„Huawei“: technologijų atžvilgiu pasaulis suka skirtingomis kryptimis ir tai kelia nerimą  ()

2020 metai verslui nebuvo lengvi – COVID-19 pandemijos sukelta krizė palietė bene visus verslo sektorius. Vis dėlto, nepaisant šiųmečių pandemijos ir politinių iššūkių, tarptautinė telekomunikacijų bendrovė „Huawei“ sugebėjo mobilizuoti pajėgumus ir nenuvilti savo klientų bei išlaikyti stabilų finansinių rodiklių augimą. Metų pabaigos proga bendrovės atstovai surengė ir susitikimą su žurnalistais, kuriame aptarė įmonės situaciją rinkoje, kalbėjosi 5G klausimais bei atskleidė bendrovės ateities planus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors 2020 m. „Huawei“ susidūrė su rimtais iššūkiais tiek logistiniu, tiek organizaciniu požiūriu, nepaisant visų sunkumų bendrovė ir toliau augo – tiek pasauliniu, tiek ir Lietuvos mastu.

„Lietuvoje veikiame daugiau nei 10 m., todėl save vertiname ne tik kaip tarptautinę, bet ir kaip vietinę bendrovę, padedančią palaikyti Lietuvos augimą. Vienas iš mūsų prioritetų – bendradarbiavimas su didžiaisiais universitetais bei informacinių ir ryšių technologijų studentų ugdymas per tokias programas kaip „Seeds for the Future“, todėl ir ateityje planuojame veiksmus, padėsiančius stiprinti šią partnerystę“, – kalbėjo „Huawei“ vadovas Baltijos šalyse Ricky Chen.

Deda pamatus 6G technologijai

Dar prieš kelis dešimtmečius buvo sunku įsivaizduoti, kad mobilusis ryšys gali veikti kur nors kitur, nei mobiliajame telefone, tačiau šiandien jau kalbama apie jo pritaikymą savavaldžiuose automobiliuose, eismo reguliavimo ir kitose sistemose. O tam, kad geriau prisitaikytų prie besikeičiančių panaudojimo scenarijų ir poreikių, mobilusis tinklas niekad nesustoja evoliucionuoti. Nors visuomenėje kasdien vis plačiau kalbama apie vykdomą 5G ryšio diegimą, uždarose laboratorijose mokslininkai ne tik tobulina šią technologiją, bet ir aktyviai deda pamatus 6G.

 

„Huawei“ tyrimų centre Švedijoje ir dar keliuose kituose padaliniuose jau yra kuriami šeštos kartos tinklo sprendimai, kurie, nepaisant to, jog bus paremti dabartinėmis technologijomis, dėl didelių patobulinimų greičiausiai vėl bus laikomi mobiliojo ryšio revoliucija. Anot „Huawei“ Centrinės ir Rytų Europos bei Šiaurės regiono vykdančiojo viceprezidento Kenneth Fredriksen, šiuo metu žmonija dar tik žengia pirmuosius žingsnius į skaitmeninį pasaulį, o vienintelis ribotas išteklius yra radijo bangų spektras – visa kita galima įveikti tobulinant technologijas.

„Kita vertus, naujų telekomunikacijų sprendimų vystymas užima daug laiko, todėl labai svarbu prisiminti, kas šiai industrijai padėjo tapti sėkmingai. Tai lėmė visuotinė kooperacija ir bendri globalūs standartai. Norėdami judėti į priekį, turime konsoliduoti resursus viena kryptimi, todėl man kelia nerimą, jog technologijų atžvilgiu pasaulis suka skirtingomis kryptimis“, – įžvalgomis dalijosi Kenneth Fredriksen.

 

Tuo metu „Huawei“ viceprezidentas kibernetiniam saugumui Mika Lauhde pabrėžė, jog kol kas nėra tikslios datos, kada pasirodys 6G, kadangi nėra skubama naujų sprendimų pavadinti naująja ryšio karta – stengiamasi sulaukti, kol jie bus didesni ir vartotojams pasiūlys naujų panaudojimo scenarijų bei realių patobulinimų. Ekspertas tai pat atkreipė dėmesį, kad  kartu su ryšio technologijų vystymusi vyksta ir duomenų apsaugos evoliucija. Jo nuomone, svarbu ne tik žvelgti į ateitį, bet ir atsigręžti į ankstesnes tinklo kartas.

„5G ištaisė daugybę kibernetinio saugumo spragų, kurios buvo randamos 4G, 3G ir net 2G, todėl tikimasi, kad 6G ne tik padės išspręsti penktos kartos, bet ir kitus ankstesnių tinklo kartų pažeidžiamumus, kurie turėjo būti atrasti ir ištaisyti anksčiau“, – teigė Mika Lauhde.

Ragina remtis techniniais, o ne politiniais argumentais

Kenneth Fredriksen taip pat atkreipė dėmesį į 5G ryšio situaciją Europoje. Jis pastebėjo, kad tam tikros šalys, siekdamos užtikrinti ryšio saugumą, iš esmės pasuko politiniu keliu, kas, deja, neišspręs problemos.

 

„Technologijos vis dar yra paremtos tarptautinėmis tiekimo grandinėmis ir kol to nepripažinsime, negalėsime apsaugoti infrastruktūros. Tam turi būti sukurti ne politiniai, o griežti techniniai patikrinimai, bandymai ir taisyklės, kas ir užtikrins kibernetinį saugumą. Techninis kelias taip pat ilgesnėje laiko perspektyvoje leistų efektyviai planuoti dideles investicijas į naujų ryšio technologijų kūrimą, o nenuspėjama politinė situacija, besikeičianti kas 5–10 metų, kuria nestabilumo bei netikrumo atmosferą rinkoje ir taip atbaido kompanijas nuo didesnių lėšų skyrimo“, – įsitikinęs „Huawei“ Centrinės ir Rytų Europos bei Šiaurės regiono vykdantysis viceprezidentas.

Jis taip pat priminė, kad tarptautinė telekomunikacijų bendrovė aiškaus techninio reglamentavimo įvedimo siekia aktyviai rodydama pavyzdį kitiems rinkos žaidėjams, kviesdama juos prisijungti prie standartizuoto Tinklo įrangos saugumo užtikrinimo schemos (NESAS) patikrinimo ir taip kurti pasitikėjimą visa industrija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(14)
(1)

Komentarai ()