Kaip laikyti nenaudojamas padangas ir kur dėti senas? Netinkamas žingsnis ir padangų tarnavimo laikas stipriai sutrumpės  ()

Atėjus padangų keitimo sezonui, vairuotojai suka galvas ne tik dėl to, kaip greitai ir paprastai pasikeisti padangas, bet ir kur laikyti nenaudojamas ar kur dėti jau pasenusias. Jei padangas planuojate naudoti ir kitą sezoną, nerekomenduojama jų numesti tiesiog į garažo kampą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Inter Cars Lietuva“ Padangų grupės specialistas Ignas Klimaika sako, kad netinkamai laikomų padangų tarnavimo laikas trumpėja. Padangų guma gana jautri tiesioginiams saulės spinduliams ir mechaniniams pažeidimams.

„Nuo tiesioginių saulės spindulių padangų guma sukietėja, ima trūkinėti. Netinkamai laikant padangas, galima pakenkti jų formai ir konstrukcijai. Toliau eksploatuojamos tokios padangos važiuojant gali sukelti vibraciją. Taip pat gali būti sunku jas subalansuoti“, – aiškina I. Klimaika. 

Kaip laikyti padangas su ratlankiais ar be jų?

Laikyti nenaudojamas padangas su ratlankiais labai paprasta. Tam reikia specialių kablių arba stovo. Taip pat verta įdėti padangas į plastikinius maišus. Jie apsaugos padangas nuo dulkių. Siekiant maksimaliai sumažinti deformacijos riziką, padangas galima šiek tiek pripūsti.

„Jeigu padangas laikote su ratlankiais, rekomenduojama ratlankius nuplauti ir nusausinti. Nuo ratlankių nuvalykite purvą, druskas – taip  išvengsite ratlankių dažų pažeidimo ir aliuminio korozijos“, – sako „Inter Cars Lietuva“ Padangų grupės specialistas.

Pasak jo, laikyti padangas be ratlankių kiek sudėtingiau, nes jos gali deformuotis, o tai turi įtakos važiavimo komfortui. Geriausia sustatyti padangas vertikaliai vieną šalia kitos. Kai kurie vairuotojai stato padangas atskirai po vieną – tai irgi mažina deformacijų atsiradimą.

 

„Dedant padangas be ratlankių vieną ant kitos, rizikuojama sugadinti apačioje esančią padangą, nes jos šonai nuolat spaudžiami. Taip laikant padangas, kas mėnesį patariama apkeisti padangas vietomis.  Jeigu padangos laikomos maišuose, kad nesikauptų drėgmė, nereikia tvirtai užrišti“, – pataria I. Klimaika.

Lietuvos autoservisus vienijančios platformos „Motointegrator.com“ atstovo Mindaugo Šerėjaus teigimu, padangas reikia laikyti sausoje ir šiltoje patalpoje, pavyzdžiui, garaže.

„Jei neturite tokios vietos, turėkite galvoje, kad vis daugiau autoservisų siūlo sezoninio padangų sandėliavimo paslaugas. Tokia paslauga suteikia galimybę laikyti padangas tinkamomis sąlygomis“,  – pabrėžia M. Šerėjus.                    

Ką daryti su jau pasenusiomis padangomis?

 

Neturite kur dėti naudoti nebetinkamų padangų? Lietuvos autoservisus vienijančios platformos „Motointegrator.com“ atstovo teigimu, transporto priemonių techninės apžiūros ir remonto įmonėms, autoservisams draudžiama netinkamas eksploatuoti padangas atiduoti jų naudotojui, todėl, keičiant padangas autoservise, senosios turi būti priimamos nemokamai.

„Inter Cars Lietuva“ pakuočių ir apmokestinamųjų gaminių apskaitos specialistas Egidijus Macijauskas sako, kad kiekvienas vairuotojas per metus gali nemokamai atiduoti 4 padangas savivaldybių stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Visi padangas pristatantys asmenys yra registruojami.

„Taip pat kiekvienas asmuo, perkantis padangas parduotuvėje, gali atiduoti jas pardavėjui. Atiduoti galite tiek padangų, kiek pirkote. Na ir trečias būdas, kaip neteršiant gamtos atsikratyti senomis padangomis, palikti jas autoservise, kuriame keičiate  padangas. Klientas gali palikti tokį kiekį padangų, kiek buvo montuojama. Vėliau autoservisas, savo ruoštu, perduoda senas padangas licencijuotam atliekų tvarkytojui“, – teigia E. Macijauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: