„Telia“ tinklas atsisveikina su 3G ryšiu: kas laukia vartotojų su senesniais mobiliaisiais telefonais?  ()

Jei 3G technologija būtų knyga, ateinančią savaitę pradėtume skaityti jos epilogą: „Telia“ didžiojoje Lietuvos dalyje vieną iš dviejų 3G dedikuotų dažnių juostų visiškai perleis pažangesnei 4G LTE technologijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Senesnės kartos telefonus turintys klientai ir toliau galės naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis – 3G ryšys vis dar veiks visoje Lietuvoje, tik jam bus palikta viena dažnių juosta. Taigi tai visų pirma yra 4G ryšio gerinimo operacija, kadangi 4G technologija tuos pačius dažnių išteklius sugeba išnaudoti efektyviau“, – sakė „Telia“ Tinklo vadovas Arūnas Strolia.

Jis patikslino, kad naktį į rugpjūčio 25-ąją visoje šalyje, išskyrus Vilniaus ir Kauno miestus, pažangesniam 4G ryšiui bus perleista šiuo metu 3G ryšiui naudojama dažnių juosta iš 2100 MHz diapazono. Tuo metu, nuo vidurnakčio val. iki 6 val., galimi trumpalaikiai ryšio sutrikimai.

Dažnius išnaudos efektyviau

„Įsivaizduokite, kad 3G ryšys yra automobiliai, o 4G – greitaeigiai traukiniai, galintys kur kas didesniu greičiu pervežti daugiau keleivių (duomenų). Dabar mes susiaurinsime greitkelį iki vienos eismo juostos, o atsilaisvinusį plotą išnaudosime papildomoms traukinių vėžėms. Automobiliai, kurių lieka vis mažiau, ir toliau pasieks savo kelionės tikslą, užtat traukiniais galės keliauti dar daugiau žmonių, dar greičiau“, – pavyzdį pateikė A.Strolia.

Klientams, naudojantiems 4G ryšį, nieko daryti nereikia. Po šio atnaujinimo svarbiausias pokytis, kurį jie gali pajausti, yra pagreitėjęs duomenų perdavimas.

Senesnės kartos telefonai, mobiliojo interneto modemai bei kiti 3G įrenginiai ir toliau galės naudoti šią ryšio technologiją – jie turėtų automatiškai persijungti į 900 MHz dažnį. Jei įrenginys šiame dažnyje nepalaiko 3G, tuomet jis persijungs į 2G ryšį.

„Visa tai įvyks automatiškai, tačiau jei kyla abejonių, ar įranga veikia tinkamai, rekomenduojame ją perkrauti. Jei turite 7 metų ir senesnių mobiliųjų įrenginių, patikrinkite jų nustatymus – turi būti įjungtas automatinis tinklo parinkimo (angl. network mode) režimas“, – atkreipė dėmesį A.Strolia.

Prireikus pagalbos privatūs klientai visada gali kreiptis į „Telia“ specialistus telefonu 1817, artimiausiame salone ar internetu www.telia.lt. Verslo klientai gali taip pat skambinti ir telefonu 1816.

Sėkmingai perskirsčius dažnius, analogiški pokyčiai dar šių metų pabaigoje laukia ir Vilniaus bei Kauno.

4G ryšiu „Telia“ tinkle Lietuvoje jau perduodama daugiau kaip 98 proc. visų duomenų. Atsižvelgdama į realius žmonių poreikius ir tendencijas, „Telia“ planuoja 2022-ųjų pabaigoje Lietuvoje visiškai išjungti 3G ryšį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(11)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: