Kariniame parade Šiaurės Korėjoje pasirodė nauji tankai - atrodo kaip rusų ir amerikiečių technologijų hibridai (Video)  (7)

Šiaurės Korėjoje ką tik įvyko didžiulis karinis paradas. Tarpžemyninės raketos, savaeigiai pabūklai, karo aviacija ir, atrodo, ašarą braukiantis diktatorius. Ir nauji pagrindinės kovos tankai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja iš mūsų perspektyvos yra matoma kaip stipriai technologiškai, ekonomiškai ir politiškai atsilikusi valstybė. Turint omenyje izoliaciją, kurią šalis patiria nuo Korėjos karo laikų, tai nėra klaidingas požiūris. Ir prispausta bei kontroliuojamu informaciniu lauku valdoma visuomenė tikrai nėra turtinga. Tačiau kartu tai - valstybė, kurioje kuriamos ir bandomos tarpžemyninės raketos. Žinoma, su draugų pagalba.

Šiaurės Korėjos sausumos pajėgų arsenale dar yra ir Antrąjį pasaulinį karą menančių ginklų, tame tarpe ir sovietinių tankų T-34. Paskutinį kartą bandymuose jie buvo matomi prieš kelerius metus, tačiau dabar tikriausiai bus nurašyti kartu su kai kuriais kitais senais ginklais, nes, kaip matyti naujausiame parade, Šiaurės Korėjos karinės pajėgos stipriai atsinaujino.

Skaitmeninio kamufliažo uniformos (smulkaus kvadratinio rašto kamufliažas), neperšaunamos liemenės, kompoziciniai šalmai ir daug daug visko. Tai yra modernios karinės pajėgos, net jei ne tokios pažangios kai tos, kurias turi valstybės, kurias Šiaurės Korėja laiko priešiškomis.


 

 

Tame parade pastebėsite daug naujos ginkluotės. Vienas iš išvaizda įdomesnių karinės technikos vienetų - nauji pagrindinės kovos tankai (apie 1:53:09). Iki šiol šalis rėmėsi „Pokpung-ho“ pagrindinės kovos tanku, sukurtu T-62 ir T-72 pagrindu. Tas tankas tarnauja nuo 2002 metų. Tačiau tai, ką matėme parade, yra ne tas tankas. 

„Pokpung-ho“ atrodo visiškai kitaip nei šis. „Pokpung-ho“ iš esmės pasižymi senojo T-72 siluetu, o štai šis yra kažkas tarp amerikiečių „Abrams“ ir rusų „T-14 Armata“. Konkrečiau, naujojo Šiaurės Korėjos tanko bokštelis turi nuolaidžias šarvo plokštes, efektyviai dengiančias bokštelio mechanizmą ir uždarančias tą silpnąją vietą tarp tanko korpuso ir bokštelio - ši detalė primena amerikietiškus tankus.

Tuo tarpu važiuoklė labiau primena rusų T-14. Kai „Pokpung-ho“ turi šešis didelius ratus, naujasis tankas jų turi net septynis. Jie yra slepiami po greičiausiai nuimamais šarvais.

Pats tankas atrodo didesnis. Centrinė vairuotojo pozicija yra visiškai uždara, kas leidžia manyti, kad tanko valdymui naudojamos kameros ir ekranai. Pagrindinis pabūklas, panašu, yra 115 arba 125 mm - tokius naudoja ir „Pokpung-ho“. Priešingai nei  „Armata“, naujasis Šiaurės Korėjos tankas turi vamzdžio dūmsiurbį - jis yra būtinas, nes bokštelyje dirba kariai.

 

Žinoma, Šiaurės Korėja neskelbia duomenų apie naują savo karinę techniką. Tačiau galima spėti, kad matomas karinių pajėgų modernėjimas Šiaurės Korėjoje nėra tik butaforija. Ir spėlioti, kas padeda šiai šaliai, nėra prasmės.

Lyginti tankų, kai nieko apie Šiaurės Korėjos techniką nežinome, irgi nereikėtų. Tačiau patys tankai dabar sulaukia vis daugiau kritikos - ar moderniame mūšio lauke jie nėra tik nereikalingi taikiniai? Didžiosios šalys vis labiau krypsta prie karinių robotų, kurie galėtų būti mažesni nei tradiciniai tankai, palengvintų logistiką ir padėtų išvengti nereikalingų žmonių aukų. Kita vertus, tankų era dar nepraėjo ir Pietų Korėjos „K2 Black Panther“, tarnaujantis nuo 2014 metų, beveik garantuotai ir dabar yra moderniausias tankas pusiasalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (7)