Drąsa ar kvailumas - istorija kaip piratai nusprendė susiremti su dviem kariniais laivais  (11)

Apie Somalio piratus tikrai esate girdėję ne kartą. Ginkluoti nusikaltėliai greitaeigiais kateriais pasiveja komercinius laivus, juos užima, o tada reikalauja išpirkos. Kartais ją gauna, o kartais lieka nieko nepešę. Arba negyvi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eskadrinis minininkas „USS Gonzalez“ ir kreiseris „USS Cape St. George“ 2006 metais plaukiojo prie rytinės Afrikos sienos. Ne šiaip sau - ten jie žvalgėsi Somalio piratų, kurie tuo metu itin dažnai atakavo komercinius laivus. Kovo 18 dienos rytą „USS Gonzalez“ pastebėjo nedidelį dyzelinį laivą, tempiantį porą greitaeigių katerių. Tai - įprasta piratų konfigūracija. Taigi, „Gonzalez“ nusprendė sekti šį dyzelinį laivą iki prašvis. Tuo tarpu „Cape St. George“ artėjo prie šios vietos, nors buvo nutolęs per 64 km.

Amerikiečių jūreiviai norėjo patikrinti įtartiną laivą. Ir buvo panašu, kad jo įgula nėra linkusi priešintis. Tai yra geras ženklas - juk tuose vandenyse plaukioja ir atsitiktiniai laivai. Tačiau kai kariškiai bandė įlipti į įtartiną laivą, piratai ėmė šaudyti. Jūreiviai atsišaudė ir atsitraukė, tačiau piratai ėmė vytis jų katerį link karinio laivo.

 

Amerikiečiai negalėjo patikėti piratų įžulumu. Arba drąsa. Arba kvailumu. Tačiau netrukus link amerikiečių karinių laivų jau skrido ir raketos, ir automatinių šautuvų ugnis. Kadangi piratai buvo visai arti, amerikiečiai negalėjo naudoti galingesnių ginklų, todėl jiems teko atsišaudyti sąlyginai mažais ginklais.

50-o kalibro kulkosvaidis netrukus pasiekė savo ir didysis piratų laivas užsidegė - jame buvo nemažai degalų. Tai matydami mažesni kateriai pasidavė. 12 piratų buvo sulaikyta, 5 iš jų buvo sužeisti. Vandenyje rastas vieno pirato kūnas. Amerikiečiai nenukentėjo, nors „Cape St. George“ buvo apibrozdintas piratų ginklų šūviais.

 

Tiesa, Somalio piratai teigė, kad misijoje dalyvavo daugiau žmonių - jie dingo jūroje. Įstatymų neturinčios šalies piratai neturėjo galimybės rimčiau pasipriešinti dviem kariniams laivams, tačiau piratų atstovai teigė, kad jie tik patruliavo savo vandenyse.

Tačiau piratavimo faktas nebuvo nustatytas. Nyderlandų „HNLMS Amsterdam“ surinko sužeistuosius, o amerikiečių kariniai laivai toliau tęsė misiją. JAV nusprendė neteisti sulaikytų asmenų, nes įrodyti, kad jie yra piratai, būtų sunku. Piratavimas - tarptautinės teisės pažeidimas, o dėl užpuolimo teistis būtų sunku - kurios šalies įstatymus reikėtų taikyti? Sulaikytieji buvo sugrąžinti į Somalį. Tiesa, keli iš jų kelis mėnesius buvo gydomi JAV laivuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(55)
(8)
(47)

Komentarai (11)