Pristatytas „Samsung Note 20“: pirmieji įspūdžiai ir ryškėjančios tendencijos - turi tokią savybę, kuri itin pradžiugins vaizdo kūrėjus (Video)  ()

Vasara – tai „Samsung“ metas. Kai kiti gamintojai tyli, Pietų Korėjos kompanija tradiciškai pristato vieną iš savo dviejų flagmanų serijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio penktąją „Samsung“ pristatė dešimtosios kartos savo „Note“ flagmaną – tiksliau, dvi jo versijas: „Samsung Galaxy Note 20“ ir „Samsung Galaxy Note 20 Ultra“. Lrytas.lt jau turėjo galimybę paimti šiuos telefonus į rankas, tad skubame dalintis pirmaisiais įspūdžiais.

Kokios tendencijos?

Prisimenate pirmąjį „Note“? Pasirodžiusį 2011 m. ir į mobilųjį pasaulį atnešusį terminą „planšetofonas“ (kuris gyvavo ne taip jau ir ilgai, nes telefonai labai greitai ėmė didėti)? Tai buvo keistų gabaritų ir dar keistesnių proporcijų įrenginys, su tais laikais jau pamiršta ir prikelta naujove – pieštuku.

Nuo tų laikų ši išmaniųjų linija buvo orientuojama į du vartotojų tipus: verslininkus, kuriems reikia galingo telefono, galėtinčio veikti ir kaip elektroninė užrašinė – ir meninės krypties vartotojus, kurie galimai matytų prasmę ką nors eskizuoti elektroniniu būdu (bet jei atvirai, tokį dalyką praktikuojančių pats dar nesu sutikęs. Planšetėse – taip. Telefonuose – ne. Na, bet gal čia tik mano pažinčių ribotumas).

Paskutiniu metu „Samsung“ kažkaip apleido tokį „Note“ pozicionavimą, ir bent jau praėjusiais 2019 m. ėmė pristatinėti „Samsung Galaxy Note“ kaip orientuotą vaizdo turinio kūrėjams: vienu metu veikiančios priekinė ir galinė kameros, išties įspūdį tuo metu palikęs vaizdo stabilizavimas (vėliau šioje srityje konkurentai prisivijo) ir viena idėjiškai patraukli, bet realiai ne visomis sąlygomis veikianti naujovė – pašalinių garsų izoliacija/pagrindinio garso šaltinio išryškinimas pritraukiant (angl. zoom) filmuojamą vaizdą.

Kokia šiemetinė „Samsung“ tendencija? Pasirodo, Pietų Korėjos įmonė laikosi ankstesnės krypties – šiemetiniuose modeliuose pristatė tai, kas tikrai padžiugins kuriantiems vaizdo turinį.

Pirmas prisilietimas ir specifikacijos

„Samsung Galaxy Note 20“ ir „Samsung Galaxy Note 20 Ultra“ rankoje guli maloniai, ypač – paprastasis „Note 20“: priešingai nei dauguma dabartinių flagmanų, jo ekrano kraštai ne išgaubti (t. y. ne „edge“), o tiesūs – kas lemia daug tvirtesnį sugriebimą delne.

Beje, tai pirmasis telefonas rinkoje su septintosios kartos „Gorilla Glass“ stiklu.

Galimos korpusų spalvos – ramios, neišsišokančios (deja, nėra vaivorykštinio/veidrodinio ar oranžinio modelio, kaip kad buvo „Note 10“ atveju): „Note 20“ galima rinktis iš pilkos, bronzinės ir žalsvos spalvos, „Note 20 Ultra“ – iš juodos ir bronzinės.

„Note 20“ ekranas – 6,7 colio įstrižainės, „Note 20 Ultra“ – 6,9 colio. Beje, pastarasis naudoja adaptyvųjį ekrano atnaujinimo dažnį – t. y. atpažįstama, kokio tipo turinys naudojamas telefone, ir pagal tai parenkamas atnaujinimo dažnis: iki 120 Hz žaidžiant ir mažiau hercų tada, kai vaizdas ne toks dinamiškas. Tai leidžia sutaupyti baterijos atsargų.

Tuo tarpu „Note 20“ ekrano atnaujinimo dažnis – kaip šiems laikams, gal jau kiek ir mažokas: 60 Hz.

Malonus efektas – korpuse įmontuotas fotokamerų lęšių blokas, priešingai nei daugumos dabartinių flagmanų atvejais, neatrodo kaip labai didelis svetimkūnis (ir kas ryškiausiai turbūt matyti „Samsung S20“ serijoje, kur modulis atrodo kaip kniedėmis pritvirtintas lopas): dideli ir platūs objektyvai sudėlioti į vertikalią liniją, turi estetiškai nudailintas briaunas ir kažkuo primena šviesoforą.

Tiek „Note 20“, tiek „Note 20 Ultra“ turi po tris kamerų lęšius – tik jie gerokai skiriasi. Paprastesniame modelyje tai plataus kampo 12 Mpix F1.8, 64 Mpix F2.0 telelęšis, hibridiniu būdu artinantis iki 3 kartų ir 12 Mpix F1.8 ultraplataus kampo lęšis.

„Note 20 Ultra“ – 108 Mpix F1.8 plataus kampo lęšis, 12 Mpix F3.0 telelęšis, optiškai artinantis iki 5 kartų ir tas pati ultraplataus kampo lęšis, kaip ir „Note 20“.

Abiejų modelių priekinės kameros identiškos: 10 Mpix F2.2.

Taip pat ir vienodi procesoriai – bet deja, skirtingai nuo JAV rinkai skirtų „Snapdragon“, Europai skirtuose telefonuose įmontuoti „Exynos 990“ (iki 2,73 GHz) 7 nm technologijos lustai.

„Note 20“ turi 8 GB RAM ir 256 GB vidinės atminties, „Note 20“ – 12 GB RAM ir 256 GB vidinės atminties. Paprastesnio modelio baterija – 4300 mAh, „Ultra“ – 4500 mAh. Telefonų pakuotėse pridedamas 25W kroviklis. Naujieji flagmanai taip pat palaiko 15W bevielį krovimą ir 4,5W atvirkštinį krovimą (angl. reversed charge), kuriuo galima įkrauti ausines, laikrodį ar kitus belaidį krovimą palaikančius įrenginius.

Videodžiaugsmai

Kaip jau minėta, „Samsung“ ir toliau stipriai tobulina filmavimą.

„Samsung Galaxy Note 20“ savo „Pro“ filmavimo režime leidžia filmuoti iki 120 kadrų per sekundę dažniu – o sumažinus kadrų per sekundę greitį iki 24, galima filmuoti ir 8k raiška: iki šiol rinkoje tai sugeba vos du telefonai: tų pačių „Samsung“ „S20“ ir „Xiaomi Mi 10 Pro“.

Tačiau čia filmavimo patobulinimai nesibaigia. Dar galima ir reguliuoti filmavimo priartinimo (angl. zoom) greitį, o taip pat – pasirinkti garso kanalą: priekinį įrenginio mikrofoną, galinį – ar, ko dar nesiūlė niekas, per „bluetooth“ jungtį prijungtą išorinį mikrofoną.

Tiesa, pristatymo metu išorinio mikrofono pavyzdžiu buvo pasirinktos naujai pristatytos „Samsung Galaxy Buds“ ausinės, tačiau kaip galima buvo suprasti iš vėlesnių pokalbių su „Samsung Baltics“ darbuotojais, šis mikrofono pajungimas per „Bluetooth“ turėtų veikti ir su kitų gamintojų įranga. Ką gi, kai gausime įrenginį testams, būtinai tai išbandysime.

Tačiau jei tokia funkcija tikrai pasitvirtins – tai bus didelis ir svarbus žingsnis visiems, kuriantiems videoturinį: vaizdo tinklaraštininkams (angl. vlogger), žurnalistams ir kitiems užsiimantiems panašia veikla. Įsivaizduokite: stovite renginyje už kelių ar net ir keliolikos žingsnių nuo kameros, bet nepaisant to, jūsų balsas įraše girdisi kuo aiškiausiai, o ne paskendęs aplinkiniame triukšme. Labai patogu.

Kiti privalumai

Pristatymo metu anonsuotos ir kitos „Note“ naujovės: patobulinta užrašinės programėlė, kuri dabar sugeba užrašus konvertuoti tiek į *.pdf, tiek į *.ppt formatą, jos valdymas gestais ir pagaliau sutvarkyta rašiklio „S Pen“ veikimo delstis (angl. latency): „Note 20“ modelyje jis dabar siekia 26 milisekundes, „Note 20 Ultra“ atveju – beveik triskart greičiau, 9 milisekundes (palyginimui, „Note 10“ delstis siekė 46 ms). Trumpai išbandžius tai su „Note 20 Ultra“ modeliu – jausmas tikrai geras. Na, bet daugiau apie tai bus galima kalbėti ilgiau išbandžius įrenginį.

Dar viena pristatyta naujovė – posistemė „Dex“, veikianti bevieliu būdu. Tai leidžia, pavyzdžiui, „Note 20“ serijos telefonų turinį nukreipti į naujesnius televizorius – ir net atskirti vaizdą, rodomą televizoriuje nuo vaizdo telefone: pavyzdžiui, televizoriuje iš telefono transliuoti „Netflix“ turinį, o pačiame telefone tuo metu atsakinėti į elektroninius laiškus ar naršyti „Facebook“.

Kitos naujienos

„Samsung“ taip pat pristatė ir dar kelis naujos kartos savo gaminius – naujuosius planšetinius kompiuterius „Samsung Galaxy Tab7“ „Samsung Galaxy Tab7+“ (beje, su „Snapdragon 865 Plus“ procesoriais ir pakuotėje esančiais išmaniaisiais pieštukais).

„Tab S7“ turi 11 colių įstrižainės 120 Hz ekraną (S+ – 12,4 colio įstrižainės), 6 GB RAM ir 128 vidinės atminties, 8000 mAh bateriją (S+ – 10 090 mAh), abu modeliai turi keturių taškų AKG gamybos „Dolby Atmos“ garsiakalbių sistemą, po vieną garsiakalbį kiekviename krašte.

Taip pat, kaip jau minėta, buvo pristatytos ir naujosios ausinės „Galaxy Buds Live“. Gamintojai žada erdvinį garso pojūtį, funkciją „Buds Together“, kuri leidžia ausinėse girdimą garsą persiųsti kitomis „Galaxy Buds Live“ ausinėmis (t. y. savo girdimą garsą transliuoti ir draugui ar antrajai pusei), aktyvų triukšmo šalinimą ir galimybę bendrauti su telefonu balsu, ką suteikia „Bixby Voice Wake Up“ funkcija).

Teigiama, kad ausinės atsparios vandeniui (ir prakaitui), jų dėžutės baterijos talpa – 472 mAh, kai kiekvienos ausinės – 60 mAh – „Samsung“ žada, kad iš viso tai reiškia 29 veikimo valandas.

Taip pat „Samsung“ pristatė naujuosius „Galaxy Watch“. Čia, deja, didelių naujovių nėra – beveik vien tai, ką jau turi konkurentai – pvz. iš „Apple Watch“ nusižiūrėtas kritimo detektavimas (ir galimybė išsiųsti pagalbos šauksmo žinutes numatytiesiems adresatams) ar miego ir deguonies kiekio kraujyje analizę, ką turi pvz. „Huawei Watch GT“.

Vienintelės naujovės, ko neturi kiti plačiau paplitę išmaniųjų laikrodžių modeliai – bėgimo sesijos analizė su patarimais ir moters sveikatos posistemė laikrodyje.

Laikrodžiai bus dviejų dydžių – 41 mm ir 45 mm skersmens. Mažojo korpusą bus galima rinktis iš sidabrinės ir juodos korpuso spalvos, didįjį – iš juodos ir bronzinės (abu korpusai – iš nerūdijančio plieno). Teigiama, kad didesnysis laikrodis vienu įkrovimu veiks iki 50 valandų.

Na ir turbūt viena įdomiausių dalių – naujųjų produktų kainos „Samsung Galaxy Note 20“ (4G) kainuos apie 1000 eurų, „Samsung Galaxy Note 20 Ultra“ (5G) – apie 1300 eurų, „Samsung Galaxy Tab 7“ (4G) – apie 700 eurų, „Samsung Galaxy Tab 7+“ (5G) – apie 900 eurų, „Samsung Galaxy Buds Live“ – apie 200 eurų, o „Samsung Galaxy Watch“ laikrodžiai – apie 400-500 eurų.

Išvados

„Samsung“ – kaip ir jos gamintojas per paskutinius kelerius metus – didelių revoliucijų nepadarė, bet smulkesniais žingsniais tobulina tai, kas šiais laikais aktualu tiek vienai vartotojų grupei, tiek, ko gero ir visiems vartotojams: filmavimą telefonu. Garso kanalų valdymas ir išorinio mikrofono pajungimas yra didelis privalumas dinamiško turinio kūrėjams.

Telefonų dizainas šiek tiek subtilesnis nei kito „Samsung“ flagmano – S serijos – bet europiečiai, deja, negauna naujausių „Snapdragon“ lustų.

Planšetės – kurios, kaip sako patys „Samsung Baltics“, dėl karantino situacijos išgyvena naudojimo renesansą (nors didžioji dalis jų pardavimų buvo daromi ne pavienių privačių klientų klientų, o bendrai per valstybines įstaigas perkant moksleiviams, kuriems nuotoliniam mokymuisi trūko įrenginių) – atrodo neblogai, be to, pakuotėje iškart pridedamas ir rašiklis (ko nesiūlo konkurentai „Huawei“, kurio „Huawei MatePad Pro“ pieštuką „M-Pencil“ reikia pirkti atskirai).

Laikrodžiai siūlo keletą naujienų – bet daugiausia tai, ką jau turi konkurentai. Na bet jei kažkas yra ištikimas vien „Samsung“, tai galės džiaugtis daugiau stebimų parametrų, nei ankstesniuose laikrodžio modeliuose.

Tad kaip ir sakyta – jokių perversmų, bet maži žingsneliai. Na bet svarbiausia, kad į priekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: