Šio ginklo šūvių trajektorija atrodo tarsi vientisas bei viską pjaunantis lazerio spindulys - ypatingas ir daug kam tinkantis kulkosvaidis turi vieną esminį trūkumą  (6)

Kulkosvaidis „M134D Minigun DilloAero“ – tai 6 besisukančių vamzdžių 7,62 mm kalibro kulkosvaidis. Jo veikimo principas pagrįstas besisukančiais vamzdžiais, kurie nuolat keičiasi, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, ginkle vienu metu iššauna vienas vamzdis, po to jį keičia kitas vamzdis – ir taip toliau. „Taip pasiekiama ypatingai didelė greitošauda, net iki 50 šūvių per sekundę. Kulkos skrenda į taikinį labai mažu atstumu viena nuo kitos“, – aiškina karys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, šis kulkosvaidis dėl savo greitošaudos yra idealus ginklas sraigtasparniuose, laivuose ir žvalgybos mašinose.

„Per labai trumpą laiką kariai gali paleisti tūkstančius kulkų į taikinį – ir tiesiogine prasme jį tiesiog perpjauti. Šaudant trasuojančiomis kulkomis, šūvių trajektorija atrodo tarsi vientisas lazerio spindulys, kuris juda nuo taikinio iki taikinio ir lydinat specifiniam traškančiam garsui, pjausto juos į gabalus“, – aiškina ginkluotės entuzistas.

D.Antanaitis pasakoja, kad skirtingai nuo kitų kulkosvaidžių, „M134D Minigun“ valdomas elektra.

„Kulkosvaidžio vamzdžius suka elektrinis variklis. Variklį elektra maitina baterija, sumontuota M134D sistemoje. Tačiau ji gana greitai senka, todėl M134D sistema turi būti pajungta prie nešančios platformos elektros energijos sistemos“, – aiškina ginkluotės entuzistas.

Anot jo, elektrinių bagių gamintojai „Nikola Motor“ sumontavo šį kulkosvaidį ant savo bagio. „Tai idealus ginklas, lengviems (ir kitokiems) žvalgams. Kariams pakliuvus į pasalą, kulkosvaidis užtikrina beprotiškai didelę ugnies galią, norint ištrūkti iš pasalos. O patiems žvalgams vykdant pasalą, vykdant reidą ar naikinant svarbius taikinius, tokia ugnies masė užtikrina visišką taikinių anihiliavimą“, – apibendrina karininkas.

Tačiau karys įspėja, kad elektra varomo ginklo montavimas ant elektros varomų platformų turi savo trūkumų: greitai senka ne tik M134D akumuliatorius, bet ir išnaudojama pačios elektrinės platformos energijos atsargas, o tai dar labiau mažina bagio važiavimo nuotolį. „Akivaizdu, kad elektra pasipildyti iš elektros tinklo užtuktų, ir tokia konfigūracija nelabai turėtų kokį nors ilgalaikį taktinį pranašumą. O vykdant ypatingai svarbių objektų žvalgybą bei naikinimą, netgi pragaištinga ne tik taktiniame, bet ir operaciniame lygyje“ – teigia D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(10)
(6)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: