Japonijoje pakrikštytas naujos klasės povandeninis laivas - Kiniją bandoma pranokti technologijomis  (3)

Spalio 14 dieną Japonijoje pakrikštytas naujas povandeninis laivas „Taigei“. Šis 2018 metais statyti pradėtas laivas yra ne šiaip naujas - jis yra naujos povandeninių laivų klasės pradininkas. Ir Japonijai jis yra labai svarbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Taigei“ klasė - tai „Sōryū“ klasės pasekėja. Šie laivai yra bemaž 100 tonų sunkesni, bet naudos naujesnę elektroniką, ginkluotės ir variklių sistemas. „Taigei“, kaip galite nuspręsti iš šio laivo pavadinimo, yra pirmasis šios klasės povandeninis laivas. Iš viso planuojama pastatyti 7 tokius laivus, 3 jau yra statomi. „Taigei“ tarnybą turėtų pradėti po poros metų.

Japonijos povandeniniai laivai yra laikomi geriausiais neatominiais povandeniniais laivais planetoje. Ir „Taigei“  seka jau pramintomis pėdomis. Kaip ir pora anksčiau pastatytų japoniškų povandeninių laivų, „Taigei“ naudos ličio jonų baterijas. Dyzeliniams povandeniniams laivams baterijos reikalingos tam, kad jie galėtų plaukti ir visiškai panirę. Kaip žinote, dyzeliniams varikliams reikia oro, todėl paniręs toks laivas juda naudodamas baterijų energiją. Įprastai naudojamos rūgštinės švino baterijos teoriškai yra saugesnės (ir daug pigesnės), bet japonai išmoko saugiai pritaikyti daug talpesnes ličio jonų baterijas. Tai reiškia, kad „Taigei“ po vandeniu galės būti ilgiau nei priešų dyzeliniai povandeniniai laivai.

 

Tiesa, „Taigei“ galiausiai taps tik bandymų laivu. Japonija nori turėti vieną tokį laivą specialiai tik naujų technologijų bandymams, kad kiti galėtų patruliuoti netrukdomi. Keli faktai apie naująjį „Taigei“:

  • Ilgis - 84 m;
  • Įgula - 70 žmonių;
  • Jutikliai - ZPS-6H radaras ir Oki ZQQ-8 sonaras;
  • Ginkluotė - šešios 533 mm torpedų kameros „Type 89“ arba „Type 18“ torpedoms arba „Harpoon“ raketai.

 

Šiuo metu Japonijos jūrų būtinosios ginties pajėgose tarnauja 20 povandeninių laivų. Japonija nori padidinti šį skaičių ir seniausius laivus pakeisti naujais. Sprendimas stiprinti povandeninių laivų pajėgas buvo priimtas 2010 metais, kaip reakcija į Kinijos povandeninių laivų statybas. Žinoma, skaičiumi Kinijai prilygti nepavyks - Pentagono duomenimis jos pajėgose tarnauja 10 atominių (6 iš jų - balistinių raketų laivai) bei 50 dyzelinių povandeninių laivų. Tačiau modernūs japoniški laivai turėtų juos gerokai aplenkti savo technologijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(3)
(45)

Komentarai (3)