JAV išbandė tarpžemyninę balistinę raketą „Minuteman III“ - šis bandymas demonstruoja, koks yra Jungtinių Valstijų branduolinis potencialas  (1)

JAV kariuomenė antradienį sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) „Minuteman III“ su mokomąja kovine galvute, paleistą iš bazės Kalifornijoje ir nuskriejusią į sąlyginį taikinį Ramiojo vandenyno regione, pranešė amerikiečių Karinės oro pajėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Davus komandą iš skraidančios vadavietės, raketa 0 val. 21 min. vietos (10 val. 21 min. Lietuvos) laiku buvo paleista iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės ir nuskriejo 6,7 tūkst. km virš Ramiojo vandenyno, kol nukrito į jūrą netoli Maršalo Salų.

„Šis bandymas demonstruoja, kad Jungtinių Valstijų branduolinis potencialas yra saugus, patikimas ir veiksmingas“, – sakoma Karinių oro pajėgų pranešime.

„Aviatoriai... buvo JAV Karinių jūrų pajėgų orlaivyje E-6, kad pademonstruotų [raketų smūgio valdymo iš oro] patikimumą ir veiksmingumą“, – pridūrė kariškiai.

Pulkininkas Omaras Colbertas, 576-osios bandomųjų skrydžių eskadrilės vadas, pažymėjo, kad „Minuteman III“ yra 50 metų senumo, todėl tęsti bandomuosius paleidimus yra būtina“.

„Ši regima nacionalinio saugumo žinia turi padrąsinti mūsų sąjungininkus ir atgrasyti potencialius agresorius“, – pridūrė kariškis.

Karinės oro pajėgos pridūrė, kad šie bandomieji paleidimai „nėra atsakas arba reakcija į pasaulio įvykius arba įtampą regionuose“.

„Minuteman III“, galinčios nuskrieti 12 tūkst. km, JAV kariuomenės strateginės pajėgos naudoja nuo 1970 metų. Nuo 2005 metų šios raketos yra vienintelio tipo JAV turimos sausumoje laikomos tarpžemyninės balistinės raketos; jos nuolat modernizuojamos.

Jungtinės Valstijos šiuo metu turi 400 „Minuteman III“; kiekviena jų gali nešti iki trijų branduolinių užtaisų.

Jų bazės yra Vajominge, Šiaurės Dakotoje ir Montanoje.

JAV strateginiai povandeniniai laivai apginkluoti branduolinėmis balistinėmis raketomis „Trident“, be to, branduolinius ginklus gali nešti amerikiečių strateginiai bombonešiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)