Jūrinio vėjo plėtros Baltijos jūroje parengiamieji darbai įgauna pagreitį - skelbiama apie 7,5 milijonų eurų paskyrimą  ()

Vyriausybė pritarė siūlymui parengiamiesiems jūrinio vėjo elektrinių plėtros Baltijos jūroje projektams skirti 7,5 mln. eurų. Jūrinio vėjo parkas Baltijos jūroje – vienas iš svarbiausių nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje numatytų projektų, kuris padidins vietinės elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir sumažins priklausomybę nuo elektros importo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tokie projektai kaip vėjo energetikos plėtra Baltijos jūroje įgyvendina Žaliojo kurso tikslus ir kartu užtikrina Lietuvai būtiną elektros energijos gamybą konkurencingomis kainomis, todėl yra prioritetiniai. Svarbu kuo greičiau pradėti visus darbus ir laiku bei kokybiškai atlikti būtinus tyrimus, kad šį dešimtmetį pirmosios jūrinio vėjo elektrinės pradėtų gaminti elektrą ir jau pirmuoju etapu galėtų užtikrinti bent ketvirtadalį Lietuvai reikalingos elektros. Mūsų regione ši sritis taip pat tampa prioritetine, todėl džiugu, kad Lietuva taip pat ir šiuo klausimu gali demonstruoti regioninę lyderystę, pirmiausia, naudingą mūsų elektros vartotojams“, – sako laikinai pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Lapkričio pabaigoje Investicijų komitetas įvertino ir pritarė Energetikos ministerijos parengtai koncepcijai „Parengiamieji darbai vėjo elektrinių plėtrai Lietuvos jūrinėje teritorijoje“. Reikalingiems tyrimams – poveikio aplinkai vertinimui, vėjo greičių matavimui, jūros dugno tyrimams – iki 2024 m. planuojama skirti 7,5 mln. eurų.

 

Vadovaujantis koncepcija, VšĮ Lietuvos energetikos agentūra atliks Lietuvos jūrinėje teritorijoje numatomų plėtoti vėjo elektrinių poveikio aplinkai vertinimą, taip pat vėjo greičių, vandens ir meteorologinius matavimus bei jūros dugno tyrimus. Poveikio aplinkai vertinimas ir kiti tyrimai bus vykdomi 2021–2023 m., siekiant pasirengti 2023 m. planuojamiems konkursams dėl leidimo naudoti jūrinę teritoriją vėjo elektrinių plėtrai ir eksploatacijai. Lygiagrečiai taip pat jau yra vykdomos paramos derinimo procedūros su Europos Komisija.

Lietuvos energetikos agentūra yra paskelbusi tarptautinį viešąjį pirkimą dėl Lietuvos bendrajame plane numatytos teritorijos, skirtos atsinaujinančios energetikos plėtojimui, specialaus plano parengimo ir jo strateginio pasekmių aplinkai vertinimo. Potencialūs tiekėjai pasiūlymus gali teikti iki gruodžio 21 d. Numatoma, kad atrinktas tiekėjas specialųjį planą parengs ir jo strateginį pasekmių aplinkai vertinimą atliks per 18 mėnesių nuo sutarties pasirašymo dienos.

 

Primename, kad birželio mėnesį buvo priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriuo nustatyta, kad Lietuvos jūrinės teritorijos dalyje tikslinga organizuoti konkursą iki 700 MW vėjo elektrinių plėtrai ir eksploatacijai. Planuojama, kad konkursai bus organizuojami 2023 m., atlikus visus reikalingus parengiamuosius veiksmus ir tyrimus.

Šiandien Vyriausybė taip pat pritarė nutarimo projektui, kuriuo sukurtos reikiamos sąlygos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai investicijoms į infrastruktūrą uoste, kuri būtų naudojama vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybai, surinkimui ir sandėliavimui bei naujų darbo vietų kūrimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()