Iranas netyčia nuskandino savo netikrą amerikietišką lėktuvnešį - dabar jis yra rimtesnė problema nei buvo  (1)

Netoli Irano krantų 14 metrų gylyje guli nuskendęs „Nimitz“ klasės lėktuvnešis. Tik jis šiek tiek keistas - daug trumpesnis, daug paprastesnis ir atrodo kaip kažkas iš animacinių filmų ar kompiuterinių žaidimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - netikras Irano „Nimitz“ klasės lėktuvnešis, naudojamas pratyboms ir propagandiniams filmams. Kažkokios baržos pagrindu pastatytas laivas turi keletą naikintuvų muliažų, tačiau neatrodo labai realistiškai. Plika akimi matyti, kad jis yra žymiai trumpesnis nei 332 metrų ilgio „Nimitz“ lėktuvnešis. Tačiau Iranui to pakanka.

Nėra žinoma, kada šis muliažas buvo pastatytas. Barža buvo atakuojama dar 2015 metais. Po to buvo suremontuota, nes tai yra svarbus treniruočių įrankis. Šiemet įvykusiose pratybose netikras „Nimitz“ taip pat suvaidino svarbų vaidmenį.

„Didysis pranašas“ pavadintose pratybose Iranas demonstravo visus ginklus, kuriais pultų atplaukusius JAV laivus. Į vandenį leistos įvairios raketos, link netikro lėktuvnešio skubėjo narai ir kateriai. Tiesioginių pataikymų šiame filmuke nepamatysite, nes barža turėjo būti išsaugota kitoms pratyboms. Tačiau Irano kariai net buvo išsilaipinę ant lėktuvnešio muliažo denio.

Įrašo pabaigoje pamatysite ir kaip Irano kateriai triumfuodami suka ratus aplink užimtą lėktuvnešį. Nors ir simuliuota, pergalė labai svarbi - juk reikia įtikinti žmones, kad Iranas yra ne tik pasiryžęs, bet ir pasiruošęs atremti JAV karinę jėgą. Bet ne viskas taip paprasta.

Lėktuvnešiai niekada neplaukioja vieni ir niekada be reikalo nesiartina taip arti kranto, kad juos apšaudytų priešo raketos. Lėktuvnešiai yra pasiruošę gintis nuo atakų iš oro. Be to, tokį skydą sukurtų ir šalia visada plaukiantys laivai. Taigi, iranietiški kateriai prie lėktuvnešio niekada neprisiartintų, o ir apie išsilaipinimą ant denio galima tik pasvajoti. Iš esmės, Iranas turėtų sunaikinti JAV lėktuvnešį ir visus su juo plaukiančius laivus, kad galėtų bent jau pažiūrėti į juos iš arčiau. Turėtų, bet ar galėtų? Na, jie mano, kad taip.

Vieną jau sunaikino. Tas lėktuvnešio muliažas, kaip rodo palydovinės nuotraukos, nuskendo netoli Hormūzo sąsiaurio, visai šalia svarbaus Irano uosto. Jis neturėjo nuskęsti - jis nebuvo naudojamas kaip tikinys rimtoms raketoms. Ir dabar yra didelė problema, nes net būdamas 14 metrų gylyje gali trukdyti laivybai. Tikėtina, kad jį teks gelbėti.

Nėra aišku, dėl ko lėktuvnešis nuskendo. Jis ir pratybų metu neatrodė labai stabilus, todėl gali būti, kad jis tiesiog nuskendo tempiamas į atgal į doką. O galbūt kažkuris ginklas padarė rimtesnę žalą ir baržos nepavyko išsaugoti. Jei netikro lėktuvnešio nuskandinimas būtų buvęs planuotas, tam būtų pasirinkta tinkamesnė vieta. Tačiau Iranui tai buvo svarbus propagandos ir pratybų įrankis, todėl kam jį skandinti ir to skendimo nefilmuoti?

Toje vietoje per tris mėnesius nuskendo jau antras Irano karo laivas. Pirmasis dar gegužę nuskendo nuo draugiškos per pratybas paleistos ugnies, kuri pražudė 19 jūreivių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(11)
(28)

Komentarai (1)