Naujame vaizdo įraše – laivus medžiojančios rusiškos hipergarsinės raketos bandymas (Video)  ()

Hipergarsinėmis laikomos tos raketos, kurių greitis viršija 5 machų greitį. Rusų „Zircon“ („Cirkon“ - Cirkonas) lekia net 8M greičiu. Ir tai yra prastos naujienos visiems laivams, į kuriuos šis ginklas galėtų būti nutaikytas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 6 dieną Rusijos laivyno fregata „Admirolas Guršovas“ išbandė hipergarsinę raketą „Zircon“ (taip ji vadinama angliškuose tekstuose). Kaip ir buvo planuota, ji pakilo vertikaliai, tuomet pasisuko link horizonto ir ėmė bėgėtis taikinio link. Skelbiama, kad bandymas buvo sėkmingas ir tai yra prastos naujienos tiems, kurie ketina gintis nuo tokių ginklų.

„Zircon“ gali pasiekti 8M greitį. Ar bent jau taip skelbiama – ši raketa gali skristi 8 kartus greičiau už garsą! Labiau suprantama kalba – „Zircon“ pasiekia 9800–11025 km/val arba 2,7 km/s greitį. Tokios greitos raketos dabar kuriamos todėl, kad nuo jų apsiginti praktiškai neįmanoma.

Norint sėkmingai užpulti priešą reikia arba žymiai stipresnių pajėgumų, arba gebėjimo veikti nepastebėtam, arba milžiniško greičio. „Zircon“ ir kiti hipergarsiniai ginklai naudoja pastarąjį principą. Taip, šią raketą įmanoma pastebėti radarais, tačiau iš to mažai naudos. Popularmechanics.com skaičiuoja, kad įprastas JAV karinis laivas greičiausiai pastebėtų atskrendančią „Zircon“ raketą, kai ši būtų tik už maždaug 80 km. Atpažinti šią grėsmę ir pasiruošti ją atremti liktų tik maždaug pusė minutės.

 

 

„Zircon“ raketa kuriama maždaug 8 metus. Tą laiką JAV nesėdėjo be darbo. Vykdomi tyrimai, atnaujinamos priešraketinės apsaugos sistemos. Viena iš įdomesnių idėjų – SM-6 raketos panaudojimas hipergarsiniams ginklams atremti.

 

 

SM-6 pasiekia 3,5M greitį, tačiau jai ir nereikėtų vytis „Zircon“ – jai reikėtų tik pasipainioti rusiškos raketos kelyje. Taip pat vystomos technologijos, kurios padėtų stebėti didesnį plotą aplink JAV karinius laivus. Anksti pastebėjus priešo laivus, būtų galima atremti „Zircon“ ir kitų raketų grėsmę jai dar nekilus. Galiausiai, vystomos ir elektroninės karybos sistemos, kurios galėtų užkirsti kelią „Zircon“ paleidimui apskritai. Ir JAV, žinoma, tuo pat metu tobulina ir savo itin greitas raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(23)
(42)

Komentarai ()