Rusija pristato naują vikšrinę kovos mašiną „Manul“: kuo ji ypatinga, kam skirta ir kaip iš tikro buvo sukurta  ()

Rusai toliau ieško galimybių kaip atnaujinti bei pritaikyti prie šių dienų realijų savo turimas senas kovos mašinas, kurių sandėliuose turi tūkstančius, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, šiemet rugpjūčio pabaigoje rusai savo parodoje pristatė atnaujintą vikšrinę pėstininkų kovos mašiną „Manul“, kuri sukurta ant „BMP-3“ platformos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Skirtingai nuo praeito amžiaus sovietinio relikto, atnaujintos pėstininkų kovos mašinos variklis perkeltas į priekį. Į seną korpusą įdiegta nauja informacijos valdymo sistema, o platformos šonai papildomai apšarvuoti pakabinamais šarvo ekranais, kurie skirti apsaugoti 8 karių desantą ir kovos mašiną nuo sviedinių ir prieštankinių raketų, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, „Manul“ turi naują turbodyzelinį variklį, kuris išvysto 660 AG galią – ir anot rusų, raižytoje vietovėje gali išvystyti iki 55 km/h greitį. Nors kovos mašinos svoris išaugo, tačiau gamintojas praneša, kad ji liko plaukiojanti ir vandenyje išvysto iki 9,5 km/h greitį.

 

„Pėstininkų kovos mašina apginkluota distanciniu būdu valdomu bokšteliu, kuriame įmontuota 30 mm automatinė patranka, o šalia jos – keturios prieštankinio raketinio komplekso „Kornet-E“ raketos. Šio komplekso šaudymo nuotolis yra iki 5,5 km. Prieštankinio raketinio komplekso raketos valdomos lazerio spinduliu ir gali pataikyti į taikinį iki 5 metrų tikslumu (pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“ plotis – 3 metrai), – teigia karininkas. – Papildomai nauja rusų kovos mašina turi vieną 7,62 mm kulkosvaidį, kuris yra suporuotas su automatine patranka. Šis distancinis bokštelis montuojamas ir ant naujos rusų pėstininkų kovos mašinos „Kurganec-25“ ir ratinio pėstininkų transporterio „Boomerang“, o taip pat ant sunkiosios pėstininkų kovos mašinos „T-15 Armata“.

 

Pasak kario, nors skelbiama, kad „Manul“ yra nauja kovos mašina, tačiau, anot pačių rusų inžinierių, net 90 procentų visų dalių yra tokios pačios, kaip ir senosios „BMP-3“. „Tikėtina, kad šios atnaujintos mašinos, skirtos eksportui, rusų kariuomenė negaus“, – teigia karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()