„Norėdami tęsti, paspauskite bet kurį mygtuką“ - kam buvo sukurta ši kompiuterių keistenybė?  (19)

„Press any key to continue“ skelbia užrašas seno kompiuterio ekrane. Bet jei tinka bet kuris mygtukas, tai kodėl kompiuteris tiesiog netęsia savo darbo pats?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 1988 metais pasirodė pranešimų, kad kai kurie žmonės neranda „Any“ mygtuko savo kompiuterių klaviatūrose. Tais laikais, kai asmeniniai kompiuteriai dar buvo visai nauji, žmonės dažnai skambindavo į pagalbos centrus, kurių darbuotojai nepailsdami aiškindavo, kad kompiuteriui tiks bet kuris mygtukas. Nustebę žmonės klausdavo, kam to reikia, tačiau tai nebuvo tik kažkokia nereikalinga funkcija.

Patys pirmieji tikri elektroniniai kompiuteriai net neturėjo ekranų. Vietoje to jie informaciją spausdindavo ant ilgų popieriaus ritinių. Tačiau aštuntajame dešimtmetyje tai ėmė keistis, nes paplito ekranai. 

Tekstinės operacinės sistemos ir riboti įvesties įrenginiai sukūrė gana sudėtingą darbo aplinką. Kai ekranas prisipildydavo komandomis ir informacija, apačioje užsidegdavo mirkčiojantis užrašas „Press any key to continue“. Jis ten buvo reikalingas tik tam, kad kompiuteris žinotų, jog žmogus baigė skaityti ir galima pereiti prie kitų veiksmų.

Tas pats užrašas užsidegdavo ir tada, kai kompiuteris pageidaudavo, kad žmogus atliktų porą fizinių veiksmų. Pavyzdžiui, kad jis įdėtų diskelį ar papildytų spausdintuvo popieriaus atsargas. Bet kokio mygtuko paspaudimas patvirtindavo, kad galima tęsti darbą.

Komanda „Norėdami tęsti, paspauskite bet kurį mygtuką“ nebėra tokia populiari grafinėse operacinėse sistemose. Tačiau realistiškai ji niekur nedingo, ją tiesiog pakeitė „Click OK to continue“ („Norėdami tęsti, paspauskite OK“), taip pat patvirtinanti, kad žmogus atliko fizinius veiksmus ar baigė skaityti. Šis sprendimas yra geresnis dėl kelių priežasčių. Visų pirma, tai yra tik grafinis jungiklis ekrane, o ne mygtukas klaviatūroje, todėl naudotojai nepaspaus jo netyčia. Antra, „bet kurio mygtuko“ komanda nėra tiksli - kai kurie klaviatūros klavišai jai netinka. Tiesą sakant, „Apple“ dar 1982 metais ragino programinės įrangos kūrėjus atsisakyti šios nesąmonės, nes ji trikdo žmones ir ne visi mygtukai jai tinka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai (19)