Australų mokslininkų išrastas betonas vienu metu sprendžia kelias problemas (Video)  (1)

Tikriausiai esate atsakingas pilietis ir rūšiuojate savo atliekas. Tačiau tai - tik dalis kovos su tarša, nes minkštieji plastikai iš tikrųjų yra itin sunkiai perdirbami. Tiesą sakant, nemažai pasaulio šalių galvoja, kaip sumažinti įvairių plastikinių maišelių ir pakuočių naudojimą, nes šias atliekas sunku perdirbti. Bet Australijos mokslininkai šį tą sugalvojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minkštas plastikas - kaip maišeliai ir įvairios pakuotės - yra per daug trapus ir per mažai stabilus, kad būtų lengvai perdirbamas. Maišelius perdirbti įmanoma, bet tam reikia pasitelkti kitokius metodus nei sunkesniam, stabilesniam plastikui. O maišelių mes sunaudojame labai daug, todėl tai yra didelė problema.

Jau kurį laiką svarstoma minkšto plastiko nepaversti nauju plastiku, o tiesiog panaudoti kaip užpildą. RMIT universitetas Australijoje kartu su partneriais iš verslo įmonių sukūrė naują plastiko užpildą betonui. Tiesa, tai nebuvo taip paprasta, kaip atrodo.

Mokslininkai pasitelkė kompiuterines simuliacijas, daugybę eksperimentų, rentgeno aparatus, kad išbandytų visą eilę skirtingų mišinių. Nes įprastai plastikas ir betonas nesimaišo. Tiesą sakant, plastikas betonui gali stipriai pakenkti - plonos plastiko atplaišos betone gali sukurti poras. Jei jos būtų užpildytos vandeniu, keičiantis metų laikams betonas imtų trūkinėti. Australijoje tai nėra taip aktualu, nes temperatūra ten retai krenta žemiau nulio, tačiau ir ten toks betonas nėra pageidaujamas.

 

Taigi, mokslininkai sukūrė visą procesą, kaip pagaminti „Polyrok“ užpildą. Tai - iš minkšto plastiko atliekų gaminamos granulės, maišomos į betono mišinius pagal nustatytą receptą. Toks 10 % plastiku užpildytas betonas jau buvo panaudotas vienai automobilių stovėjimo aikštelei ir vienai šaligatvio atkarpai betonuoti. Tik kuo jis toks geras?

 

Na, „Polyrok“ yra lengvesnis už kitus užpildus, todėl su juo lengviau dirbti. Naudojant plastiką galima tausoti kitus resursus, kurių kasyba aplinkai yra labai žalinga. Be to, toks užpildas yra labai tvirtas ir homogeniškas, todėl gaunamas labai kokybiškas betonas. Galiausiai, plastiku užpildytas betonas pasižymi geresnėmis akustinėmis savybėmis.

Ir plastikas, kuris įprastai keliautų į sąvartyną, yra panaudojamas žmogaus naudai. Mokslininkai teigia, kad vien Melburne per metus galėtų pagaminti apie 105 tūkstančius tonų „Polyrok“ užpildo. Manoma, kad plastiku praturtintas betonas puikiai tiktų ir dideliems 3D spausdintuvams, kurie gamintų namus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai (1)