tačiau, anot jo, šios oro gynybos sistemos bokštas yra per sunkus JLTV platformai, todėl projektas MADIS (angl. Marine Air Defence Integrated System), pagal kurią ir buvo planuojama prisukti „Moog‘s RIwP“ bokštą prie JLTV, atidėtas vėlesniems laikams, siekiant surasti lengvesnį bokštą su oro gynybos ginkluote.

Karys pasakoja, kad Pagal MADIS programą jūrų pėstininkai norėtų turėti du oro gynybos sistemų variantus: Mk1 ir Mk2.

„Mk1 – tai ant JLTV platformos sumontuotas bokštelis su artimojo nuotolio oro gynybos sistema „Stinger“ (tokias sistemas turi ir mūsų kariai, tik ji naudojama išsilaipinus), turintis elektronines kovos priemones, tiesioginės paramos ginklą, elektrooptinius ir infraraudonuosius jutiklius bei dar papildomą nešiojamą „Stinger“ sistemą, kurią naudoja karys išsilaipinęs iš JLTV“, – aiškina D.Antaitis.

Tuo tarpu Mk2 būtų bokštelis su prieš bepiločius kovojančia sistema, o boktetylje taip pat būtų daugiafinkcinė elektroninės kovos sistema, 360 laipsnių radaras, tiesioginės paramos ginklas, elektrooptiniai ir infraraudonieji jutikliai ir valdymo bei vadovavimo ryšio įranga.

Karininkas pasakoja, kad šios JLTV konfigūracijos skirtos kovojančius jūrų pėstininkus dengti iš oro. „Vienos JLTV platformos naudojimas kovai, aprūpinimui, oro gynybai bei kitiems tikslams palengvina logistiką bei remontą. Tačiau numatomo „Moog“ bokštelio svoris siekia beveik 1 000 kg. O toks svoris apriboja JLTV galimybes, todėl dabar jūrų pėstininkai ieško ne konkretaus bokštelio, bet tokios sistemos, kuri atitiktų funkcionalumą: galėtų dengti karius nuo oro atakų bei būti pakankamai nedidelio svorio, kad galėtų būti sumontuota ant JLTV platformos“, – apibendrina atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()