Kolumbijos karinis jūrų laivynas sulaikė ypatingą povandeninį laivą - jis gabena 120 milijonų dolerių vertės krovinius  (4)

Kolumbijos karinis jūrų laivynas kartu su JAV Kovos su narkotikais administracija įvykdė operaciją, kurios metu buvo užimta slapta laivų statykla. Joje aptiktas vienas ypatingas povandeninis laivas, kuris bent jau teoriškai po vandeniu galėtų išbūti net 12 valandų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - Kolumbijos narkotikų mafijos laivas, skirtas plukdyti kokainą į JAV. Povandeninius laivus narkotikų baronai naudoja nuolat, nes kodėl ne? Pakrančių sargybai juos sunku pastebėti, naktį jie apskritai yra nematomi. Brangu? Nuotraukose matomas laivas gali gabenti apie 6 tonas kokaino, kurio vertė gali siekti ir 120 milijonų dolerių. Net jei toks laivas įvykdys vos vieną reisą, jo statyba bus atsipirkusi.

Ir tie kolumbietiški laivai vis tobulėja. Anksčiau narkotikų kontrabandininkai naudodavo itin žemo profilio greitus laivus, kurie plaukdavo tik vos vos panirę. Tuo tarpu lapkričio 5 dieną nelegalioje ir slaptoje laivų statykloje sulaikytas laivas turi didelį cilindrinį korpusą su apžvalgos bokšteliu viršuje. Giliai panerti jis negali, tačiau po vandeniu jis gali plaukti net 12 valandų.

 

Taip yra dėl to, kad šis laivas turi apie 9 tonas baterijų. Tai – visiškai elektrinis povandeninis laivas. Ir nesunku suprasti, kodėl narkotikų mafija kuria tokius laivus – jie tylesni, neburbuliuoja ir gali panerti po vandeniu, nes elektros varikliui oro nereikia. Be to, jie neteršia aplinkos, nors kažin, ar krauju sėkmę matuojančiai organizacijai tai svarbu.

 

Nors vadiname jį povandeniniu laivu, tai nėra tikslus jo pavadinimas. Po vandeniu jis paneria naudodamas ne balastą, o specialius plaukmenis – jais laivas tiesiog nukreipiamas žemyn. Taigi, tai – popaviršinis laivas, bet kam rūpi tokios detalės. Tokiuose laivuose dažnai naudojam gan sudėtinga navigacijos ir komunikacijos įranga. Ekspertų skaičiavimais, tokio laivo vertė siektų apie 1,5 milijonus dolerių.

Narkotikų laivus sugauti nelengva, tačiau kartais pavyksta. Dažniau aptinkami apleisti laivai su jau tuščiais krovinių skyriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(93)
(9)
(84)

Komentarai (4)