Ką reikia žinoti apie valytuvus: 4 svarbiausi požymiai, kad juos jau reikia keisti ir kaip išsirinkti geriausius  ()

Valytuvai turi svarbią reikšmę transporto priemonės saugumui. Kad pašalintų nuo stiklo lietaus vandenį, vabzdžius, purvą ir sniegą, jie turi būti pakankamai geros būklės. Eksploatuojami valytuvai susidėvi, todėl po tam tikro laiko ima valyti netolygiai, ant stiklo atsiranda dryžių. Siekiant užtikrinti ryškų, saugų matomumą net esant blogam orui, svarbu reguliariai tikrinti valytuvus ir pastebėjus, kad susidėvėjo, pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami išvengti valytuvų pažeidimų, prieš įjungdami juos patikrinkite, ar gumos neprišalę prie stiklo. Keiskite valytuvus bent kartą per metus ir tai darykite pavasarį arba rudenį. Taip pat rekomenduojama parinkti valytuvų ilgį pagal automobilio gamintojo rekomendacijas.

Keturi valytuvų susidėvėjimo požymiai

„Inter Cars Lietuva“ produktų grupės specialistas Robert Prokopovič teigia, kad dažniausiai yra išskiriami keturi pagrindiniai valytuvų susidėvėjimo požymiai, matomi ant priekinio stiklo. Jie padeda nustatyti, kada valytuvus būtina keisti.

„Pirmiausia, ką galite pastebėti, tai dryžius ant stiklo. Pagrindinės to priežastys – prie valytuvo gumos prilipo pašalinių daiktų arba nusidėvėjo gumos briauna. Taip pat valytuvo gumos galėjo nusidėvėti dėl temperatūros, ledo, purvo poveikio. Norėdami pašalinti dryžius, nuvalykite valytuvo gumos briauną. Jei dryžių vėl atsiranda, valytuvą būtina keisti“, – pabrėžia R. Prokopovič.

Jo teigimu, greitą valytuvo gumos pažeidimą gali sukelti valytuvų įjungimas, kai stiklo paviršius yra apšalęs, o vasarą gumos kokybę gali pabloginti ilgas UV spinduliuotės poveikis.

Pastebite, kad valytuvo guma sukietėja dėl temperatūros poveikio arba dėl per stipraus prispaudimo valytuvo guma deformuojasi iki horizontalios pozicijos? Tai dar vienas požymis, kuris signalizuoja apie prastą valytuvų būklę.

 

„Taip atsitikti gali dėl to, kad valytuvas juda stiklu netolygiai, garsiai virpa ir šokinėja. Taip pat dėl pernelyg intensyvios eksploatacijos gali padidėti prispaudimas. Norėdami pašalinti šį gedimą, iš pradžių nuvalykite priekinį stiklą, po to  patikrinkite valymo kampą. Jei valytuvas vėl šokinėja, keiskite jį“, – aiškina „Inter Cars Lietuva“ produktų grupės specialistas R. Prokopovič.

Jei jūsų valytuvas palieka vieną arba kelias nenuvalytas vietas ir pastebite per silpną jo prispaudimą, valytuvą būtina iš karto keisti. Taip pat privaloma jį keisti pastebėjus ir aprasojusį stiklą, kada gumos briauna yra pakrypusi į vieną pusę – nepasisuka.

Kaip išsirinkti valytuvus?

Valytuvai dažniausiai yra skirstomi į tris kategorijas. Rėminiai valytuvai turi keturis pažangius profilius, pritaikytus įvairiems stiklams ir transporto priemonėms. Taip pat galima pasirinkti keturias skirtingas montavimo sistemas ir tris tvirtinimo variantus, pritaikytus dirbtuvių ir vairuotojų poreikiams.

„Berėmiai valytuvai glaudžiai ir tolygiai prisispaudžia prie stiklo ir pašalina nuo stiklo lietaus lašus ir purvą net esant labai blogoms oro sąlygoms. Žemo profilio hibridiniai valytuvai puikiai veikia ir yra ypatingi tuo, kad šluostiklis yra visiškai uždaras ir integruotas su svirtimi –  tai ateities valytuvų technologija“, – sako R. Prokopovič.

 

Rėminių valytuvų pranašumai – tvirtas iš metalo pagamintas rėmelis, sustiprinta valytuvo guma, lygiai nupjauta valančioji briauna, patvarumas, efektyvi konstrukcija, žemas guminio įdėklo profilis užtikrina tinkamą valymo kampą, aštuoni lygiai išdėstyti prispaudimo taškai.

Berėmių valytuvų pranašumai – dinamiška linija – stilinga matinės juodos spalvos formato, lygus valytuvo prispaudimas per visą jo ilgį, aerodinaminis profilis, atsparumas prišalimui, dėl mažesnio paviršiaus sumažėja triukšmas.

Hibridinių valytuvų pranašumai – dinamiška linija – stilingas visiškai uždaras matinis juodas korpusas, diskretiška, į akis nekrintanti forma, labai lengvas montavimas prie valytuvo svirties, valytuvo korpuse įtaisyta šerdis užtikrina puikų prigludimą prie stiklo paviršiaus, standi guma su grafitine danga užtikrina lygų, efektyvesnį valymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(7)
(-1)

Komentarai ()