Kaip keliauti nėštumo laikotarpiu? Saugumas pirmiausia  ()

Kelionės į užsienį nėštumo laikotarpiu yra normalus ir gana dažnas reiškinys, todėl nemažai moterų, prieš pradedant naują gyvenimo etapą - motinystę, ryžtasi pakeliauti po pasaulį ir taip praplėsti savo akiratį. Žinoma, kelionės trukmę ir tikslą reikia derinti individualiai, tačiau jei jūsų nėštumas nėra komplikuotas ir jaučiatės gerai – galima nedvejojant ryžtis naujiems potyriams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra keletas veiksnių, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, ruošiantis kelionei:

  • Būsimas jūsų nėštumo laikotarpis kelionės metu;
  • Ar nėštumo laikotarpiu buvo kilę kokių nors su jūsų ar vaisiaus sveikata susijusių problemų;
  • Kelionės tipą: Individuali kelionė automobiliu, autobusu, lėktuvu, traukiniu ar vandens transportu;
  • Atstumą, kurį nukeliausite nuo savo gyvenamosios vietos;
  • Kelionių draudimą – įsitikinkite, kad jis apima visą riziką ir esant būtinybei, svetimoje šalyje gausite visą reikiamą pagalbą.

Apsvarsčius visus šiuos veiksnius bei įvertinus galimą riziką, belieka išsirinkti jums labiausiai tinkantį kelionės būdą, jos trukmę, bei žinoma – kryptį.

Keliavimas automobiliu ar autobusu

Jei laukiatės kūdikio, ilgos kelionės automobiliu ar autobusu gali būti varginančios ir sukelti nemažai nepatogumų. Tokių kelionių metu turėtumėte daryti reguliarius sustojimus, kurių metu rekomenduojama pajudėti, išmankštinti įsitempusius raumenis ar tiesiog pakvėpuoti grynu oru.

Ilgos kelionės metu patariama vengti vairavimo, ypač jei nėštumo metu jaučiate nugaros ar pilvo skausmus, pykinimą ar galvos svaigimą. Šie simptomai gali smarkiai paveikti jūsų vairavimo įgūdžius ir budrumą kelyje. Todėl geriausia yra patogiai įsitaisyti ant keleivio ar galinės sėdynės.

Labai svarbi taisyklė – visuomet užsisekite saugos diržus. Jie turi būti prisegti taip, kad eismo įvykio ar staigaus stabdymo metu nepažeistų jūsų ar kūdikio. Jei automobilyje yra galimybė išjungti oro saugos pagalves, įsitikinkite, kad jos būtų įjungtos.

Patariama įsirengti sau patogią ir jaukią vietą automobilyje. Tinkamai nustačius sėdynės aukštį ir pasvyrimo kampą, galėsite nukeliauti ilgą atstumą. Visuomet šalia turėkite sveikų užkandžių ir geriamojo vandens, alkio ir troškulio numalšinimui.

Skrydžiai lėktuvu

Jei jūsų nėštumo testas parodė teigiamą rezultatą, o iki kelionės lėktuvu liko visiškai nedaug laiko – nepulkite į paniką. Jei nėštumas nėra komplikuotas, keliauti lėktuvu galite iki 36 nėštumo savaitės, tačiau kai kurios skrydžių bendrovės, tarptautiniams skrydžiams taiko griežtesnius ribojimus ir leidžia skristi tik iki 28 nėštumo savaitės. Bet kokiu atveju, prieš skrydį rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju ir gauti jo patvirtinimą dėl suplanuotos kelionės.

Užtikrinant gerą savijautą skrydžio metu, rekomenduojama:

  • Vartoti reikiamą skysčių kiekį. Stenkitės gerti kuo daugiau vandens, kadangi reikiamas vandens kiekis užtikrins gerą kraujo apytaką ir vaisiaus aprūpinimą.
  • Prieš skrydį ir jo metu nevartoti aštraus, riebaus ar sūraus maisto. Toks maistas vėliau gali sukelti nemalonius pilvo pojūčius.
  • Išsirinkti tinkamą vietą, iš kurios būtų patogu atsikelti einant į tualetą ar pasivaikščioti.
  • Mankštintis. Atlikite mankštą bent kartą per pusę valandos. Pakanka vieno pasivaikščiojimo ar trumpos kojų bei kaklo mankštos, kad sužadintumėte sulėtėjusią kraujotaką.
  • Tinkamai užsisegti saugos diržus. Juos sekite žemiau pilvo, ties klubais.

Kelionės laivais ir traukiniais

Kelionės laivu yra vienas iš saugiausių kelionės būdų nėštumo metu. Įprastai jos nedaro neigiamos įtakos nei jums, nei jūsų dar negimusiam kūdikiui. Pasiekti savo kelionės tikslą laivu gali užtrukti ilgiau, nei skrendant lėktuvu, todėl iš anksto pasirūpinkite visais reikiamais daiktais. Ilgos kelionės laivu metu, rekomenduojama pasirinkti erdvesnę kajutę, kurioje būtų patogi lova bei langas, per kurį galėsite stebėti jūrą ir mėgautis kvapą gniaužiančiais saulėlydžiais.

Jei pasirinkote kelionę traukiniu – tai dar vienas saugus, daug įspūdžių paliekantis keliavimo būdas, kurio metu išvengsite duobėtų kelių ar turbulencijų, kurios, keliaujant lėktuvu, gali jums ar jūsų vaisiui sukelti papildomą išgąstį ir stresą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()