„Facebook“ varo sveikatos ekspertus į neviltį - tai tik didžiulė dezinformacijos kolekcija  (1)

Kol sveikatos ekspertai toliau skambina pavojaus varpais dėl klaidinančios informacijos socialiniuose tinkluose, naujas tyrimas atskleidė, kad dezinformacija sveikatos tematika „Facebook“ praėjusiais metais sugeneravo daugiau nei 3,8 mlrd. peržiūrų, o didžiausią kiekį melagingų naujienų skleidžiantys puslapiai surenka bent 4 kartus daugiau peržiūrų nei pagrindinės pasaulio ekspertinės organizacijos kaip Pasaulio sveikatos organizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo „Euractiv“ duomenimis, nepaisant socialinio tinklo „Facebook“ pastangų nuo balandžio įvesti naują sistemą, perspėjančią vartotojus apie dezinformaciją, melagingos naujienos toliau plito.

Tyrimą atlikusi nevyriausybinė organizacija „Avaaz“ peržiūrėjo 82 interneto puslapius ir 42 informacijos skleidėjas „Facebook“ grupes, kurios generavo masiškai plintančią medicininę dezinformaciją, identifikuotą nepriklausomų faktų tikrintojų.

Paaiškėjo, kad tik 16 proc. aptiktos ir nustatytos dezinformacijos turėjo „Facebook“ perspėjimą, o puslapiuose ar grupėse buvusi kita klaidinga informacija buvo be specialios žymos.

Tyrimas atskleidė rimtas skyles „Facebook“ sistemose, kurios nesugeba identifikuoti anksčiau melagingomis naujienomis pažymėtų klonų ar skirtingų turinio variacijų, ypač jei jos yra išleistos kita kalba.

Vadovaujančio „Avaaz“ tyrėjo Lucos Nicotros teigimu, nors „Facebook“ pastangos yra pagirtinos, socialinių tinklų milžinas turi įdėti dar daugiau pastangų.

„Jie dažnai praneša apie naujas įvedamas priemones, tačiau šios naujovės nebūtinai rodo rezultatus“, – teigė L. Nicotra.

„Iš esmės tu nesupranti, kodėl „Facebook“ neįgyvendina sisteminių sprendimų, tačiau pandemijos metu tai yra niekaip nepateisinama, – teigė tyrėjas. – Jiems reikia įdėti daugiau pastangų ir tuojau pat surasti sisteminį sprendimo būdą su jų algoritmu.“

Pasak tyrėjų, atgaline data padalijus nepriklausomų faktų tikrintojų korekcijas visiems susiduriantiems su netikromis ir klaidinančiomis naujienomis, tikėjimą dezinformacija galėtų sumažinti dvigubai, o žinučių ir jas platinančių veikėjų terpę sumažintų iki 80 proc.

Daugėja įrodymų, kad nieko nedarant dezinformacija gali turėti nepataisomą žalą visuomenės sveikatai. Gamtos mokslų žurnale „Nature“ gegužę išleistame tyrime spėjama, kad antivakcininis nusistatymas per dešimtmetį taps dominuojančiu visuomenėje, taip dar labiau padidinant galimus ligų protrūkius.

L. Nicotros teigimu, dezinformacija sukūrė „masinį nepasitikėjimą“ medikų bendruomene.

„Pasitikėjimas yra kertinis paciento ir gydytojo santykiuose“, – teigė Europos medicinos specialistų sąjungos generalinis sekretorius dr. Joao Miguelis.

Medikas pasakojo, kad jo kolegos patys mato, jog pacientai fundamentaliai nepasitiki savo gydytojais ar „tiesiog pasikliauna visa dezinformacija ir patys bando gydytis netikrais gydymo metodais bei dažnai neateina pas ekspertus, kol nebūna per vėlu“.

„Dezinformacijos sklidimas yra kaip ugnis sausuose laukuose, ji vis plinta ir daro mūsų visų darbą daug sudėtingesnį, – teigė dr. J. Miguelis. – Mums reikia skirti daugiau atsakomybės už tai tiems, kurių kanalais ši dezinformacija yra skleidžiama.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (1)