Itin sunki lėktuvo gelbėjimo užduotis - prireikė net tankų (Video)  (3)

Vos prieš kelias savaites viso pasaulio žiniose praskriejo įspūdingi vaizdai, kaip vienas didžiausių pasaulio lėktuvų AN-124-100 „Ruslan“, vos pakilęs iš Novisibirsko patyrė fatališką variklio gedimą ir buvo priverstas leistis kuo skubiau. Didžiulis sunkiai pakrautas orlaivis buvo meistriškai nutupdytas, bet vis tiek neišsiteko oro uosto nusileidimo take. Ten nelaimėlis ir liko iki šios savaitės gelbėjimo operacijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-12-02 Itin sunki lėktuvo gelbėjimo užduotis - prireikė net tankų (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors žinios apie nuslydusį nuo tako lėktuvą skamba kraupiai, tai – oro uostų darbo kasdienybė. Personalas skubinasi kuo greičiau pašalinti nelaimėlį lėktuvą ar jo nuolaužas tam, kad būtų atlaisvintas takas ir oro uostas galėtų toliau saugiai veikti. Vis tik ne kasdien nelaimė ištinka didžiausius lėktuvus.

AN-124 yra net 69 metrų ilgio, sparnų plotis 73 metrai. Net tuščias lėktuvas sveria 180 tonų. Nelaimę patyrusio orlaivio kuro bakai buvo pilni, jis gabeno 84 tonas automobilinių dalių, ir dar nusileidžiant lūžo priekinė važiuoklė. Tad, tie nučiuožti 350 metrų tapo tikru išbandymu gelbėtojams.

Per dvi savaites iš lėktuvo buvo iškrauta viskas kas įmanoma. Iki jo buvo nutiesta sutvirtinta kelio danga neleisianti sunkiam orlaiviui smegti į žemes. Žinoma, prie sėkmingos gelbėjimo operacijos prisidėjo ir tai, kad Rusijoje jau žiema, spaudžia žemę kaustantis šaltukas. Pakeistos padangos ir diskai likusioms sveikoms važiuoklės dalims. Po pakelta sulūžusia priekine dalimi buvo pakišti pripučiami čiužiniai. Pakėlę pažeistas dalis nuo žemės, sumažino žalą korpusui, kurią tektų patirti traukiant brutalia jėga. O jos tikrai reikėjo, juk teko pajudinti 180 tonų daiktą.

 

 

Internete išplatintame vaizdo įraše matyti, kad sunkus traukimo darbas buvo patikėtas dviem kariniams vilkikams BREM-1 (rusų šaltiniai mini tris, bet įraše matosi tik dvi mašinos). Tai ant tanko T-72 bazės sukurtos gelbėjimo mašinos, skirtos padėti atlikti daugelį kariškų darbų. Pakelti, pastumti ar kažką sulyginti, tačiau svarbiausia iš mūšio lauko pašalinti sugedusią techniką. Tarp jų ir kelias dešimtis tonų sveriančius tankus.

Du (arba trys) vilkikai paskutinę lapkričio dieną buvo sujungti trosais su lėktuvu. Daugiau nei po 780 AG turinčios transporto priemonės palengva išjudino nuslydusį „Ruslan“. Kalbama, kad galingais dyzeliniais V-46 varikliais galima išjudinti net iki 120 tonų svorio objektus.

 

 

Ištrauktas lėktuvas buvo paliktas Novosibirsko oro uoste. Kas su juo bus daroma vėliau, nežinoma. Įmonė „Volga-Dnepr“ išplatino pareiškimą, kad visi (iki nelaimės buvo 12) AN-124-100 skrydžiai sustabdomi iki bus išsiaiškinta kodėl sugedo variklis. Kitos lėktuvus naudojančios įmonės ir Rusijos oro gynybos ir kosmoso pajėgos nepranešė apie planus stabdyti skrydžius iki bus ištirtas orlaivį Novosibirske ištikęs lemtingas variklio gedimas.

Iš viso 1982-2004 metais buvo pagaminti 55 lėktuvai. Per šį laiką įvyko penkios didelės nelaimės. Keturios pareikalavo žmonių aukų ir visiškai sunaikino lėktuvus. Novosibirsko avarijoje aukų buvo išvengta, tačiau transporto lėktuvas itin stipriai apgadintas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(36)
(3)
(33)

Komentarai (3)