Juokinga situacija - Brazilijoje „Apple“ privalės į „iPhone“ dėžutes dėti ir įkroviklius  (26)

Su naujojo „iPhone 12“ pasirodymu „Apple“ nusprendė į telefonų pakuotes nebedėti įkroviklių. Šis pinigus taupantis ir pelną didinantis sprendimas turėjo labai paprastą motyvaciją - padėti gamtai. Tačiau Brazilijoje tai neišdegs - San Paulo valstijos valdžia nurodė, kad telefonai privalo būti parduodami su įkrovikliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„iPhone 12“ telefonai pirkėjams keliauja be įkroviklių. Taip dėžutė būna mažesnė – jai sunaudojama mažiau popieriaus, rašalo ir plastiko, o sunkvežimiuose telpa daugiau įrenginių. Be to, taip bent jau teoriškai pavyks sumažinti elektroninių atliekų kiekį. „Apple“ teigia, kad daugelis „iPhone“ pirkėjų jau turi įkroviklį. Kiek įkroviklių žmogui reikia?

Ir iš tikrųjų, jei savo telefonus sudėvite iki pabaigos, tikėtina, kad dar turite veikiantį įkroviklį. Ir mažesnių pakuočių logika teisinga. Bet ne viskas taip paprasta.

„Apple“ atsisako į „iPhone“ diegti standartinę USB-C jungtį. Tai reiškia, kad tie žmonės, kurie perka pirmąjį savo „iPhone“ lieka be įkroviklio. Sakysite, kad nesąmonė – juk „iPhone 12“ pakuotėje yra laidas, trūksta tik paties įkroviklio. Taip, tačiau tas laidas yra USB-C į „Lightning“ – tikėtina, kad jūsų įkroviklyje yra senas geras USB-A lizdas, o ne USB-C. USB-A lizdus turi absoliuti dauguma ne „iPhone“ įkroviklių ir dar visai neseniai gaminti „iPhone“. Pavyzdžiui, 2018 metais pasirodęs „iPhone XR“ turėjo USB-A įkroviklį. Norite nuo „iPhone XR“ peršokti į „iPhone 12“? Pirkite įkroviklį.

„iPhone XR“ paminėjome ne šiaip sau – šių telefonų pakuotės irgi susitraukė, netekdamos įkroviklių. Dabar ten – tas pats USB-C į „Lightning“ laidas.

Bet įkroviklius turės tie, kurie vieną neseną „iPhone“ keičia į visai naują, tiesa? Na, taip, tikriausiai. Tačiau įkrovikliai yra naudojami nuolat, kasdien. Jie keliauja krepšiuose, lagaminuose ir kišenėse. Jie taip pat susidėvi. Be to, jei telefonai keičiami taip dažnai, gali būti, kad jie nesusidėvi ir gali būti parduoti ar padovanoti, pavyzdžiui, jaunėliui broliui. Ar nebūtų gerai su nauju telefonu gauti ir naują įkroviklį? Naujasis „iPhone 12“ gali pasigirti 20 W įkrovimo galia, o štai „iPhone 11“ pasiekdavo tik 18 W. Negana to, tik „iPhone 11 Pro“ komplekte buvo greitasis 18 W įkroviklis – „iPhone 11“ turėjo tik 5 W įkroviklį, kaip ir daug ankstesnių kartų įrenginių.

 

Kitaip tariant, norint pasiekti geriausią įmanomą įkrovimo laiką, „iPhone 12“ pirkėjams teks pirkti naują įkroviklį. Jo reikės ir tiems, kurie įkroviklio tiesiog neturi ar jau nebeturi, nes jį pametė ar pardavė kartu su senuoju telefonu. Taigi, daugybei „iPhone 12“ pirkėjų teks įkroviklius pirkti atskirai – jie atkeliaus savo pakuotėse ir savo sunkvežimiuose, todėl apie pagalbą gamtai galima kaip ir pamiršti. Juolab, kad tuo pat metu, kai „Apple“ giriasi ekologišku požiūriu ir noru sumažinti elektronikos atliekų kiekį, kompanijos produktai yra labai sunkiai remontuojami, o pati „Apple“ aktyviai priešinasi „teisės taisyti“ pastangoms.

Rezultatas – „iPhone 12“ parduodamas be jo funkcionalumui būtino 20 W įkroviklio, o „Apple“ gauna papildomų pajamų iš įkroviklių pardavimų ir sutaupo pinigų pakuotėms ir logistikai. Ir, žinoma, nereikia galvoti apie skirtingus elektros kištukų standartus, galiojančius skirtingose šalyse.

 

Tačiau apie tai teks pagalvoti Brazilijoje. San Paulo valstijos, kurioje gyvena daugiau nei 46 milijonai žmonių, teismas nurodė, kad „iPhone 12“ privalo būti parduodamas kartu su įkrovikliu, nes jis (čia reikėtų dramatiškos pauzės) yra būtinas jo funkcionalumui!

Viskas prasidėjo dar spalį, kai vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Procon-SP“ paprašė „Apple“ paaiškinti, kodėl „iPhone 12“ parduodamas be įkroviklio. Gamintojas atsakė, kad daugelis pirkėjų jau turi įkroviklį (nepaminėjo, kad daugelis jų nėra pakankamai galingi, kad išnaudotų visas „iPhone 12“ galimybes, už kurias pirkėjas sumoka) ir jo atsisakymas padės sumažinti anglies dvideginio emisijas. „Procon-SP“ toks atsakymas nesudomino – tarnyba nusprendė, kad nėra įrodymų, jog tai kažkaip padės aplinkai ir įkroviklis yra tiesiog būtinas įrenginio veikimui.

„Procon-SP“ taip pat pastebėjo, kad „Apple“ greičiausiai neteiks tokios pat techninės pagalbos tiems, kurie pirks kitų kompanijų įkroviklius. Ir San Paulas nėra vienintelė vieta pasaulyje, kur naujieji „iPhone“ bus parduodami su įkrovikliais – Prancūzija irgi priėmė tokį sprendimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(94)
(8)
(86)

Komentarai (26)