Istorinė diena: Lietuvoje pradėjo veikti 5G – pasakė, kaip išbandyti nemokamai (Video)  (7)

Nuo antradienio Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojų laukia netikėta naujovė – jų miestuose pradeda veikti pirmosios naujos kartos 5G mobiliojo ryšio stotys. Savo kailiu pajusti 5G ryšio greitį nemokamai galės kone kiekvienas miestietis. Miestų centruose jau veikia 11 naujos technologijos bazinių stočių, dar dvi 5G stotys gruodžio pradžioje bus įdiegtos Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5G ryšį didžiuosiuose miestuose testuoja telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“. Kaip teigia „Telia“ vadovas Danas Strömbergas, tai didelis momentas. „5G testavome Lietuvoje 2018 metais. Tuo metu Europoje niekas nedarė, buvome pirmieji“, – pristatymo metu sakė D. Strömbergas. Tąkart, pabrėžė jis, buvo testuojamas ryšys, duomenų perdavimas, mat nebuvo daug vartotojų, kurie turėjo tokį ryšį palaikančių telefonų. Tačiau, anot vadovo, situacija yra pasikeitusi ir dabar jau vartotojai patys galės išbandyti ateities ryšį.

Anot „Telia“ technologijų vadovo Andriaus Šemeškevičiaus, Vilniaus centre veikia 7 bazinės stotys – Gedimino prospekte ir Saltoniškių gatvėje. Dvi bazinės stotys veikia Kaune senamiestyje ir dalyje Savanorių prospekto, o dar dvi – Klaipėdos senamiestyje. A. Šemeškevičius sako, kad 5G ryšį testuos ne tik klientai, bet ir pati bendrovė.

„Šiandien tūkstančiai klientų gali turėti 5G ryšį palaikančius telefonus ir maršrutizatorius, o verslas – dar vieną įrankį inovacijoms. Todėl iki dažnių įsigijimo mums yra labai svarbu ištestuoti įrangos veikimą įvairiomis sąlygomis, tinklo bei telefonų konfigūraciją, duomenų vartojimo poreikius“, – sako A. Šemeškevičius.

Kaip išbandyti

 

Pirmieji bandymai rodo, kad realus mobiliųjų duomenų parsisiuntimo greitis „Telia“ 5G tinkle siekia iki 1,9 Gb/s, išsiuntimo – iki 200 Mb/s, o vėlinimas (angl. latency) – iki 10 milisekundžių, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

Nuo šiandien 5G nurodytose vietovėse veikia tik „Telia“ klientams, kurie turi neribotus mobiliuosius duomenis suteikiantį planą ir 5G technologiją palaikančius „Sony“, „OnePlus“ „Huawei“ arba „Xiaomi“ išmaniuosius telefonus arba maršrutizatorius. Kiti išmaniųjų įrenginių gamintojai savo telefonus 5G veikimui Lietuvoje turėtų patvirtinti artimiausiu metu.

Visi „Telia“ klientai, kurie turi 5G ryšį Lietuvoje palaikančius įrenginius, bet neturi neribotų duomenų plano, iki lapkričio pabaigos gali registruotis „Telia“ interneto svetainėje ir iki šių metų pabaigos išbandyti neribotus 5G duomenis be jokių papildomų mokesčių.

5G testuos ir verslas

 

Dvi 5G bazinės stotys bus pastatytos daugiau kaip 412 ha esančioje Klaipėdos LEZ teritorijoje – tokį prašymą išreiškė pati bendrovė. Čia šiuo metu čia veikia daugiau kaip 100 įmonių iš 18 pasaulio šalių.

„Esame įsitikinę, kad 5G yra dar viena stipri inovacijų skatinimo ir investicijų pritraukimo į Lietuvą priemonė. Mobilieji robotai, savivaldis transportas, bepilotės skraidyklės – tai turbūt lengviausia įsivaizduoti, bet su 5G pokyčių ir inovacijų laukiama įvairiausiuose kituose sektoriuose, nuo gamybos ir logistikos iki prekybos. Tai yra svarbi technologija kuriant naujas išmaniąsias paslaugas, sprendimus bei procesus. Klaipėdos LEZ veikia keliolikos skirtingų pramonės šakų bendrovės, kurios nekantrauja pirmosios Lietuvoje išbandyti 5G technologiją“, – sako Eimantas Kiudulas, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius.

Patvirtintos gairės

 

5G ryšys mobiliajame tinkle leidžia pasiekti milžinišką greitį, nejuntamą vėlinimą ir garantuoja užtikrintą talpą, todėl prie tinklo prijungti įrenginiai gali maksimaliai išnaudoti jo suteikiamus išteklius.

Vyriausybė dar vasaros pradžioje patvirtino penktosios kartos judriojo ryšio (5G) gaires, kuriomis sudaromos sąlygos jį Lietuvoje diegti ir plėtoti.

Gairių nuostatomis siekiama nustatyti, kad 5G ryšys Lietuvoje turi būti pradėtas diegti 2021 metais. Iki 2020 metų pabaigos turėtų būti priskirti radijo dažniai (kanalai) ir paskelbtas jų aukcionas, iki 2022 metų jis turėtų būti įdiegtas bent viename iš didžiausių pagal gyventojų skaičių Lietuvos miestų, o iki 2023 metų įdiegtas penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Iki 2025 metų 5G ryšys turi būti įdiegtas miestų teritorijose, tarptautiniuose sausumos transporto koridoriuose („Via Baltica”, „Rail Baltica”) ir kituose magistraliniuose keliuose ir valstybinės reikšmės magistralinėse geležinkelio linijose, oro ir jūrų uostuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: