Filipinai planuoja įsigyti pačias greičiausias pasaulio sparnuotąsias raketas - Kinijai tai tikrai nepatiks (Video)  (2)

Auganti Kinijos karinė galia niekam nėra paslaptis. Dešimtmečius planingos investicijos į ekonomiką, galinčią kurti naująsias technologijas, pradeda atsipirkti. Pentagonas nesenai pripažino, kad komunistinės šalies laivynas pralenkė JAV pagal turimų laivų skaičių. Simbolinis pasiekimas pasaulio akyse, bet didžiulis nerimas kaimynėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brunėjus, Kinija, Filipinai, Malaizija, Taivanas ir Vietnamas skalaujami Pietų Kinijos jūros. Jūra nedidelė, bet strategiškai svarbus tarptautinės prekybos regionas. Pro ją driekiasi trečias pagal apkrovą jūrų prekybos kelias, kuriuo kasmet gabenama prekių už daugiau nei 3 trilijardus eurų.  

Tie kas sugebės pasiimti diskutuotinas salas (kurių yra dešimtys) valdys vieną svarbiausių pasaulio prekybos kelių. Kinija oficialiose salų dalybose gavo teises vos į kelias salas. Daugiausiai teko Vietnamui su Filipinais. Šios šalys aktyviausiai spaudžiamos Kinijos suformuoto didžiausio pasaulio laivyno.

Panašu, kad  pirmieji atsakomąjį smūgį Kinijos ambicijoms pasiruošę suduoti filipiniečiai. Planai įsigyti galingas priešlaivines raketas diskutuoti senai, bet nieko konkretaus nevyko iki šios savaitės. Spaudos konferencijoje Indijoje kalbėjęs Rusijos diplomatas Romanas Babuškinas patvirtino, kad sparnuotosios raketos „BrahMos“ bus parduodamos trečiosioms šalims. Pirmaisiais pirkėjais įvardyti Filipinai.

 

1998 metais Indijoje buvo įkurta jungtinė rusų-indų kompanija „BrahMos Aerospace Limited“. Įmonė turėjo sutelkti abiejų šalių mokslininkus bendram tikslui – sukurti naują itin greitą sparnuotąją raketą.

Pavadinimas BrahMos yra jungtinis žodis susidedantis iš dviejų abiems šalims svarbių upių pavadinimų: Brahmaputros ir Maskvos.

2012 metais buvo pademonstruotas pirmasis veikiantis raketos prototipas. 2019 metais raketa oficialiai priimta į tarnybą Indijos pajėgose. Sukurti keturi variantai skirti raketą paleisti iš naikintuvų, laivų, povandeninių laivų bei nuo žemės.

Sparnuotoji raketa su tiesiasvoriu reaktyviniu varikliu (angl. Ramjet) gali pasiekti 3,5 Macho greitį (4300 km/h). Šiuo metu ji yra greičiausia tokio tipo raketa pasaulyje. Koncerno teigimu, taiklumo paklaida siekia vos vieną metrą.

 

„BrahMos“ gali skristi vos 3-4 metrų virš vandens lygyje. Tokiame aukštyje itin greitą raketą ne tik sunku aptikti, bet ir sunaikinti. Montuojama konvencinė kovinė galvutė iki 300 kg. Veikimo nuotolis apie 600 km. Raketos kaina apie 2 mln. eurų.

Pranešama, kad Filipinų ginkluotosios pajėgos pasirengusios įsigyti dvi baterijas sumontuotas sunkvežimiuose. Kiekvieną bateriją sudarys 3 autonominiai raketų paleidėjai. Kiekvienas gabens po 2-3 raketas .

Galutinė būsimo sandorio vertė neskelbiama. Laukiama oficialaus sutarties pasirašymo. Filipinai tikisi, kad jau 2021 metais bus pradėtos tiekti pirmosios sistemos. Oficialios Kinijos reakcijos į tokių ginklų atsiradimą prie jų sienų kol kas nėra, bet jos tikrai nėra džiugios. Laivynas konfliktinėse situacijose privalės elgtis santūriau. Atsiras ginklas grasantis net Kinijos naujiesiems lėktuvnešiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (2)