Lietuva sparčiai artėja prie jūrinės vėjo energetikos ir atviro tarptautinio aukciono jau 2023 metais  ()

Energetikos ministerija parengė ir teikia Vyriausybei derinti įstatymo projektų paketą, kuriuo siekiama sukurti aiškią ir skaidrią reguliacinę aplinką vėjo energetikos Baltijos jūroje plėtrai. Projekte numatyta, kad jūrinio vėjo energetikos aukcionas įvyks 2023 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektas parengtas atsižvelgiant į darbo grupės, kurioje dalyvavo valstybės institucijų atstovai ir socialiniai partneriai, rekomendacijas. Įstatymo projektas yra plačiai aptartas ir išdiskutuotas su visomis suinteresuotomis pusėmis.

„Atsižvelgiant į didžiausią vėjo energetikoje turinčių Europos Sąjungos šalių patirtį ir į darbo grupės rekomendacijas, parengti teisės aktai, kurie sukurs aiškią ir skaidrią reguliacinę aplinką vėjo energetikos jūroje plėtrai, užtikrins vienodas konkurencines sąlygas visiems konkurso dalyviams. Jūrinio vėjo Baltijos jūroje plėtrai Energetikos ministerija nuosekliai rengiasi jau keletą metų – pradedant galimybių studija jūrinio vėjo Baltijos jūroje potencialui įvertinti ir proceso užbaigimu atviru tarptautiniu aukcionu, kuris įvyks 2023 m.“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Atsižvelgiant į didžiausią jūrinio vėjo energetikos patirtį turinčių šalių – Nyderlandų, Danijos, Vokietijos – praktiką, numatoma, kad už perdavimo tinklų įrengimą, prijungiant jūrinėje dalyje esančias elektrines, atsakomybė būtų suteikiama elektros perdavimo sistemos operatoriui.

 

Įstatyme bus įtvirtintas paramos modelis vėjo energetikai jūroje ir jo nustatymo principai. Kaip ir kitose ES šalyse nustatyta, kad vėjo energetikos plėtra bus finansuojama taikant kainų skirtumo (angl. contract for difference) modelį. Projekte įtvirtintos skaidrios ir visiems rinkos dalyviams vienodos konkurso sąlygos. Planuojama, kad aukcionas įvyks 2023 m.

Primename, kad darbo grupės rekomendacijų pagrindu parengtai vėjo energetikos Baltijos jūroje koncepcijai šių metų birželio mėn. jau pritarė Vyriausybė. Taip pat buvo pritarta 700 MW vėjo elektrinių plėtojimui iki 2030 m. tam numatant ir konkrečią teritoriją Baltijos jūroje.

700 MW vėjo elektrinių parkas Baltijos jūroje užtikrins iki 25 proc. metinio Lietuvos elektros energijos poreikio ir sumažins elektros energijos importą.  

Atsižvelgiant į Vyriausybės sprendimą, Lietuvos Energetikos Agentūra jau pradėjo reikalingus parengiamuosius darbus – specialiojo plano rengimą, strateginių pasekmių aplinkai vertinimą, vėjo matavimą, dugno tyrimus ir poveikio aplinkai vertinimą. Visi šie parengiamieji darbai bus užbaigti iki įstatymo projekte numatytos aukciono datos.

 

Jūrinio vėjo energetikos plėtra numatyta įgyvendinant Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS) ir Nacionaliniame energetikos ir klimato srities  (NEKS) veiksmų plane  numatytus atsinaujinančios energetikos tikslus. Jūrinio vėjo energetika ne tik padės pasiekti šiuos atsinaujinančios energetikos dalies elektros energijos gamybos didinimo tikslus, tačiau taip pat dėl jūrinio vėjo specifikos padės šiuos tikslus pasiekti vienu efektyviausių būdų.

Tam, kad šie įstatymų projektai įsigaliotų, jiems dar turi pritarti Vyriausybė ir tuomet jie turi būti priimti Seime. Taip pat ši reguliacinė aplinka turės būti suderinta su Europos Komisija dėl atitikimo valstybės pagalbos gairėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()