Dėl nesumokamų atlyginimų įsiutę „iPhone“ gamintojai indai nusiaubė gamyklą: nuostoliai siekia 7 mln. JAV dolerių (Video)  (1)

Indijoje esančios gamyklos, kurioje surinkinėjami išmanieji telefonai „iPhone“, darbuotojai nusprendė smurtu išreikšti savo nepasitenkinimą dėl darbdavių nesąžiningumo ir gamyklą nusiaubė taip, kad nuostoliai vertinami 7 mln. JAV dolerių, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamykla priklauso Taivane įsteigtai bendrovei „Wistron“. Jos darbuotojai tvirtina, kad jiems buvo žadėtas gerokai didesnis atlyginimas už tą, kuris yra mokamas, be to, jie reikalauja geresnių darbo sąlygų.

Vaizdo įrašų svetainėse galima rasti ne vieną dramatišką protestų įrašą. Leidinys „Times of India“ skelbia, jog šioje protesto akcijoje dalyvavo beveik 2000 iš 17 000 tos gamyklos darbuotojų. Smurto proveržis įvyko praėjusį penktadienį, pasibaigus vakarinei darbo pamainai. Vaizdo įrašuose matoma, kaip šie žmonės, eidami iš darbo, pradėjo smurtauti – daužė įmonės baldus, surinkimo linijas, netgi bandė padegti transporto priemones.

„Times of India“ taip pat paviešino informaciją apie atlyginimus, dėl kurių kilo šios riaušės. Vieno šios įmonės darbuotojo teigimu, diplomuotiems inžinieriams buvo žadamas 21 tūkst. rupijų (234 eurų) atlyginimas per mėnesį, bet tas atlyginimas vienpusiškai buvo sumažintas iš pradžių iki 16 tūkst. rupijų (178 eurų), o vėliau – iki 12 tūkst. rupijų (134 eurų). Inžinerinio išsilavinimo neturintiems darbuotojams algos buvo sumažintos iki 8 tūkst. rupijų (89 eurų). Kai kurie darbuotojai skundėsi, kad į jų sąskaitą po mėnesio darbo įkrito vos 500 rupijų (5,58 euro).

 

„Wistron“ yra vienas iš pagrindinių „Apple“ gamybos partnerių. „Apple“ nurodė, kad vykdomas tyrimas siekiant išsiaiškinti, ar tikrai „Wistron“ pažeidė „Apple“ taisykles, taikomas tiekėjams.

 

Indija yra antra pagal dydį pasaulyje išmaniųjų telefonų rinka, po Kinijos, tačiau šios šalies gyventojai yra labai jautrūs įrenginių kainai, o konkurencija didžiulė, todėl „Apple“ produktų prekyba Indijoje nėra labai sėkminga – ši įmonė ten užėmė tik 3 proc. rinkos. Vienas iš būdų sumažinti „iPhone“ kainas Indijos gyventojams – išvengti itin aukštų iš Kinijos įvežamoms prekėms taikomų importo mokesčių gaminant telefonus pačioje Indijoje. Savaime suprantama, „Wistron“ gamina pačius pigiausius šiuo metu prekyboje esančius išmaniuosius – „iPhone SE“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai (1)