Keistas daugiabutis Vienoje - kodėl jis turi tiek medžių ir kodėl jo istorijoje buvo ir teisminis ginčas?  ()

Hundertwasserhaus - taip vadinamas šis spalvingas daugiabutis vienoje. Čia gyvena žmonės, yra keli biurai, o pirmajame aukšte galima įsigyti ir suvenyrų su šio pastato atvaizdais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hundertwasserhaus pavadintas savo kūrėjo Friedensreicho Hundertwasserio (tikrasis vardas Friedrichas Stowasseris) garbei. Šis Austrijoje gimęs, bet Naujojoje Zelandijoje dirbęs menininkas nebuvo išsilavinęs architektas, tačiau visada domėjosi architektūra ir norėjo kurti tokias gyvenamas skulptūras.

Hundertwasseris norėjo, kad namai būtų įvairūs, nenuobodūs. Nėra nieko blogesnio už nuobodumą. Jam nepatiko tiesiog linijos, tvarkingai vienodi fasadai, žmogaus ir gamtos atskirtis. Leopoldas Gratzas, tuometinis Vienos meras, 1977 metais pakvietė Hundertwasserį sukurti tokį daugiabutį, kuris net gražiojoje Vienoje taptų turistų traukos centru. Tokį, kuris atspindėtų Hundertwasserio pasaulio matymą ir architektūros idėjas.

Hundertwasseris šio darbo negalėjo atlikti vienas, nes techniškai nebuvo architektas. Jam padėjo Josef Krawina, kuris 1979 metais menininkui pristatė pirmąjį maketą. Hundertwasseris negalėjo juo patikėti - Krawina neįsiklausė į jo idėjas! Maketas pasižymėjo tiesiomis linijomis, moduline aukštų konstrukcija ir nuobodžiu fasadu. Krawinai teko taisyti maketą. Netrukus prie Hundertwasserio ir Krawinos prisijungė architektas Peteris Pelikanas ir 1983-1985 metais Vienoje išdygo Hundertwasserhaus - Hundertwasserio namas.

 

Hundertwasserhaus pastate yra 53 butai, 4 biurai, 16 privačių terasų ir 3 bendros terasos. Čia taip pat yra 250 krūmų ir medžių. Hundertwasseris norėjo, kad jo kūrinys būtų tarsi gamtos gabalėlis mieste. Medžiai auga iš namo vidaus, ant stogo, terasų.

Įdomu ir tai, kad Hundertwasserhaus atrodo taip, lyg būtų suklijuotas iš kelių skirtingų namų. Čia yra kelios kolonos, fasadai pasižymi spalvų ir tekstūrų gausa, o didelių plokščių paviršių bei tiesių linijų kūrėjams apskritai pavyko išvengti. Tai yra meno kūrinys, kuris veikia kaip įprastas daugiabutis be didelių pretenzijų į išskirtinę prabangą.

 

Hundertwasseris užmokesčio už šį darbą negavo, tačiau buvo patenkintas - jam jo kūrinys patiko. Tuo tarpu Krawina manė, kad Hundertwasseriui garbė už kūrinį priskirta neteisingai. Juk Hundertwasserhaus yra ir jo kūrinys! 2001 metais prasidėjęs (Hundertwasseris mirė 2000-aisiais) teismo procesas truko iki 2010, kuomet buvo pripažinta, kad šio pastato kūrėjai yra abu Hundertwasseris ir Krawina.

Kodėl architektas tiek kovojo dėl šios garbės? Ne dėl garbės, o dėl pinigų. Mat Hundertwasserhaus atvaizdų pardavimas neša šiokias tokias pajamas. Jei Krawina nėra jo kūrėjas, jis neturi teisės gauti tokių pajamų. Be to, Hundertwasserhaus yra garsus pastatas ir Krawina norėjo jį turėti savo reziumė, nes tai padeda gauti kitų užsakymų, pritraukti žmones į parodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()