Unikalus gyvenimo ciklas - „Volvo Trucks“ senas sunkvežimių detales paverčia naujomis (Video)  ()

Automobilis su 3-4 šimtų tūkstančių kilometrų rida jau yra, sakykime, patyręs ir daug iš jo tikėtis tikriausiai jau nebeverta. Technika dėvisi. Tuo tarpu sunkvežimiai, kurie dirba pačiomis įvairiausiomis sąlygomis, dažnai priartėja prie milijono kilometrų ridos ar net ją stipriai peržengia. Susidėvėjusios detalės yra perdirbamos, tačiau tai galima padaryti keliais būdais. „Volvo“ siūlo joms grąžinti naują gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Volvo Trucks“ surenka įvairias susidėvėjusias detales - variklius, transmisijas, dalelių filtrus. Jos atkeliauja į specialią gamyklą, kur yra identifikuojamos ir patikrinamos. Tos, kurias atgaivinti jau neįmanoma, keliauja į metalo laužą. O kitos išgyvena tikrą atgimimą.

Reikalas tas, kad visas mazgas susidėvi retai. Didžiuliai sunkvežimių varikliai pasiduoda po santykinai nedidelių gedimų, kuriuos taisyti tiesiog per brangu. Nebūna taip, kad vienu metu susidėvėtų visos cilindrų sienelės, visi vožtuvai, visi stūmoklių žiedai. Tai reiškia, kad perdirbimui atiduodami varikliai, kurie turi daug vis dar naudoti tinkamų komponentų. Ir „Volvo Trucks“ nori sumažinti tų išmetamų gerų daiktų skaičių.

Taigi, į pergaminimo centrus atkeliavę mazgai yra visiškai išardomi. Mechanikai pakeičia tik susidėvėjusius komponentus. Viskas kruopščiai patikrinama ir išvalomas. Galiausiai, toks atgimęs sunkvežimio komponentas dar yra ir nudažomas, kad atrodytų kaip naujas. O kodėl ne? Tokios „Volvo Trucks“ detalės privalo atitikti naujiems komponentams keliamus reikalavimus. Ir gamintojams jam taiko tokią pat garantiją kaip ir visiškai naujiems produktams.

 

„Volvo Trucks“ nėra pirmoji kompanija, siūlanti tokią paslaugą. Tačiau skirtumas tas, kad dažniausiai tuo užsiima ne sunkvežimių gamintojai. „Volvo“ atgaivina tai, ką „Volvo“ pagamino, todėl galutiniam produktui taikomi itin aukšti kokybės standartai.

 

 

Rezultatas? Naujam gyvenimui prikeliama net 85 % susidėvėjusių mazgų komponentų. Lyginant su naujų detalių gamyba, taip sutaupoma 80% energijos. Ji įprastai būtų sunaudota liejant ir ruošiant naujas detales. Galiausiai, tokios atgaivintos detalės yra pigesnės ir joms taikoma tokia pati garantija, todėl tai yra patrauklus pasirinkimas ir sunkvežimius valdančioms bendrovėms.

Automobilių pramonė stengiasi sumažinti savo poveikį gamtai. Seniai stengiamasi populiarinti ekologiškas mašinas, tačiau tuo pat metu privalo švarėti ir automobilių gamyba. Norint pasiekti gamtai draugiškiausią efektą, būtina vertinti viso automobbilio gyvenimo ciklo taršą – nuo gamybos, eksploatacijos ir remonto, iki perdirbimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: