Ar jūsų telefonas jus seka? Štai kaip tai galite sužinoti  (10)

Jei iki šiol atrodė, kad šnipinėjimas vyksta tik Bondiados filmuose, išmanieji telefonai tokias situacijas priartino prie kiekvieno iš mūsų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar sekti žmogų gali būti labai paprasta, užtenka patekti į jo išmanųjį telefoną, ir didelė dalis gyvenimo (buvimo vieta, susirašinėjimo turinys, padarytos nuotraukos) gali būti stebima per atstumą.

Stebėkite išsiunčiamus duomenis

Pirmiausiai turėtų sunerimti tie, kas yra pastebėję, kad jų išmanieji veikia keistai. Didžiausią susirūpinimą turėtų kelti smarkiai padidėjęs duomenų sunaudojimas. Tuo išsiskiria mėgėjiškai sukurtos sekimo programėlės.

Siųsdamos duomenis iš išmaniojo įrenginio šios programėlės taip ir išsiduoda. Tuo tarpu šiuolaikiniai sekimo sprendimai naudoja žymiai mažiau duomenų, todėl jų operatoriaus sąskaitoje nerasite.

Šiais laikais daugelis mobiliojo ryšio paketų turi itin didelius mobilių duomenų kiekius, tad gali būti sudėtinga pastebėti, ar jų sunaudojama daugiau, nei įprastai, nes šie duomenys tiesiog nesibaigia.

Tam, kad galėtumėte geriau įvertinti savo sunaudojamų duomenų kiekį, savo telefone galite nustatyti įspėjimą, kuris praneš, kada jau sunaudojote nurodytą duomenų kiekį. Po įspėjimo duomenys nebus išjungti, bet leis paprasčiau sekti situaciją.

Jei matysite, kad vieną kartą nustatytą duomenų limitą pasiekiate tik mėnesio antroje pusėje, o kitą kartą jau per pirmas mėnesio dienas, tai gali būti ženklas, kad jūsų mobiliaisiais duomenimis naudojatės ne tik jūs, bet ir sekimo programėlės.

Stebėkite baterijos darbo trukmę

 

Jei jūsų telefone yra sekimo programėlė, tikėtina, kad ji naudos ne tik jūsų mobiliuosius duomenis, bet ir išmaniojo baterijos resursus. Todėl kitas ženklas, galintis išduoti, kad esate stebimas – greičiau nei įprastai išsikraunanti baterija.

Taip yra todėl, kad stebėjimo programėlės gali naudoti kameras ar mikrofonus, net kai telefonas guli išjungtu ekranu arba yra nenaudojamas.

Taip pat įtarimų turėtų sukelti įkaitusi įrenginio baterija, net kai jo nenaudojate. Jei telefono visai nejudinote, bet paėmus į rankas jaučiate, kad jo nugarėlė yra įkaitusi, tai reiškia, kad telefono procesorius dirbo be jūsų žinios.

Kartais taip gali atsitikti tiesiog dėl to, kad telefonas ar programėlės instaliavo atnaujinimus, bet tai gali būti ir ženklas, kad telefonas buvo suaktyvintas kitų asmenų, nuotoliniu būdu.

Stebėkite telefono veikimą

Naujausi išmanieji įrenginiai turi tikrai galingus procesorius. Todėl lengvai veikia net su keliomis programomis vienu metu. Tačiau jei pastebite, kad net naujas įrenginys staiga sulėtėjo – turėtumėte sunerimti.

Tokiais atvejais problema gali slypėti tame, kad įrenginys valdomas ir jo informacija renkama nuotoliniu būdu.

Jei pastebite, kad telefono pajėgumas ženkliai sulėtėjo be jokios akivaizdžios priežasties, galite imtis keleto žingsnių, kad telefoną vėl pagreitintumėte:

 

Išvalykite sparčiąją atmintinę (cached memory). Kaskart, kai naršote internete, dalis informacijos (paveikslėliai, failai) būna išsaugota telefone, kad kitą kartą atidarius svetainę, ji užsikrautų greičiau.  Ilgainiui šios informacijos prisikaupia tiek, kad ji tiesiog užkemša telefoną. Jos išvalymas gali būti naudingas.

Atlaisvinti telefoną galite ištrindami jau nebenaudojamas programėles, kurios, taip pat, net ir neįjungtos, naudoja jūsų išmaniojo atminties vietą.

Pasitikrinkite operacinės sistemos atnaujinimo pasiūlymus. Kartais, išleidus atnaujinimą, senoji operacinės sistemos versija būna nebepalaikoma, ir dėl to telefonas sulėtėja.

Jei atlikus šiuos žingsnius telefonas vis tiek veikia strigdamas, tuomet vertėtų sunerimti, ir atidžiau patikrinti, ar telefono nelėtina jame slapta veikiančios kenkėjiškos programėlės.

Jų galite išvengti programėles instaliuodami atidžiai. „Programėles rekomenduojame siųstis tik iš oficialių parduotuvių: „Google Play“ – „Android“ ir „App Store“ – „iPhone“ įrenginiams.

Jeigu Jums reikalingos programėlės šiose parduotuvėse nėra, o ją randate tik nežinomuose puslapiuose – geriau jos nesidiegti“, – pataria „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas.

 

„Bitė Lietuva“ išmanių sprendimų eksperto teigimu, jeigu jums reikalingą programėlę visgi randate oficialioje parduotuvėje, tačiau norėdami ją įsidiegti, esate prašomi suteikti ne visai pagrįstus leidimus – taip pat rekomenduojame jos nesisiųsti.

Pavyzdžiui, jeigu dokumentų redagavimo programėlė prašo prieigos prie kontaktų, SMS žinučių, leidimo stebėti jūsų buvimo vietą – geriau tokios programėlės neįsirašinėkite.

Jei kol kas jokių įtarimų neturite, bet norite apsaugoti savo telefoną, atminkite, kad antivirusinės programos gali būti naudojamos ir išmaniuosiuose.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba rekomenduoja tiek mokamų, tiek nemokamų programų: „McAfee Mobile security & Lock“, „Eset Mobile Security & Antivirus“, „F-Secure AV TEST“, „Avast Mobile Security“, „Sophos Mobile Security“, „Antivirus PRO Android Security“ ir kt.

Mobilieji įrenginiai yra senstantys ir gendantys įrenginiai, tad toli gražu ne kiekvienas telefono trūkumas reiškia, kad esate stebimas ar sekamas.

Bet jei eliminuojate visus galimus trikdžius ir išmanusis vis tiek kelia įtarimų, tuomet kreipkitės į saloną, kuriame telefoną įsigijote, ten gali būti atliktas išsamus jo patikrinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(35)
(-18)

Komentarai (10)