Daug kainuojanti klaida: ką daryti, jei į dyzelinu varomą automobilį įsipylėte benzino?  ()

Degalinėje padaryta klaida automobilio baką pripildant ne tais degalais gali brangiai kainuoti, jeigu mėginsite važiuoti. Štai ką turėtumėte daryti, jeigu per klaidą į savo dyzeliu varomą automobilį įsipylėte benzino, pataria autoexpress.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ir kaip keistai tai beskambėtų, vairuotojų organizacijos sako, kad Jungtinėje Karalystėje kas tris ar keturias minutes koks nelaimėlis vairuotojas į savo automobilį pilasi ne tų degalų. Jeigu jūs nė karto neatsidūrėte tokioje situacijoje, jums tikrai pasisekė. Tačiau tikrai neverta juoktis iš tų vairuotojų, kurie pakliūva į tokią situaciją. Veikiausiai kažkas nukreipė jų dėmesį, žmogus buvo pavargęs, įsitempęs ar tiesiog užsimiršto. Taip gali nutikti kiekvienam iš mūsų.

Degalų pistoleto supainiojimas nėra pasaulio pabaiga, jeigu suvoksite savo klaidą suvoksite dar degalinėje. Taip, teks ištuštinti baką, tai taip pat kainuos, tačiau tikroji žala automobiliui būtų padaryta tuomet, jeigu imtumėte važiuoti. Jeigu jums nepasisekė, gali tekti pakloti ir ne vieną tūkstantį eurų.

Daugumoje – maždaug 95 proc. – degalų supainiojimo atvejų benzino įpilamą į dyzelinį automobilį. Sunku susipainioti priešingu atveju, nes dyzelino pistoletų antgaliai yra platesni ir netelpa į šiuolaikinių benzininių automobilių degalų įpylimo angas.

Jeigu savo klaidą pastebėjote vos pradėję piltis degalų, yra didelė tikimybė, kad išvengsite nuostolių. Taip yra todėl, kad į dyzelinį automobilį galima įpilti iki 5 proc. bendro kiekio benzino be jokių tragiškų pasekmių. Jeigu į dyzelinį automobilį įsipylėte benzino ir nėra galimybės bako pripildyti dyzelinu tiek , kad jis sudarytų 95 proc. bako turinio, tuomet teks baką tuštinti.

Kas nutinka, kai į dyzelinį automobilį įsipilate benzino?

 

Jeigu nespėjote įjungti degimo, per daug nėra dėl ko jaudintis. Žinoma, teks pranešti degalinės darbuotojui apie klaidą ir ištuštinti automobilio baką.

Didžiausia klaidą kurią galite padaryti, yra įjungti degimą, iš tiesų net neužvedus automobilio, nes degantis prietaisų skydelis gali reikšti, kad degalų siurblys jau veikia. Jis turi sutepti variklį dyzelinu prieš užvedant, tačiau iš tiesų jis jau siurbs benziną. Tokiu atveju teks ne tik ištuštinti, bet ir praplauti degalų baką. O jeigu spėjote jau ir užvesti automobilį, tuomet situacija visai kitokia.

Benzinas dyzeline: blogiausias scenarijus

Šiuolaikiniuose dyzeliniuose varikliuose įdiegta labai daug naujų technologijų siekiant užtikrinti taupų degalų naudojimą ir sumažinti išmetamųjų dujų kiekį, įskaitant brangius aukšto slėgio degalų siurblius ir degalų įpurškimo sistemas.

Dyzelis, tekėdamas per juos, sutepa tokius degalų siurblius. Pakeitus dyzelį benzinu, jo tirpiosios savybės reiškia, kad toks sutepimo efektas eliminuojamas. Nesuteptame degalų siurblyje, trinantis metalinėms detalėms, kils vidinė trintis. Galiausiai jis ims irti, ir besiformuojančios metalo drožlės gali pakenkti varikliui.

 

Toliau – dyzelinio variklio aukšto slėgio degalų purkštukai. Per labai mažytes jų skylutes degalai įpurškiami į variklio cilindrus. Jeigu metalo drožlės nukeliaus iki įpurškimo sistemos, jos paprasčiausiai užkimš dalį ar net visus purkštukus. O purkštuko pakeitimas kainuos tikrai brangiai.

Daugiau problemų gali sukelti ir benzino korozinės savybės, dėl ko jis gali suardyti tarpines dyzelinėje sistemoje. Geriausiu atveju teks patikrinti visą sistemą ir įvertinti žalą, o taip pat visą sistemą išplauti.

Jeigu nuvažiavote į dyzelinį automobilį prisipylę benzino, nepanikuokite!

Čia labai svarbu pažymėti, kad, jeigu įsipylę ne tų degalų nuvažiuosite labai trumpą atstumą, tikrai nėra garantijos, kad padarysite didelės žalos, kurį buvo aprašyta anksčiau. Iš tiesų pagalbos ne tų degalų įsipylusiems vairuotojams specialistai sako, kad dauguma vairuotojų tai, kad įsipylė ne tų degalų, pastebi tik tuomet, kai jiems nuvažiavus kelis kilometrus automobilis ima „kosčioti“ ir užgęsta. Tačiau ilgalaikės žalos tokiu atveju nepadaroma.

Tačiau dyzelinio automobilio važiavimas su benzinu bake gali padaryti rimtos brangios žalos net ir per trumpą laiką. Net jeigu tik užvesite variklį arba pavažiuosite be žalos, incidentas vis tiek jums brangiai atsieis, nes reikės ištuštinti ir išplauti degalų linijas ir variklį, ne tik degalų baką.

Benzinas dyzeliniame variklyje: penki pagrindiniai patarimai

 

Iš karto liaukitės pylę degalus. Jeigu spėjote įsipilti į baką šiek tiek benzino, svarbiausia, kad jis nesudarytų 5 proc. pilno bako. Jeigu ryžtatės rizikuoti ir važiuoti ilgą atstumą, dažniau sustokite ir pasipildykite dyzelino, kad kaip įmanoma greičiau sumažėtų procentinė benzino dalis bake.

Informuokite degalinės darbuotojus. Jie suteiks pagalbos, nes jūs tikrai ne pirmas klientas, kuriam taip nepasisekė. Jeigu reikės patraukti automobilį, nustumkite jį, tačiau nejunkite degimo. Ir jokiu būdu neužveskite automobilio!

Kreipkitės į specialistus. Degalinėje veikiausiai gausite tinkamos įmonės kontaktus, kurie suteiks pagalbos įsipylus ne tų degalų.

Palaukite (jeigu automobilis saugiai stovi). Degalų bakas paprastai gali būti ištuštintas ir išplautas vietoje po maždaug 30-40 minučių. Vėliau galėsite pripildyti baką tinkamais degalais ir važiuoti.

Užrakinkite automobilį ir palikite vietoje, jeigu negalite laukti. Nesibaiminkite užrakinti automobilio centriniu užraktu, jeigu negalite likti prie automobilio. Tai neturės įtakos degalų sistemai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: