Gamtinių dujų vartotojai galės sutaupyti apie 20 milijonų eurų per metus: Energetikos ministerija teikia siūlymus dėl SGD terminalo sąnaudų mažinimo  ()

Siekiant įgyvendinti Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje ir Vyriausybės programoje numatytus tikslus, Energetikos ministerija parengė teisės aktų projektus, kurie leis reikšmingai mažinti suskystintų gamtinių dujų terminalo būtinojo kiekio tiekimo sąnaudas, o gamtinių dujų vartotojams sutaupyti apie 20 milijonų eurų per metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar viešosioms konsultacijoms pateiktas derinti Suskystintų gamtinių dujų įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, o artimiausiu metu viešajam derinimui bus pateiktas Vyriausybės nutarimo projektas dėl Suskystintų gamtinių dujų terminalo būtinojo kiekio tiekimo ir gamtinių dujų vartojimo pajėgumų nustatymo tvarkos aprašo pakeitimo.

„Energetikos ministerija laikosi nuoseklios pozicijos dėl sąnaudų, susijusių su Klaipėdos SGD terminalu, mažinimo. Priimti sprendimai, kurie nuo 2020 m. leido 50 proc. sumažinti SGD terminalo infrastruktūros išlaikymo kaštus. Deja, šiuo metu klostosi paradoksali situacija, kai SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo, reikalingo užtikrinti nuolatinę terminalo veiklą ir būtinus technologinius procesus, sąnaudos bei paskirtojo tiekėjo veiklos nuostoliai visiems dujų vartotojams ima kainuoti tiek pat, ar net daugiau nei Klaipėdos SGD terminalo infrastruktūros metinis išlaikymas. Paskutiniai dveji metai yra rekordiniai pagal į Klaipėdą atplukdytų SGD krovinių kiekį, terminalas yra pakankamai apkrautas, todėl tokia situacija nėra toleruotina ir privaloma ieškoti sprendimų dėl SGD terminalo būtinojo kiekio paskirtojo tiekėjo veiklos nuostolių mažinimo“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

 

Viena iš pagrindinių sąlygų, keliamų paskirtajam tiekėjui, yra ekonomiškai naudingiausiu būdu įsigyti būtinąjį kiekį, o paskirtojo tiekėjo SGD terminalo būtinajai veiklai užtikrinti įsigyjamų SGD kaina neturėtų ženkliai skirtis nuo kitų į Lietuvos importuojamų SGD kainos. Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad paskirtajam tiekėjui „Ignitis“ būtų kompensuojamas ne didesnis nei 10 procentų kainos skirtumas tarp SGD terminalo būtinojo kiekio įsigijimą mokėtinos kainos ir vidutinės gamtinių dujų importo į Lietuvą kainos. Šiais pakeitimais siekiama užtikrinti, kad gamtinių dujų vartotojų apmokama SGD būtinojo kiekio tiekimo ir SGD terminalo būtinosios veiklos užtikrinimo paslauga būtų teikiama konkurencingomis rinkos kainomis, SGD terminalo būtinasis kiekis įsigyjamas ekonomiškai naudingiausiu būdu.

2020 metams priimdama sprendimus dėl SGD terminalo būtinojo kiekio pratęsimo vieneriems metams, Vyriausybė pavedė pateikti pasiūlymus dėl SGD terminalo būtinojo tiekimo kaštų ženklaus sumažinimo ateityje. Energetikos ministerija, įvertinusi 2019–2020 metų SGD terminalo veiklą ir kasmet augantį pristatomų SGD krovinių skaičių, Vyriausybei siūlys sumažinti paskirtojo tiekėjo būtinojo kiekio krovinių kiekį iki 2 krovinių per metus. Šiuo metu paskirtajam tiekėjui „Ignitis“ Vyriausybės sprendimu yra pavesta atgabenti 4 SGD krovinius per metus.

 

Energetikos ministerijos vertinimu, šie sprendimai sudarytų prielaidas daugiau nei 20 mln. eurų per metus sumažinti Lietuvos dujų vartotojų ir dujų sistemos naudotojų išlaidas skirtas kompensuoti SGD terminalo būtinojo  kiekio tiekimo sąnaudas ir atitinkamai apie 30 proc. sumažinti gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomą dedamąją prie gamtinių dujų kainos.

Tinkamos sąlygos tokiems pokyčiams atsirado todėl, kad Klaipėdos SGD terminalas veikia itin efektyviai ir yra pakankamai apkrautas, todėl komerciniais pagrindais pristatomi kroviniai leidžia užtikrinti technologinius procesus SGD terminale ir tinkamą terminalo techninę būklę.

Derinimui pateiktas Lietuvos Respublikos suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimo įstatymo projektas parengtas atsižvelgiant į Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje ir Vyriausybės programos įgyvendinimo plane nustatytus tikslus dėl Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo ir SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo sąnaudų optimizavimu ir sumažinimu. 2020 m. rugpjūčio 19 d. Vyriausybės nutarimu nuspręsta Seimui pasiūlyti įtraukti Energetikos ministerijos siūlomo Lietuvos Respublikos suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimo projekto svarstymą į 2020 m. Seimo rudens sesijos darbų programą.

 

Energetikos ministerija pažymi, kad 2020 m. SGD terminalo išlaikymas Lietuvos dujų vartotojams ir gamtinių dujų sistemos naudotojams kainavo apie 58 mln. eurų, iš jų apie 25 mln. eurų sudarė SGD terminalo būtinojo kiekio tiekimo veiklos sąnaudos bei paskirtojo tiekėjo veiklos nuostolių kompensavimas.

Preliminariu vertinimu, priėmus siūlomus pakeitimus, SGD terminalo išlaikymo sąnaudos tenkančios Lietuvos dujų vartotojams ir gamtinių dujų sistemos naudotojams 2021 m. sumažėtų iki 35 mln. eurų, iš kurių apie 29 mln. eurų sudarytų SGD terminalo operatoriaus patiriamos SGD terminalo infrastruktūros išlaikymo pastoviosios ir kintamosios sąnaudos. Pažymėtina, kad 2016 m. SGD terminalo išlaikymo metinės sąnaudos siekė apie 100 mln. eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()