Disnėjaus filmai ir karas nesuderinama? Keista ir įdomi istorija kaip Disnėjaus animacinis filmas padėjo sukurti vieną galingiausių Antrojo Pasaulinio karo bombų (Foto, Video)  ()

Ar žinojote, kad Disnėjaus animacinis filmas kažkada įkvėpė sukurti bunkerius griovusią bombą Antrojo pasaulinio karo metu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra bunkerių griovėjas?

Bunkerių griovėjas (bunker buster) yra specialiai sukurtas šaudmenų tipas, skirtas giliai įsiskverbti į tvirtas betonines struktūras, kurios dažnai, bet ne visada, yra giliai po žeme, pvz., betoninės povandeninių laivų bazės (submarine pen), kurios paprastai yra neįveikiamos įprasta amunicija.

Antrojo pasaulinio karo metu buvo sukurta keletas bunkerių naikinimo bombų, tarp kurių garsiausios buvo britų „Tall Boy“, „Grand Slam“ ir „Disney Bomb“, taip pat ir amerikiečių „Tarzon“.

Kas buvo „Disnėjaus bomba“?

„Disnėjaus bomba“ buvo raketinė bunkerių naikinimo bomba, kurią Antrojo pasaulinio karo metu sukūrė Didžiosios Britanijos karališkasis laivynas. Bomba, oficialiai vadinama „4500 lb Concrete Piercing/Rocket-Assisted Bomb“, buvo specialiai sukurta įsiskverbti į betonines konstrukcijas, pavyzdžiui, povandeninių laivų bunkerius, kurie buvo atsparūs įprastiems laisvo kritimo bombardavimams.

Bombą suprojektavo Karališkojo jūrų laivyno kapitonas Edwardas Terrelis ir jį iš dalies įkvėpė Antrojo pasaulinio karo Disnėjaus animacinis filmas „Pergalė per oro pajėgas“ („Victory Through Air Power“), sukurtas 1943 metais. Šiam naujam ginkluotės tipui buvo sumontuotos kietojo kuro raketos, kurios padėjo padidinti bombos greitį kritimo metu.

 

Bombą pagamino Vickeris Armstrongas, o jos varomasis variklis kaip kurą naudojo korditą. Bomboje buvo panaudota sprogstamoji medžiaga šelitas (shellite). Bomba buvo tokia didelė ir sunki, kad ją gabenti galėjo tik dideli amerikiečių bombonešiai, tokie kaip B-17 „Flying Fortress“ ir B-29 „Superfortress“.

Bomba buvo 5 m ilgio, svėrė 2 000 kg, siauriausioje vietoje jos skersmuo buvo 280 mm, ties uodega – 430 mm. Tai suteikė bombai maždaug 1 590 km/val. smūgio greitį, kuris buvo žymiai didesnis nei lygiavertės 5 tonų „Tallboy“ bombos, kurios smūginis greitis siekė 1210 km/val.

Bomba nebuvo plačiai gaminama ir naudojama. Europos karo teatre 1945 m. vasario – balandžio mėn. ją panaudojo tik Jungtinių Valstijų oro pajėgos. Nors pradiniai bombos panaudojimai parodė, kad bomba nebuvo ypač tiksli, tačiau ji buvo labai efektyvi, nes prasiskverbdavo maždaug net per 5 m gelžbetonio sluoksnį, sunaikindama taikinį.

Kadangi ji buvo panaudota kare gana vėlai, bombos indėlis į Ašies pajėgų pralaimėjimą nebuvo esminis. Vis dėlto tai padėjo sukurti vėlesnes bunkerių naikinimo bombų kartas jau po karo.

 

Kaip sukurti „Disnėjaus bombą“ įkvėpė Disnėjaus filmas

Ankstyvuoju Antrojo pasaulinio karo etapu vokiečių povandeniniai laivai kėlė siaubą tarp sąjungininkų laivų vilkstinių. Vokiečių povandeniniai laivai veikdavo vadinamosiose „vilkų gaujose“, kurias jūroje buvo labai sunku aptikti ir įveikti.

Antskrydžiai prieš vokiečių povandeninių laivų betonines bazes, esančias Prancūzijos ir Norvegijos pakrantėse, taip pat pasirodė neveiksmingi, nes įprastomis bomboms jų pramušti nepavyko.

1942 m. britai labai norėjo rasti problemos sprendimą, kuri jiems brangiai kainavo.

Atsitiktinumo dėka, JAV vyriausybė paprašė „Disney“ kino kompanijos sukurti daugybę propagandinių filmų, kurie padėtų įkvėpti piliečius po išpuolių prieš Perl Harborą ir paskelbus karą Ašies pajėgoms.

Vienas iš tokių filmų buvo „Pergalė per oro pajėgas“, kuris įkvėpė „Disnėjaus bombos“ dizainą. Šiame animaciniame filme yra scena, kai raketomis varomos bombos buvo naudojamos prasiskverbti ir sunaikinti vokiečių povandeninių laivų betonines bazes.

Pasakojama, kad peržiūrėję šį filmą britų pareigūnai, tarp kurių buvo kapitonas Edwardas Terrelis, buvo įkvėpti sukurti naujos rūšies bombą, kuri galėtų sunaikinti vokiečių povandeninių laivų bunkerius.

„Disnėjaus bombos“ dizainas buvo paremtas ankstesniais Barneso Walliso darbais, kuris jau buvo sukūręs dvi dideles „žemės drebėjimo“ tipo bombas Karališkosioms oro pajėgoms. Tarp jų buvo 5 tonų „Tallboy“ ir 10 tonų „Grand Slam“ bombos.

 

Šios bombos buvo specialiai sukurtos smogti arti numatyto taikinio, įsiskverbti gilyn į žemę ir sukelti dideles per žemę perduodamas smūgines bangas, kurios sukelia taikinio struktūrinę žalą – iš čia ir kilo šių bombų terminas „žemės drebėjimo bombos“.

Priešingai nei ankstesnės bombos, „Disnėjaus bomba“ nuo pat pradžių buvo sukurta įskverbianti į betonines konstrukcijas, pavyzdžiui, stipriai sutvirtintus bunkerių stogus. „Žemės drebėjimo bombos“ buvo skirtos nukreipti visą naikinimo galią į konstrukciją, o „Disnėjaus bomba“ buvo sukurta tam, kad įsiskverbtų tiesiai į per betoninę struktūrą ir sunaikintų ją iš vidaus.

Dėl šios priežasties „Disnėjaus bomba“ turėjo neįprastai storą plieninį apvalkalą, kuriame buvo palyginti mažesnis kiekis sprogmenų.

Didžiosios Britanijos admiralitetas buvo sužavėtas Terrelio idėja, o gamyba buvo pavesta Didžiosios Britanijos orlaivių ministerijai, kuri buvo atsakinga už nutarimų priėmimą. Galiausiai įtikinus ir Churchillį, bomba buvo pradėta gaminti 1944 m.

Tęsinys kitame puslapyje

Pasidalinkite su draugais
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()