Azerbaidžane vykusiame parade - universalus daugkartinio naudojimo dronas „Skystriker“: stebėtinas greitis bei tikslumas ir net tanko sunaikinimas vienas juokas  ()

Azerbaidžane įvyko paradas, kurio metu buvo demonstruojama įvairi ginkluotė ir technika. Įdomi detalė, kad azerbaidžaniečiai parodė ir armėnų ginkluotės bei technikos naikinimo vaizdo įrašus bei sprogdinimų priemones: Izraelio kovinius dronus „Skystriker“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai jau mažiausiai antras karinis konfliktas, kur „Skystriker“ degina rusų gamybos priešlėktuvinės gynybos bei kitas kovos sistemas su minimaliausiais nuostoliais – skirtingai nuo turkų dronų.“ – pastebi karininkas.

Anot jo, „Skystriker“ – tai daugkartinio panaudojimo kovinis dronas, paleidžiamas nuo platformos. „Gali atlikti žvalgybą ir kovines užduotis naikinant taikinius. „Skystriker“ paleidžiamas iš saugios vietos ir operatoriaus valdomas arba savarankiškai atlieka vietovės žvalgybą, taikinių nustatymą bei naikinimą. Privalumas tokios ginkluotės tas, kad reikalinga minimali žvalgybinė informacija apie taikinius – nes drono operatorius veikia „laisvoje medžioklėje“: Pats suranda taikinius“, – pasakoja karys.

 

D. Antanaičio teigimu, „Skystriker“, neradęs taikinio arba atlikęs tik žvalgybą, gali grįžti, nusileisti parašiutu ir gali būti panaudotas pakartotinai iki tol, kol nesusinaikins kartu su taikiniu. „Šios sistemos pataikymo tikslumas – iki vieno metro. Tai reiškia, kad jis gali tiesiog įskristi pro namo langą“, – pastebi ginkluotės entuziastas.

Atsargos karininkas pasakoja, kad 5 kg prieštankinis užtaisas geba sunaikinti praktiškai visą kovinę techniką iki tanko imtinai, 60 km nuotoliu nuo paleidimo vietos. O 10 kg skeveldrinio užtaisas pakankamas sunaikinti vienu sprogimu nedidelį priešo padalinį.

 

„Šis vos 2,5 metro pločio ir 2,2 metro ilgio dronas ne tik sunkiai aptinkamas, bet ir labai tylus – nes varomas elektra. O elektrinis variklis išjudina „Skystriker“ iki beveik 200 km/h greičio, kuris taikinio atakos metu pagreitėja iki 460 km/h“, – aiškina D.Antanaitis.

„Robotizuotas mūšio laukas „pagardintas“ dirbtiniu intelektu jau nebe ateitis, o dabartis. Geriau aukoti geležį, nei karius. Nes kariai yra absoliučiai didžiausia vertybė mūšio lauke“, – apibendrina ginkluotės entuziastas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()