Laivų stebėtojai nustebo - kodėl JAV eskadrinis minininkas plaukioja su piratų vėliava?  ()

„USS Kidd“ pastebėtas su tradicine piratų vėliava. 2007 metais tarnybą pradėjęs eskadrinis minininkas ją iškelia jau ne pirmą kartą, net kai vyksta vykdyti labai rimtas užduotis. Kodėl naudojama jūrų plėšikų vėliava?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jolly Rogers“, kaip vadinama tokia kaukolės ir sukryžiuotų kaulų vėliava, iš tikrųjų yra mirties simbolis. Karyboje šis simbolis naudotas ne kartą. Tačiau šiais laikais ši vėliava primena tik piratus, ir yra dažniau matoma tik filmuose ir nuotykių parkuose.

Iš tikrųjų, piratai tokias vėliavas naudojo kaip psichologinį ginklą. Vien už tokios vėliavos turėjimą laive buvo galima sulaukti mirties bausmės. O štai piratai vis tiek patys taip savanoriškai žymėjo savo laivus.

Tačiau „USS Kidd“ simbolika siekia ne piratų, o Antrojo pasaulinio karo laikus. Šis eskadrinis minininkas yra jau trečiasis JAV karo laivas nešiojantis šį vardą ir piratų vėliavą. Pirmasis „USS Kidd“ tarnybą pradėjo 1943 metais. Jis buvo pavadintas Perl Harbore žuvusio admirolo Isaaco Kiddo garbei. Kiddas drąsiai gynėsi nuo „USS Arizona“ puolusių japonų lėktuvų, tačiau galiausiai žuvo kartu su tuo laivu.

 

Tačiau jis nebuvo vienintelis garsus Kiddas istorijoje. 18 amžiuje jūroje siautė ir škotų piratas Williamas Kiddas. Admirolas Kiddas dažnai buvo vadinamas piratų kapitonu Kiddu ir tam neprieštaravo. Taigi, Kiddo našlei leidus, pirmojo „USS Kidd“ įgula ėmė naudoti piratų simbolius.

 

Praėjo beveik 80 metų, „USS Kidd“ vardą nešioja jau trečias laivas, o piratų vėliavos vis dar plėvesuoja, primindamos apie drąsųjį admirolą Kiddą, kuris nepaisydamas grėsmės savo gyvybei iki pat pabaigos neapleido savo pareigų ir nesistengė pabėgti. Tiesa, „USS Kidd“ piratų vėliavą iškelia retai.

Įprastai piratų vėliava virš „USS Kidd“ denių suplėvesuoja tik laivui paliekant JAV uostus arba į juos sugrįžtant. Atviruose vandenyse ir svečiose šalyse piratų vėliava nėra naudojama, kad nereikėtų niekam teisintis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(6)
(36)

Komentarai ()