Išbandė turbūt keisčiausią ir labiausiai aptariamą šių metų išmanųjį telefoną: „Samsung“ evoliucija tikrai sėkminga, bet tobulėti dar yra kur („Galaxy Z Fold 2 5G“ apžvalga, Video)  ()

„Samsung Galaxy Z Fold 2 5G“ – tai jau trečiasis sulenkiamas išmanusis „Samsung“ telefonas – ir ženklas, kad didieji telefonų gamintojai dar vis tiki tokia išmaniųjų evoliucijos kryptimi. Portalas Lrytas.lt turėjo galimybę kurį laiką išbandyti įrenginį ir dabar dalinasi įspūdžiais bei mintimis, koks jausmas naudotis šiuo gana neįprastu telefonu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbūt kiekvienas, naudojantis išmanųjį telefoną šiek tiek daugiau nei vien skambinimui, sutiks: idealus telefonas turi būti nedidelis, kad patogiai tilptų į kišenę – bet jis turi turėti ir didelį ekraną, kokiame galima būtų patogiai skaityti, naršyti ar žiūrėti kitokį turinį. Ir vienas iš būdų pasiekti abu tikslus – kurti sulenkiamus telefonus. Pirmasis „Samsung“ bandymas ne itin pavyko – ekranų sulenkimo linija itin greitai degraduodavo. Antrasis – „Galaxy Z Flip“ – buvo nutaikytas į kiek kitokį, gana nišinį vartotoją. O ką galima pasakyti apie trečiąjį brolį – „Samsung Galaxy Z Fold 2 5G“?

Pirmas įspūdis

Pirmasis įspūdis – telefonas atrodo tikrai neįprastai dar net ir neišskleistas. „Storas“ ir keistoku aukščio bei ilgio santykiu – 25:9. Taip, stipriai primena „pailguosius“ „Sony Xperia“, tik suskleistas „Z Fold 2“ yra dar siauresnis („Xperios“ santykis – 21:9).

Tačiau kaip ir „Xperiomis“, taip ir dar neišskleistu „Z Fold 2“ naudotis iš tiesų visai patogu, ekrano dydžio prasme. Taip, neįprasta – bet kažkokio esminio diskomforto tikrai nėra.

Kaip jau minėta, šis „Samsung“ telefonas yra „storas“ – realiai tai yra du vienas ant kito sudėti telefonai, ir dar su tarpeliu. Bet ir vėl gi – realiai tai jokio diskomforto nekelia, į kišenę vis tiek puikiai telpa. O dėl įprasto ekrano ir aliumininės nugarėlės dar ir čiuopiasi kaip įprastas telefonas.

Žinoma, kadangi telefonas yra „dvigubas“, tai ir sveria daugiau – 282 g.

Bet vis dėlto tikroji telefono vertė atsiskleidžia jį išlanksčius. Ir čia prasideda visi grožiai – pradedant tuo momentu, kai vaizdas, matomas išoriniame ekrane, peršoka į dvigubai didesnįjį vidinį ir baigiant pačiu ekrano dydžiu bei (vėl gi) neįprastomis jo proporcijomis. Ne, tai nėra tradicinis planšetinio kompiuterio formatas, imituojantis popieriaus lapą ir jo proporcijas. Tai arčiau kvadrato – kas iš tiesų neįprasta, bet vis tiek atrodo estetiškai. Ir tikrai patogu. Primena „Polaroid“ nuotraukos proporcijas.

 

Beje, dar vienas privalumas – priešingai nei „Huawei Mate XS“, „Samsung Z Fold 2“ susilanksto sulenkiamuoju ekranu į vidų. Psichologiškai taip daug ramiau – ne taip baisu, kad subraižysi visą ekraną, tapusį išoriniu telefono korpusu.

Skaičiai

Suskleisto telefono dydis – 16x7 cm, o priekinio ekrano santykis, kaip jau minėta, 25:9. Priekinio ekrano įstrižainė siekia 6,23 colio (apie 16 cm) ir tai yra 816x2280 taškų raiškos AMOLED ekranas, padengtas atspariuoju „ Corning Gorilla Glass Victus“ stiklu. Suskleisto telefono nugarėlė – aliumininė.

Išskleisto telefono gabaritai – 16x17 cm (beveik kvadratas), o išskleisto ekrano įstrižainė – 7,6 colio (19 cm). Išskleistą ekraną iš tiesų sudaro du sujungti AMOLED ekranai – beje, palaikantys 120 Hz atnaujinimo dažnį ir HDR10+ raišką (1768x2208 taškų).

Telefone veikia „Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+“ lustas su aštuonių branduolių „Kryo“ procesoriumi. Įrenginyje yra 12 GB RAM ir (priklausomai nuo modelio) 256 arba 512 GB vidinės atminties.

„Z Fold 2“ veikia „Android 10“ operacinė sistema, jame įmontuota greitąjį 25W laidinį ir 11 W belaidį krovimą palaikanti 4500 mAh baterija (o taip pat galimas ir 4,5 „atvirkštinis“ krovimas). Iš jutiklių įrenginyje yra akcelerometras, giroskopas, artumo jutiklis, kompasas, barometras ir pirštų atspaudų skeneris (esantis telefono briaunoje) – bei bevielis ryšio standartas ANT+.

 

Kalbant apie fotosistemą – ją sudaro penkios kameros: 12 MPix plataus kampo (26 mm židinio atitikmens) F 1.8, 12 MPix ultraplataus kampo (123 laipsnių) F 2.4, 12 MPix telekamera (52 mm židinio atitikmens) F 2.4 ir dvi priekinės 10 MPix 26 mm židinio atitikmens F 2.2: viena įmontuota priekiniame, kita – išsiskleidžiančiame ekrane. Filmavimas įmanomas 4K raiška esant 60 kadrų per sekundę greičiu, 1080 raiška 60 k/s greičiu ir dviem „sulėtinimo“ režimais: 240 k/s ir 960 k/s (pastarasis režimas – jau tik 720 taškų raiška).

Kaip išduoda modelio pavadinimas, telefonas parengtas veikti 5G tinkle.

Kam tokio telefono išvis reikia?

Kaip jau sakyta – tam, kad turėtum mažą telefoną, bet didelį ekraną.

Konkrečiai man šio telefono privalumai geriausiai atsiskleidė dar prieš rudeninę koronaviruso bangą vedant kelis renginius. Labai nemėgstu popieriaus ir fizinių laikmenų – bent jau man patogiausia, tarkime, diskusijos planą susirašyti į „Google Keep“, ir ten jau per renginį jatsidaryti – telefone ar planšetėje.

Žinoma, idealiausia tokiam atvejui atrodo planšetė: didelis ekranas, patogu skaityti ir baksnoti pirštu. Tačiau tradicinės planšetės net į „cargo“ kelnes su padidintomis kišenėmis nesusikiši (ar jei ir susikiši kokią mažesnę, saugiai nepasinešiosi). Tai reiškia, kad nori nenori, bet į renginį turi imtis kažkokią kuprinę, rankinę ar dar kokį balastą – iš esmės vien planšetės atsinešimui, jei nori būti laisvomis rankomis.

 

Kitą vertus – telefonas visada kišenėje, ir jam nešiotis nereikia nieko papildomo. Bet telefono ekranas – net ir paties didžiausio planštetofono – yra mažiukas, žiūrėti klausimų ar temų sąrašą nepatogu.

O štai toks sulenkiamas telefonas kaip tik pataiko į viduriuką. Na, gal ne visai. Man asmeniškai norėtųsi, kad toks įrenginys būtų ne iš dviejų dalių, o iš trijų – ir kad išsilankstytų į dydį, artėjantį prie A4 lapo dydžio.

Na bet čia gal ateičiai – ar galbūt tiems laikams, kai jau ekranai bus nebe sulankstomi, bet kaip nors ištraukiami, ar dar kaip nors. Na o šiaip – didelis ekranas yra labai gerai. Gerai žiūrėti tą patį „Netflix“ kelionėje, peržiūrinėti nuotraukas, o ypač – fotografuoti.

Žinoma, įdomiausias klausimas – o tai kaip su ta lenkimo linija, kuri ten taip greitai sugedo pirmajame „Galaxy Fold“? Na, per tas daugiau nei dvi savaites, kiek turėjau telefoną, jokių degradacijos žymių nepastebėjau – nors telefoną lanksčiau ir daug dažniau, nei daryčiau tai įprasto naudojimo metu.

Tiesa, sulenkimo vieta nėra visiškai tobulai lygi – galima įžvelgti šiokį tokį plėvelės bangavimą, bet ekrane rodomam vaizdui tai absoliučiai netrukdo. Ir tiesą sakant, tas bangeles pamatysi tik jei jų ieškosi – o šiaip jau tai į akis nekrenta.

Fotografuoti su „Samsung Galaxy Z Fold 2“ tikrai patogu. Aišku, vaizdas iš pašalies, kai kas nors fotografuoja planšete, atrodo kažkiek komiškai – bet kai tai darai pats, supranti, kaip vis dėlto gerai ir patogu yra bent 270 kvadratinių centimetrų vaizdo ieškiklis, o jei dar pati fotosistema galinga (o ne tokia, kaip absoliučioje daugumoje planšečių) – išvis malonumas!

 

Tiesa, iš to atsiranda ir nedidelių trūkumų. Nes vaizdas, matomas ekrane, yra beveik kvadrato formos, tad taip kadrą intuityviai ir komponuoji. Tačiau telefone santykis 1:1 automatiškai nenustatytas (nustatytas 4:3), tad kol nepripranti persijunginėti, vis patiri netikėtumų ir tenka nuolat karpyti nuotraukas.

Tiesa, jei jau pradėjome apie fotografiją – turiu išreikšti ir papeikimą, kad blankesnę dieną (t.y. be ryškesnės Saulės šviesos ir jos kuriamų kontrastų), „Samsung“ nuotraukos, lyginant su konkurentais, atrodo spalviškai gerokai išplautos – o dirbtinis intelektas kartais gerokai pasimeta numatydamas nuotraukos planus. Na bet čia – ne konkrečiai šio modelio, o išvis paskutinių „Samsung“ kūrinių – problema.

Ir kad jau apie trūkumus – kaip tokiam įrenginiui, 4500 mAh baterijos tokiam įrenginiui vis dėlto mažoka (ypač telefone įjungus 120 Hz dažnį). Taip, dieną aktyvaus naudojimo ištveria be jokių problemų, tačiau vis dėlto likti su mažiau nei 20 proc. baterijos įkrovimo jau kažkaip nebejauku šiais laikais (o gal aš jau tiesiog atpratęs). Kokių 5000 mAh ar 6000 mAh baterija būtų žymiai geriau.

Išvados

„Samsung Galaxy Z Fold 2“ – tai impozantiškas ir galingas telefonas, kurio didžiausias trūkumas turbūt yra kaina. Apie 1800 eurų už telefoną yra nemažai. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad čia yra beveik du telefonai, sujungti į vieną.

Akivaizdu, kad įrenginys skirtas ne masiniam vartotojui – bet tiems, kam tikrai reikia didesnio ekrano. Žinoma, dar geriau būtų prie tokio telefono turėti ir pieštuką, kaip kad turi „Note“ serija (ir sklando gandai, „Fold 3“, kuris pasirodys 2021, jau palaikys „S-Pen“).

 

Priešingai nei pirmuoju „Fold“ modeliu, „Z Fold 2“ galima naudotis ir kaip įprastu išmaniuoju, jo neišskleidžiant – išorinis ekranas siauras, bet pakankamai komfortabilus. Beje, telefonu įmanoma naudotis jo net ir pilnai neišskleidžiant – galbūt ateityje atsiras programėlių, kur taip atlenkus tik iki pusės, pusė ekrano tampa virtualia klaviatūra, o likusi dalis – kad ir teksto rinkimo lango, analogiškai nešiojamam kompiuteriui.

Beje, prie telefono lankstomumo jau prisiderina kelios programėlės – pavyzdžiui „Gmail“, kur laiškų/siuntėjų sąrašas rodomas vienoje pusėje, o pats laiško tekstas – kitoje (taip tekstui suteikiant daugiau vietos). Yra ir keletas kitų – bet norėtųsi, kad tokių programėlių būtų daugiau.

Apie ekrano lenkimo linijos atsparumą spręsti iš kelių savaičių naudojimo sunku, tad faktas nebent tas, kad per tiek laiko nesimato visiškai jokių dėvėjimosi žymių ar vaizdo defektų.

Į telefoną nesudėta pati galingiausia „Samsung“ fotosistema. Iš vienos pusės, perkant įrenginį už tokią kainą, norėtųsi didesnio priartinimo, bet iš kitos – fotosistemos galimybės yra aukščiau nei vidutinės ir lenkia kai kuriuos konkurentus.

Tad apibendrinant – „Samsung Galaxy Z Fold 2“ yra išties dėmesio ir pagarbos verta atlenkiamų telefonų evoliucijos šakos atžala. Nepigus, bet pakankamai geras vaisius, atitinkantis daugumą šiuolaikinei „premium“ klasei keliamų reikalavimų – ekrano dažnį ir kokybę, procesoriaus galingumą, atminties kiekį. Tobulėti, žinoma, yra kur, bet jau dabar progresas nuo pirmo modelio – akivaizdus.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: