Šis nei kilometro ilgio neturintis kelias Naujojoje Zelandijoje yra ypatingas - tai yra greitkelis-kilpa  ()

78-as greitkelis Naujojoje Zelandijoje yra pats trumpiausias, tačiau jis turi ir dar vieną ypatingą savybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

78-as greitkelis (žymimas SH 78) Timaru mieste Naujojoje Zelandijoje neprimena tikro greitkelio. Jis yra labai trumpas - jo ilgis nesiekia nei kilometro. Be to, greitis jame yra ribojamas pagal miesto, o ne greitkelio standartus.

Tiesą sakant, didelio greičio čia ir taip neišvystysi, nes SH 78 yra vienintelis greitkelis Naujojoje Zelandijoje, pasižymintis kilpos forma. Tokie greitkeliai visame pasaulyje yra labai lėti. Ant 78-o greitkelio yra ir keli ženklai, perspėjantys vairuotojus, jog palijus šis kelias yra pakankamai slidus. Tai kodėl ši pakankamai paprasta eismo kilpa yra vadinama greitkeliu?

Na, tą SH žymą šis kelias gavo dėl teisinio statuso ir istorijos, o ne dėl dabar jame galiojančių taisyklių. Timaru yra gana mažas miestelis su 30 tūkstančių gyventojų. Tačiau kartu tai yra ir svarbus uostamiestis - Timaru uostas Pietinėje saloje yra, turbūt, pats svarbiausias krovinių transporto mazgas. Be to, tai yra antras pagal dydį žvejybos uostas visoje šalyje. Ir, kaip tikriausiai jau supratote, SH 78 buvo pastatytas tam uostui aptarnauti.

Neskaitant uosto, Timaru yra svarbus žemės ūkio sistemos administracinis centras. Timaru tikrai nėra varginga gyvenvietė, tačiau nėra ir labai turtinga. Taigi, strategiškai svarbius kelius geriau administruoti valstybiniu lygmeniu, dėl ko SH 78 per istoriją ir išsaugojo greitkelio statusą - tik dėl tų SH raidžių jį prižiūri Naujosios Zelandijos Transporto agentūra, o ne Timaru miestas.

Be to, SH 78 įsilieją į pirmąjį šalies greitkelį (SH 1), todėl šią mažą atkarpą lengviau prižiūrėti valstybiniu lygmeniu.

Ir taip Naujosios Zelandijos SH 78 yra juokingai unikalus - trumpiausias pasaulio greitkelis, kuris suformuoja kilpą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(21)
(-14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: