KTU mokslininkas: sukaupta energija šildyti namus visą žiemą – praktiškai įgyvendinamas uždavinys

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2020-09-01 22:34
va nuo sito ir reikia pradet. siaip dvieju backu nereikia. uztenka vienos. bet ji turi but tiesiog auksta - kad geriau kontroliuot silumini balansa. is esmes backa-kolona. pvz per 3 aukstus net. su karsto vandens ruosimu virsuje. ir keliu lygiu siluminiais barjerais. ir apie ja tiesiog pastatomas namas. kazkur po zeme neapsimoka-bus silumos nuotekiai i grunta. taip pat namas sedes ant silumines pagalves. pamatam gali but nelabai... pati sistema dideja, jei tolsta nuo namo centro. kubatura tai mazdaug apie 10 kubu vandens kiekvieniems 50 kvadratu patalpu (~150 kubu oro). tikslus kiekis nera labai svarbu - galima juk tiesiog kelt tenperatura ir poadaryt geresni backos apsiltinima. arba galima paimt su rezervu. viska suderins tieisiog silumos valdymo sistemos. taigi net metiniai sezonai skiriasi energijos sanaudom buna trigubai... cia buhalterija netinka.
AAA000 2020-09-01 22:48
kokie dar kolektoriai? jis kalbejo apie fotovolto plokstes. kolektoriai yra jau seniena. ten isvis problemu kruva... pvz sakykim antifriza reikia keist kas keli metai - nes jis issiduksoja. backa etilengliukolio - to nuodingo slamsto - keli simteliai euriuku... ---------- tu islosi KOMFORTA. kas kad malkos tipiniam vidutiniam namui kainuoja 600€. man jos isvis nekainuoja, ir dar medienos issipjaunu. bet sildymas malkom labai nekomfortiskas budas. net su akumuliacine talpa ir apsiltintom sienom visitiek reikia kaitint bent karta per savaite. taip pat karstas vanduo nebuna dali laiko pakankamai karstas. valyt reikia kaminus. permuryt pakuras. negali isvaziuot ilgam. ir t,t,. cia as laikau vistiek nepilnaverte sistema. o ta pilnaverte akumuliacine sistema (su gigantiska backa namo viduryje - dirbancia metiniu sildymo ciklu) - visu situ problemu is esmes neturi. ji brangiai kainuoja pirminiam etape - bet paskui isvis nieko is esmes nebereikia daryt. plius 100% ekologiska viskas. nesunkiai remontuojama-keiciama valdymo komponentai. visi distanciniai navarotai ir ismanumas. gal nebent tik koks nors elektrinis sildymas galetu pasirungt + elektros "pasaugojimas" tinkluose - kaina+komfortu. bet su "backa" tu dar ir 100% autonomiskas-nepriklausomas. su elektra - reiktu cheminiu akumu - jei siekt autonomiskumo. o cia jau tarsa... as manau cia viena is ateities sistemu. nu tos normalios-eko ateities o ne kur buhalteriu viekartines pezalines nesamones
jull 2020-09-02 06:42
Tai taip, butu, bet nemanau, kad labai dideli. galim paskaiciuot, zinoma. Imam ta 150 kubu backa, 5m diametro, 7.5m ilgio. plotas - 157m2. vidutine temp 40c, gruto +4, siltinam iki 0.05Wm2/K (sakykim, didzioji dalis bus 50 cm polistirolo + 1 metras sauso grunto, apacioj bus 2 metru gylio betono pamatas, siltintas is sonu tuo paciu polistirolu, turetu gautis panasiai, bet toki katlavana jau bishki sunku isivaizduot individualaus namo sklype). Ausinimo galia: 157*0.05*36=283W, arba 8.9GJ/metams 8.9*10^6/4.18/40=53t, pridedam 80t pries tai gautu namo sildymui ir gaunam, kad 150-53-80=17t rezerva turim trasos/vedinimo nuostoliam padengt. Namo akumuliuojamos silumos skaiciuot nesiimsiu, nera is ko.
Arunas1948 2020-09-02 08:05
Ko jus cia vargstat, sunus pastate katila oras vanduo 5000 su subsidija, 10 kw fotovoltu elektrine 7000 su subsidija, i menesi moka 30 euru uz pasaugojima ir dykas.
svetys 2020-09-02 08:40
Hmm... iš kur tas vaikiškas įsitikinimas, kad šilumos kaupimas turi vykti tik bačkoje ir tik vandenyje. Tai kaupti šilumą pvz. pamatų perimetro viduje (10x10x2) yra uždrausta, kaupti šilumą betone, akmenyse, grunte ir pan. yra uždrausta?
AAA000 2020-09-02 09:58
o is kur pas tave toks isvis naiviai vaikiskas isitikinimas, kad taip pigiau ir paprasciau? yra praktiskumas. keist silumos neseja galima, kai reikia kazkokiu antraeiliu buhalteriniu rodikliu - pvz taupyt vieta. druskos tirpalai sueda sistemas. arba uzsikemsa. kas is to kad energetiskai talpesni - bet avarijos ir remontai. kad kaup akmenyje - reikia papildomu silumos perneseju sistemu. ir t.t.
immortallt 2020-09-02 22:11
jull, pamiršti vieną faktą, elektromobiliai atrieda atidunda. O po 10-12 metų jų intensyvaus eksploatavimo (nu ne mūsų 8-12k km per metus), akumuliatoriai atsidurs antrinėje rinkoje. Tie pertekliniai pajėgumai greit taps vos pakankamais. Nebeliks neigiamų kainų, nes jei jau akumų didžiąją dalį užkrausi, atjungsi vėjo jėgainių dalį ir tiek. Už minusą gaminti neapsimokės. Niekada neapsimokės daryti tokių gargarų, kaip 150 tonų talpa individualiam namui. Nu pamirškit. Saulės technologijos pigs, ir taps integruotos galų gale į namą. Ar tai čerpes pakeis, ar tai langus, ar tai fasadą. O žiemą šiaip vėjas pas mus elektros daugiau prikepa.
AAA000 2020-09-03 00:00
cipolino fantazijos chemines baterijos irgi panasias perspektyvas zadejo... kaip matom neisplito iki visuotinio masto. sustojo keliu gramu dydzio etape... akumu yra ir 20-40 metu veikianciu... net ir to deja nepakanka... turi but arba beprobleminis perdirbimas/utilizavimas - kaip pvz yra su mediena. arba ilgaamziskumas 100+ metu eiles... tada gal ir isstumtu ta backele, kaip technologija tu tiesiog mankurto mentaliteto stereotipus isikandes - kad zmogui atseit pakanka kazkokiu keliu kubu erdves kambariuko-urvelio. ir visa tecnologine pazanga vis bandai ispraust i sita savo supratimo standarta... juokinga net skaityt o dar tokie dievina visokius Muskus. pas Muska sito dalyko suvokimo dydis - mazdaug miesto dydzio backele... kai paziuri is salies - cia asmens menkavertiskumo klausimas ir tiek... pirma sitai suvok - tada galesi jau kazka ir apie technologijas parasinet nes tu aiskiai galvoji kad jei kazkas reglamentavo teisine tvarka - butinai tas ir atsitiks... taip niekas niekada pazangaus nevyko ir nevyks... antrine rinka kokia dar rinka? nemokamos energijos? rinka yra parazitinis kazkokio riboto resurso skirstymas/kontrole ir dozavimas. su "backele" tu ta resursa gauni principe nemokamai. su akumais - tai tau kainuoja... ir daug... ir visokia kontrole is tokiu paciu mankurttu bus - su kokiom nors lempinem tarsos normom. butent akumams joks vartotojas, technologas ar isradejas i toki suda savo noru niekada nelips. o va buhalteriam, politikam, parazitams ir kitoms ameboms - cia yra vos ne egzistencine terpe... aplamai mokslas tik tiria situacija... cia labiau teoretiniai paistalai sitas straipsnis.
svetys 2020-09-03 09:35
(kubinių metrų – ne kvadratinių) grindinio šildymo (betonas + plastiko vamzdis) analogo sukišto po pirmo aukšto grindimis. Na, ir kur tame būtų sudėtingumas, remontai, avarijos, suėstos sistemos Pvz. to betoninės „lego kaladėlės“ galėtų būti gaminamos ir gamyklose, o namų statyboje jie papildomai atsistotų ir į išbaigtus pamatus, ir į jų išbaigtą apšiltinimą, ir į lygias pirmo aukšto grindis ir t.t. Ir tokių multifunkcinių pamatų montavimas užimtų dieną, ar pusdienį...
immortallt 2020-09-03 13:28
Dieną? Tu gal juokauji. 200 kubų, tai praktiškai namo visas aukštas po žeme, jei namo aukštas ~80-100 kv.m.. Tik dar reikia kasti į gylį kokius tris metrus. Ant tokios "bačkos" tada reikia daryti tik plokštuminį pamatą, arba, po bačka varyti dar polius į gylį. Pagal tave šitie darbai per dieną padaromi? Truksi mėnesį. Teks daryti termoizoliacijos, bent jau iš viršaus. Teks užsandarinti tokią talpą. O apie tai, kiek 200 kubų betono gaminių kainuoja, gal geriau nepradėti. Tiesiog elektriniais tenais šildysi turbūt kokius 10 metų, ir vis tiek tau nebus atsipirkę. Aaa kaip visada tryda eina, bet nieko pasakyti nesugeba.
AAA000 2020-09-03 13:34
nu pvz toks dalykas. ivyksta namo deformacija ir atsiranda trukis. nu ir teka ta druska kazkur per sienas - net nelabai aisku kurioje vietoje... kazka aplieja ir sunkiasi. tu miegi ir tau ant galvos lasa siulai nama isardyt ir pakeist ta betonine konstruktyvo plokste? ta grindini sildyma ne siaip sau atskirai montuoja ir visokius sandarumo bandymus daro. ten irgi yra technologiniai reikalavimai - su kuriais tu nesusiduri. tu tik is bendro issilavinimo gali vertint situacija ir tiek. o namas statomams paprastai pagal reikalavima - kad jo esmines konstrukcijos nebus keiciamos visu eksplotaciniu laikotarpiu. o sildymas tera tik butinoji sistema, ir ja projektruot tikslinga lygiai tokiam laikotarpiui - kiek stoves ir pats namas. sakykim bent 120 metu kokiu. kitas dalykas - papildomos instaliacijos. pvz sumasto pasistatyt kokia nors gipsokartono sienele ir privaro i grindis ar lubas tu greito ikalimo-surinkimo varztu visokiu. jiem ten pofig ir kabeliai ir tie grindiniai vamzdynai betone... paskui nerealiai brangu net viena slylute uztaisyt... pati sildymo sistema tamposi ir truksta - jei temperaturines siules prastai numato... visi mazgai is esmes vandeniui buna projektuojami, ar antifrizui. ir tai kemsasi ten kas nors... numatytas turi but eksplotacinis keitimas. nes ne agresyviom druskom skirta. tu tik viena parametreli pagerini - o kruvos kitu problemu sukuri, kuriu niekam nereikia ir niekas uz tai nenores moket papildomai. remtis reikia i esamas technologijas. ir i mazgus, kuriuos gali nusipirkt. o ne i teorines galimybes. idelios atomines baterijos irgi yra o cia kalba eina apie buitini igyvendinimo lygi visai visuomenei. as tiesiog isitikines - kad visuomene tai puikiai ipirktu, ir tai konkurencinga + ekologiska technologija. o ne kazkokie kornservatoriski apsildymo paistalai, kur is esmes skirti runkeliams ir sunaujai. kur dabar apie sildymo klausima isplauta visiem smegenys... pasistate keli tokius sudinus A+++ namus ir net nesupranta koki suda ten jiems priverte pasistatyt... kai yra geresniu variantu. --------- pvz europoje sitas projektas: http://solarheateurope.eu/2020/05/19/vo ... t-heating/
Myslius 2020-09-03 16:12
Gali saugoti kur nori. Betono šiluminė talpa 4.2 karto mažesnė nei vandens ir vanduo pigesnis nei betonas. Jei čia pagal paskaiciavimus reikia 150 tonu vandens, tai betono reiktu 600 tonu, du aukstai po zeme, pradetu namas sesti. ir betonas vien kainuotu 20k euro. Nieks nieko nesaugo, kaip jau minejai deda oro-vandens sistemas naujesniuose namuose, o senesniuose geoterminius siurblius. Pasiima siluma is aplinkos nesaugant, tai kainuoja papildomos energijos, elektros saskaita isaugina 1.5-2 karto, todel reikia kompensuoti didesniais saules elementais (kaip minejai 10 kw) ir brangesniu saugojimu tinkluose, reikia specialiai suprojektuoto stogo/namo nes jau stogo kvadraturos ant reto namo uztektu. plius kainuoja irengimas, prieziura, burzgia, nustoja veikt jei zemiau -20 pasiekia, atsarginiu saltiniu reikia, bei stovi issikises matomas blokas isoreje. Bet kiek suprantu tai yra siuo metu geriausias imanomas sprendimas, nors ekonomiskai ir neatsiperkantis.
AAA000 2020-09-03 16:30
sitas variantas yra greiciausias, bet tikrai ne geriausias. akumuliacines sildymo sistemas (metu ciklo) labiausia vysto kinija. paskui eina vokietija, austrija ir sveicarija. kitur apie jas isvis mazai kas zino dauguma galvoja, kad cia tie iprasti saules kolektoriai, kur pilna kokiose graikijose ar turkijose pas vokiecius siam momentui yra berods 11 stambiu tokio tipo akumuliacini elektriniu, kur jau virs 10Mwh galia. o viena jau virs 100Mwh(silkeborgo).
Myslius 2020-09-03 16:38
Parodyk ka deda ir kokia to kaina paciam idomu STES (Seasonal thermal energy storage) individualiam namui kaina. Lietuvos klimatui, o ne kokiai Ispanijai/Kinijai. Turetu but kosmosas Pats biski paguglinau, tai: http://www.energyexpertise.net/attachme ... he_ife.pdf solar Space heating and Seasonal Energy Store summing to a total installed system cost for the sustainable solar heating system of €27,637. Nesidomejau bet cia jau pasyvus namas, tai ten jau prideta brangiu izoliaciju, speju visokiu energijos gavimo is vibraciju ir kitokiu irenginiu. Realiai kaina 40k. Plius dar ten Airija, pas mus Lietuvoje ziema saules elementai generuoja tik 2% energijos. Ir ziemu saltesniu buna. Gal tada malkos geriau... Nors va energija tinklai tai sugeba pigiai pasaugot centralizuotai, nezinau kur, gal kokiam Kruony.
AAA000 2020-09-03 21:32
jei dar skaitai sita tema, as galiu duot mazdaug kokias reikia imt sildymo energetines sanaudas metu sezonui. yra 4 tipai sanaudu. du tipai pastovios sanaudos. ir du tipai - sezonines sanaudos. ----- pastovios sanaudos yra karsto vandens ruosimui. 1. karsto vandens-karstuju patalpu, kad sistema aplamai veiktu. yra pacios sistemos energetines sanaudos (reikia palaikyt 50-70 laipsniu) - mazdaug siekia 200kWh/menesiui (grubiai ~ 2500kwh metiniu) . vienam vienetui - vonia+virtuve+kambariukas skalbiniams+sikano grindys. jei pvz turi name dvi vonias ir du sikanus - dvigubink. 2. pacio karsto vandens sunaudojimo. sanaudos. jo tiesiog susildymui ir ismetimui i kanalizacija. jos yra mazdaug 100kWh/men taupiam zmogui (pensionui kokiam), arba iki 250-350kWh/men kokiai mamytei megstanciai labai atmirkinet voniose. kiek zmoniu, ir kokio tipo naudotojas - tiek ir imt reikia. ----- kintamos sezonines sanaudos yra busto sildymui. cia jau priklauso nuo kvadraturos. ir nuo patalpu tipo. imam sakykim 3 metru aukscio tipines. 3. gyvenamo busto sanaudos, kur reikia apie 20-25 laiposniu temperaturos. 100 kvadratu (300 kubu) tipinio sovietinio busto-inkilo (nerenovuoto) energetiniai poreikiai mazdaug eina 1200kwh/men salciausiais menesiais. mazdaug 600kwh/men pereinamaisiais 4 menesiai (pavasari-rudeni). ir 4 menesius isvis nereikia sildyt. nu ten gali but kondicionavimo sanaudu - bet cia kita tema jau. jei jas kaupt akumuliacinej - jos i pliusa is esmes eina. jei per metini sanaudu cikla ziuret. jos aktualu tik jei visa sezona reiketu vesint 4. negyvenamo busto sanaudos (pagalbiniu patalpu). kur tiesiog reikia pliusines temperaturos. bet nebutina palaikyt 20-25C, uztenka apie 5-10 laipsniu (is esmes rusio temperatura). cia galima imt mazdaug 25% nuo gyvenamo busto apsildymo sanaudu. apie 300kwh/men ziemos menesiasi ir apie 150kwh/men tarpsezoninis poreikis. vasara 4 men ju irgi ner. jei sildymo sistema bendra (su kolonine-sekcijine akumuliacine talpa tas imanoma) - nu tai pagal situs poreikius ir skaiciuot ta teorine akumuliacine backa reiketu
immortallt 2020-09-03 22:14
Fiziškai niekas tos tavo elektros nesaugo, jinai suvartojama beveik visada. Elektrą atgal gauni pagamintą kitose elektrinėse. Nejau tu tikrai manei, kad kažkur tavo elektrą sužymėtą saugo? Iš vibracijų niekas tos elektros nerenka, neatsiperka tai nė pro kur. Energijos kiekiai labai maži. Ir nėra brangu tie saulės elementai. Lyginant su tuo, kiek reikia malkiniam pečiui invstuoti (kaminas, patalpa ir joje plotas, ir pats katilas), tai saulės elementai su tenais kainuoja net pigiau. Specialiai stogą daryti? Na man namui šildyti ir karštam vandeniui ruošti būtų pakakę 6kW kas yra grubiai 29 kv.m. Ir čia toks poreikis 170 kv.m. namui, ne 80. Per akis vietos buvo ir ant stogo, bet reikėjo ir pavėsinės/sandėliuko, tai atsidūrė tenais.
AAA000 2020-09-03 23:06
cia labai salyginiai naudingumai elektros tinklai sukaupta pertekliu tiesiog nunulina metu begyje... buitiniam vartojimui per daug sudini planai ir per daug galios ribojimu. o dar kazka apie elektromobilizmus Lietuvoje valdziazmogiai pasvaigsta... nu mano grubiais paskaiciavimais: jei statyt "kiaura" nama su mazdaug 80 kvadratu (240 kubu) tik gyvenamo busto patalpu, tai su 12kw saules fotovolto jegaine ir mazdaug 150! kubu akumuliacine talpa butum pilnai autonomiskas sildyme ir karsto vandens ruosime. cia su tipiniu kiauru namu! nu kur sovietiniai kaimo lygio namai ir belenkoks slunkius pastatytu. kazkur C-D sandarumo klase is esmes cia jau kritine krastutine gabaritu riba. toliau tik mazetu. jei sakykim saules jegaine padidint iki 24kw fotovolto - pailgetu energijos pertekliaus sezonas. tai backos uztektu mazdaug 90 kubu (biski temperaturinis rezimas butu didesnis - pagrinde del to talpa sumazeja). cia tam paciam kiauram (240 kubu) namui apsildyt ir pasiruost karsta vandeni visus metus "nemokamai" ir visiskai ekologiskai. cia be jokiu pasaugojimo ar kaupimo planu. persiltinto namo as neskaiciuoju, nes manau statybine ilgaamze logika baigiasi kazkur ties B klase ir prasideda antikomfortinis debilizmas...
svetys 2020-09-04 10:08
įeina tų kubų perimetro apšiltinimas kokiais 30cm, plastiko vamzdis, armatūra ir pan. Ir tokius (įvairių išmatavimų ir formų) pamatus surinkti galima iš standartizuotų segmentų, kurie, sakykim, yra gaminami gelžbetonio įmonėse. Pvz. fūra veža 24 tonas (tai ir 1 segmentas būtų orientuotas į tai – jei riboja svoris, o ne gabaritai). Taigi, tokie pamatai-termosas pilnai susimontuotų per kokius 10-20 krano pakėlimų (tai priklauso nuo segmentų kiekio ir kitų veiksnių)...
Arunas1948 2020-09-04 11:09
Teisingai Svetys raso, per 10 metu neatsipirks o per ta laika atsiras naujos technologijos, galesi savo backa naudoti kaip atomine sleptuve.
AAA000 2020-09-04 14:32
tu kolkas ziuri tik sumontavimo aspekta. cia as sutinku - taip montuot tikrai galima. bet pvz man placiau papasakok - kokiais budais valdysi siluma is tokio monolito jei naudot neskysta kaupeja - tai as manau tada geriau tiktu elementarus metalo gabalas... aplamai as nelabai matau prasmes kist betona - jis termiskai neatsparus. sutrukines iki zvyro ir isvis kaupiamasias savybes praras. betonines sienos kaupia-atiduoda siluma - bet siauram palyginus temperaturu diapazone. dar pvz as matau remonto problema. backa kai didele - (kai gali ilist zmogus) - tai ja gali is vidaus remontuot. ar ten kazkokias sistemas instaliuot. yra pilna budu. pasalini tik silumos neseja - vandeni. o su betono luitu taip nesigaus backa is esmes tik apvalkalas. tiesiog palaikanti konstrukcija. kaupia juk vanduo - kuris is esmes nekainuoja. kai betonas uz kuba solidi kaina jei naudot specifini moli - samotines plytos pvz nerealiai brangios. kaimuose senus namus sudegina ar sugriauna, sutrupina pecius ir krosnis, kad tas apie 50-60 samoto plytu is krosnies pakuros pasivogt jei tu siulai kazka - tai kame privalumas tavo pasiulymo? kad greitai surinksi neisdirbta normaliai sistema (zalia technologija) - kur cia aplamai nauda? speju net neoriginali tavo mintis - prisiskaitei ten tokio ukrainiecio teoriniu ideju ------- P.S. KTU irgi geri. padarytu normalu modeli ir tyrinetu galimybes. dabar suda irgi pamala... kas kad zino ten kelias reakcijas silumines... normalus mokslas ir ekspermentines irangos laboratorijas turi. ne tik mikrolygyje tiria. skaiciau, kad turi ten vejo jegaine, ar saules bateriju masyvus kelis. tyrineja ten situacija salies gamtinese salygose. bet va su silumos kaupimu - net nedaro stendo...o juk aktualu. vos ne liuto dalis energetikoje. svaisto mokslo resursus. cia juk ju pareiga - pritrauk finansavima ir surinkt informacija profesionaliam lygyje. metodikas vertinimo isdirbt. negali gi viskas ant privatininku ir megeju peciu vaziuot... silumininku aiskiai truksta LR mokslo lygyje... vien santechnikai visokie...