IBM ir „Fujifilm“ sukūrė rekordinės talpos magnetinę juostelę - negi kas nors dar tebenaudoja šį informacijos saugojimo būdą?  (10)

IBM ir „Fujifilm“ sukūrė rekordiškai talpią magnetinę juostelę - viena kasetė talpina 580 TB. Pala, ką - kelinti dabar metai?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-12-24 IBM ir „Fujifilm“ sukūrė rekordinės talpos magnetinę juostelę - negi kas nors dar tebenaudoja šį informacijos saugojimo būdą?  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, magnetinės juostelės nėra nauja technologija ir dabar yra daug greitesnių duomenų saugojimo būdų.

Daug kitų formatų buvo sukurti, paseno ir išnyko, o štai magnetinės juostelės tebėra naudojamos nuo jų išradimo 1952 metais. Kodėl?

Jos yra pigios, patikimos, ilgaamžės, tausoja energiją. Ir pačios tobulėja toliau, nepaisant to, kad iškyla naujos technologijos.

Be to, magnetinės juostelės yra labai talpios. Naujas prototipas, sukurtas bendromis IBM ir „Fujifilm“ pastangomis, pasižymi 317 gigabitų talpa kiekviename kvadratiniame colyje (6,45 kvad. cm). Visa kasetė talpina 580 TB - jos juostelės ilgis yra net 1,3 km. Tačiau storis - tik 4,3 mikrometrai.

 

Ankstesnis rekordas taip pat priklausė IBM - kartu su „Sony“ kompanija 2017 metais į vieną kvadratinį colį buvo sutalpinusi 201 gigabitą. Nauja rekordinė talpa pasiekta nauja „Fujifilm“ juostele.

Dauguma juostelių yra padengtos bario ferito dalelėmis, o naujoji – stroncio ferito. Šios dalelės užima 60 % mažiau vietos, todėl pagerėja juostelės rezoliucija. Be to, po tomis magnetinėmis dalelėmis yra naujas nemagnetinis sluoksnis, kuris yra žymiai lygesnis, todėl skaitymo-rašymo galvutė gali priartėti arčiau juostelės.

 

 

IBM rolė šiame projekte ir buvo skaitymo-rašymo galvučių pagerinimas, kad šios galėtų išnaudoti naujų juostelių privalumus. Naujos galvutės prie juostelių gali priartėti per vos 3,2 nanometrus – tai yra rekordinis tokių įrenginių tikslumas.

Šios juostelės, žinoma, muzikos negros ir filmų nerodys. Jos bus naudojamos didžiausiose duomenų bazėse, kurių svarba visą laiką auga. Ir ten magnetinės juostelės apskritai niekada nebuvo pamirštos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(0)
(47)

Komentarai (10)