Vienas ginklas - daugybė pritaikymo galimybių: netgi prieštankinėmis priemonėmis galima atakuoti taikinius jūroje  ()

Besivystant technologijoms, vis daugiau darbų atlieka įvairios mašinos. Kariuomenė irgi nėra išimtis, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, nors ir būdami konservatyviais, kariai turi taip pat vystyti savo kovos galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Armėnijos ir Azerbaidžano karinis konfliktas parodė, kai neturi stiprių oro pajėgų arba priešo oro gynyba stipri, visada galima pasinaudoti bepiločiais lėktuvais. Jie pigesni nei įprasti lėktuvai, jų pilotai lieka saugiu atstumu, p bepiločių sunaikinimui priešininkas turi panaudoti rimtas oro gynybos priemones“ , – pasakoja karininkas.

Tačiau, anot jo, ne vien bepiločiai yra efektyvios kovos priemonės. „Kovos esmė – maksimaliai didžiausiu atstumu padaryti maksimaliai didžiausią žalą. Karas irgi remiasi ekonomika bei ekonomija. Kad priešininkui būtų padaryta didesnė žala, mes patys turime patirti mažesnes išlaidas. Tokia logika ir remiasi dronų panaudojimas mūšio lauke. Nedidelis dronas gali sunaikinti didelį tanką“, – teigia ginkluotės entuziastas.

Bet jo teigimu, net ne tanko sunaikinimas yra svarbiausia. „Nes karas – tai ekonomika. Kuo didesnis smūgis bus priešo valstybės ekonomikai, tuo greičiau priešui pasibaigs resursai tęsti kovinius veiksmus. Vietoje tanko sudeginimo naudingiau jį pamušti. Tada tanko įgulą tektų kartu su tanku evakuoti, tam skirti resursus. Sužeistus karius reikės gydyti, vėliau mokėti pensijas. Jiems grįžus namo, kaimynai matys suluošintus karius, kurie pasakos baisius dalykus. Taigi, sužeidimas yra efektyviau nei nukovimas“, – sako D.Antanaitis.

 

Kario teigimu, panašiai yra ir su pakrantės gynyba. Priešlaivinės raketos – gana brangus pajėgumas, nors ir labai reikalingas, bet greitai išvystyti jo neįmanoma. Tačiau vien dėl šios priežasties atsisakyti ginti pakrantę tikrai neverta. Todėl galima pasirinkti kitą galimybę: iš ko didesnio atstumo gebėti apgadinti priešo laivus.

 

„Vokietijos įmonė „Eurospike“, Estijoje prieštankinių raketinių kompleksų „Spike“ „klubo“ naudotojams pademonstravo ilgojo nuotolio prieštankinę raketinę sistemą „Spike NLOS“ (angl. None-Line-Of-Sight). Ši sistema gali naikinti šarvuotus taikinius iki 30 km“, – aiškina D.Antanaitis.

Kitaip tariant, „Spike NLOS“ galima panaudoti prieš priešo katerius ir laivus (tarkime, naikinant laivo ginkluotės sistemas, radarus, valdymo ir vadovavimo įrangą), laivams dar esant gerokai už horizonto linijos.

„Taigi, netgi prieštankinėmis priemonėmis galima pristabdyti arba sustabdyti puolimą iš jūros ar kito vandens telkinio ir apsunkinant priešo logistiką bei padarant jam maksimalius nuostolius“ – apibendrina atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()