Jau šį rudenį pasirodys žvėriški telefonų krovikliai: pilnas įkrovimas – per 15 minučių (Video)  (3)

Išmaniųjų telefonų kroviklių technologijos tobulinamos septynmyliais žingsniais. Dar prieš keletą metų buvo normalu telefoną „ant laido“ laikyti visą naktį, pastaruosius metus ar dvejus pradėjo gausėti gamintojų, siūlančių pilną akumuliatoriaus įkrovimą per valandą ar net pusvalandį. Bet tai – ne riba. Jau šį rudenį turėtume išvysti išmaniuosius su „Qualcomm's Quick Charge 5“ technologija, žadančia pilną akumuliatoriaus įkrovimą per 15 minučių, o pusinį – per 5 minutes, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuomet akumuliatorius, įkrovinėjamas taikant šią technologija, bus žemiau nei 50 proc. užpildymo ribos, po vieną įkrovimo procentą daugės kas 6 sekundes. Tikriausiai ne be reikalo „Qualcomm“ vadina tai „Greičiausiu pasaulyje komerciniu įkrovimo sprendimu“. Ir tikriausiai nereikia abejoti, kad ši technologija ir vėl pakoreguos mūsų telefonų naudojimo įpročius.

„Qualcomm“ savo iš koto verčiančius greičius pateikė „etaloniniam“ akumuliatoriui, kurio talpa yra 4500 mAh ir kurio celių konstrukcija yra modulinė (vadinamoji „2S“ arba „2SnP“ konfigūracija). Į kiekvieną iš ššių celių energijos tiekimas gali būti vykdomas net 50 W galia, o apskritai į visą akumuliatorių – bendra 100 W galia. „Qualcomm“ sako, kad tokia dviejų akumuliatoriaus modulių architektūra padidina įkrovimo efektyvumą – lyginant su trejų metų senumo „Quick Charge 4“ ji yra net 70 proc. didesnė. Ir telefonas dėl tokio greito įkrovimo kaitinamas net 10 °C mažiau.

„Quick Charge 5“ technologija palaikys ir USB-PD standartą. Tai reiškia, kad tokie krovikliai bus tinkami ir didesnio formato elektroninių įrenginių įkrovimui. „Qualcomm“ labai stengiasi akcentuoti, kad tai yra „jų“ technologija, tačiau iš esmės nėra didelių kliūčių, kad ir be specifinio „Qualcomm“ technologijų palaikymo įrenginys su programuojamu įkrovos reguliavimu galėtų nustatyti tokius įtampos bei srovės stiprumo parametrus, kad maksimaliu greičiu būtų įkrovinėjami ir nieko labai bendro su „Qualcomm“ neturintys įrenginiai. Nėra griežtų reikalavimų ir tokiam įkrovimui naudojamam USB laidui. Ir palaikomas net belaidžio įkrovimo būdas.

Turbūt pagrindinis „Quick Charge 5“ privalumas prieš atskirų gamintojų „namudines“ greitojo įkrovimo technologijas bus jų paplitimo galimybė. Dar praėjusiais metais apie 100 W galios kroviklius gyrėsi tokios Kinijos įmonės, kaip „Oppo“ ar „Xiaomi“, tačiau jos tuo metu buvo tik eksperimentinės.

Tuo tarpu „Qualcomm“ technologijos pateikimu rinkai galima būti užtikrintais: tokio masto įmonės be reikalo tuščiais pažadais nesisklaido. Na, ir apskritai ši JAV įmonė baigia į savo rankas susemti pagrindinius telefonų gamintojus: visiems jiems reikės į savo naujus gaminius montuoti kažkokį 5G modemą, ir veikiausiai tai bus „Qualcomm“ modemas („Huawei“ 5G modemus, integruotus į „Kirin“ platformas, gamino tik sau ir iš šio žaidimo, galima sakyti, jau iškrito, o „Samsung“ taip pat šiuos modemus gamino iš esmės tik sau). O kad jau telefonų gamintojas pirks „Qualcomm“ modemą, tai tikriausiai jį komplektuos su „Qualcomm Snapdragon“ platforma, nes ji geriausiai integruojasi su modemu. Na, ir nuo tokios komplektacijos belieka vos žingsnis iki „Qualcomm“ antenų bei „Qualcomm“ greitojo įkrovimo technologijos įsigijimo.

Greitojo įkrovimo technologija yra viena iš svarbiausių ir didžiausią įtaką naudojimo įpročiams darančių išmaniųjų telefonų technologijų. O galimybė pilnai įkrauti akumuliatorių per 15 minučių tuos įpročius pakoreguos dar labiau. Dabar telefono įkrovimas bus ne prisirišimas prie laido visai nakčiai, kaip kad buvo prieš penkerius metus ar valandinis buvimas „prie laido“, kol prabudę po miego ruošiatės vykti į darbą – tai bus ritualas, kurį bus galima sutrumpinti iki sumuštinio pasidarymo ir kavos išgėrimo laiko. Apie telefono įkrovinėjimą per naktį net kalbos neliks.

„Qualcomm“ tvirtina, kad „Quick Charge 5“ lustai „SMB1396“ ir „SMB1398“ šiuo metu yra siunčiami telefonų gamintojams ir galutiniuose įrenginiuose turėtų atsirasti dar šių metų trečiame ketvirtyje. Kitaip tariant, tučtuojau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: