„Su-57“ jau Rusijos oro pajėgose: pirmasis serijiniu būdu gaminamas 5-os kartos naikintuvas nustebins savo galimybėmis – šaudys hipergarsinėmis raketomis „Kindžal“ su branduolinėmis galvutėmis  (7)

Nors Rusija savąsias Kalėdas minės vėliau, Rusijos oro pajėgos savo dovaną išsipakavo ankščiau. Gruodžio 25 d. TASS pranešė, kad pirmasis serijiniu būdu pagamintas penktos kartos naikintuvas „Su-57“ jau dislokuotas ir rengiamas savo pirmajai misijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Su-57“ – 5 kartos lėktuvas užtikrinti kontrolę danguje, galintis atakuoti žemės, oro ir jūrinius taikinius. Vienvietis, dvivariklis naikintuvas yra pirmasis Rusijoje sukurtas lėktuvas naudojantis „stealth“ technologijas.

Panaudotos kompozitinės medžiagos, aerodinaminių paviršių konfigūracijos leidžia likti mažesniu objektu radarų ekranuose. Naujoji konstrukcija taip pat palieka mažesnį infraraudonųjų spindulių pėdsaką.

Kūrėjų teigimu, skrydyje pilotui padeda dirbtinis intelektas atlikdamas antrojo piloto funkcijas. Radaro sistemos dalys išdėstytos per visą lėktuvo ilgį. Gebės stabiliai skristi viršgarsiniu greičiu.

 

Dar lapkričio pabaigoje pietinėje karinėje apygardoje, Achtubinske, Astrachanės srityje, netoli Kaspijos jūros, buvo pristatytas pirmasis serijiniu būdu surinktas orlaivis. Šičia naikintuvas rengiamas savo pirmajai užduočiai.

„Su-57“ turės paleisti naująją Rusijos hipergarsinę raketą „Kindžal“, galinčią skristi iki 10 kartų greičiau už garsą. 2017 metais pradėta naudoti raketa yra vienas iš šešių naujųjų strateginių ginklų, apie kurių sukūrimą 2018 metais pranešė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Paleista „Kindžal“ gali nuskristi iki 3000 km su 500 kg fragmentine arba iki 500 kT galios branduolinę galvute. Šiuo metu raketą gali gabenti gali „Mig-31K“ ir „Tu-22M3M“ lėktuvai.

 

Nors prasidėjo serijinė gamyba, kol kas bus negausi, šaltiniai praneša, kad per ateinančius metus turėtų būti pristatyti tik 4 naikintuvai. Priežastis – 2022 metais turėtų būti pabaigti testuoti naujieji antros kartos varikliai, kurie bus montuojami į naujai surenkamus naikintuvus.

2024 metais Rusija planuoja turėti 22 vnt. „Su-57“, o jau 2028 metais turėti visus pirmojo užsakymo metu suplanuotus 76 naikintuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(27)
(-1)

Komentarai (7)