Vaizdas, kurio įprastai nepamatytumėte - ką mato paleidžiama torpeda? (Video)  ()

Povandeniniai laivai yra statomi tam, kad būtų sunkiai pastebimi. Taigi, jų net pratybose gerai nepamatysite. Dabar dokumentinį filmą Nyderlandų povandeniniame laime filmuojantys kūrėjai prie mokomosios torpedos pritvirtino porą kamerų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, vaizdai nėra tokie jau įspūdingi, nes mokomoji torpeda neskrido į jokį taikinį. Tačiau tai - vaizdas, kurio įprastai nepamatytumėte. Ir proga papasakoti apie tas mokomąsias torpedas.

Mokomųjų torpedų būna įvairių. Vienos yra skirtos taikiniams atakuoti, kitos - paleidimo procedūroms bandyti. Vaizdo įraše matėte pastarąjį variantą. Povandeninio laivo įgula užtaiso tokią torpedą ir ją paleidžia suslėgto oro pagalba. Tuomet įvertinamas torpedos paleidimo greitis ir visos procedūros tikslumas.

 

Šįkart naudota mokomoji M48 torpeda. Iš esmės, tai - pasyvus prietaisas, kurį galima naudoti vėl ir vėl. Paleistas toks torpedos maketas greitai iškyla į paviršių, kur yra paimamas ir galiausiai sugrąžinamas į povandeninį laivą kitoms pratyboms.

Tikros M48 torpedos yra naudojamos JAV, Kanados, Australijos, Brazilijos, Taivano ir Nyderlandų laivynuose. Šio tipo torpeda pradėta gaminti 1978 metais. Pirminė šio ginklo paskirtis visada buvo kitų povandeninių laivų ir didelių paviršinių laivų naikinimas. Įdomu tai, kad M48 gali būti valdoma laidais, jungiančiais torpedą su ją paleidusiu laivu. Vėlesni modeliai jau gali būti valdomi sonaru. Nepataikiusi į taikinį, M48 apsisuka ir sugrįžta. Jei tas taikinys yra paviršinis laivas, torpeda turi sprogti tiesiai po kyliu, iš esmės jį sulaužydama ir sunaikindama laivo konstrukcinį vientisumą. Jei M48 savo darbą atlieka sėkmingai, taikiklyje atsidūręs laivas beveik neabejotinai keliaus į dugną.

 

M48 torpedos turi stūmoklinius variklius, varomus standartiniais „Otto fuel II“ degalais. Žinoma, pratybose naudojami maketai degalų neturi apskritai - vaizdo įraše matote tik suspaustu oru išstumiamą torpedą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()