Netikėčiausios „CES“ parodos naujovės: išmanūs augintiniai, kvepalai ir ateities orlaivis (Video)  ()

Šią savaitę vykusioje didžiausioje metų technologijų paroda „CES 2021“ tradiciškai nubrėžtos svarbiausios metų technologijų tendencijos ir pristatytos inovacijos. Įprastai Las Vegase rengiamoje parodoje, kuri šįmet dėl pandemijos vyko virtualiai, netrūko ir netikėtų išmanių sprendimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šįmet technologijų parodoje matėme ne tik gausybę išmanių televizorių, kompiuterių, telefonų ar kitų elektronikos įrenginių – joje netrūko ir netikėtų ar net kiek keistų naujovių. Parodoje dalyvavusios bendrovės vartotojus mėgino nustebinti išmaniais kvepalais, lūpdažiais, gyvūnais ir net prabangiais orlaiviais“, – pranešime spaudai sako išmaniųjų įrenginių ekspertas, „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

„L‘Oreal“ inovacija – išmanusis lūpdažis

Inovacijos neaplenkė ir grožio industrijos. Parodos metu industrijos lyderis „L‘Oreal“, kuriam priklauso „Yves Saint Laurent“ kosmetikos prekinis ženklas, pristatė išmanųjį lūpdažį.

„Pats įrenginys yra kavos puodelio dydžio, tad namuose tikrai neužims daug vietos. Jame yra patalpinti trijų skirtingų atspalvių skysčiai, kurių maišymą galite valdyti mobiliojoje aplikacijoje ir taip išgauti daugybę unikalių lūpdažių atspalvių. Programėlėje taip pat yra galimybė lūpdažio spalvą susikurti atsižvelgiant į jūsų akių ir plaukų spalvą, derinti ją prie aksesuarų ar nagų spalvos – įrenginys pasiūlys labiausiai tinkamą atspalvį“, – paaiškina „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas.

Išmanųjį lūpdažį galėsite įsigyti jau šį pavasarį.

„Qoobo“ – išmanus augintinis

 

Japonijos bendrovė pristatė ir kitą gana neįprastą išmanųjį įrenginį – augintinį robotą, kuris, teigiama, kad neva gali atstoti terapiją, nes malšina stresą, įtampą.

„Iš išvaizdos robotas nėra labai panašus į katę, labiau primena pagalvę su uodega. Robotas atitinka vidutinio augintinio svorį ir dydį – tam, kad sukurtų kuo tikresnę augintinio patirtį. Kai robotą glostote – jis pradeda mojuoti uodegėle, taip pat moka pasisveikinti” – paaiškina „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Robotas šiuo metu kainuoja apie 110 eurų ir galėtų tapti naudingu padėjėju pandemijos krečiamam pasauliui, ypač vienišiems žmonėms.

„Tata Band“ – apyrankė, padėsianti nepamiršti vaikų automobilyje

Kasmet vis dar nuskamba siaubingų istorijų apie per karštį automobiliuose paliktus vaikus. Kad padėtų išvengti panašių nelaimių, bendrovė „Filo“ sukūrė apyrankę „Tata Band“, kurią pristatė „CES 2021“ technologijų parodoje.

„Apyrankė tvirtinama prie automobilio saugos diržo, o joje esantys jutikliai gali aptikti, ar vaikas yra automobilyje. Šie jutikliai yra sujungti su telefonu Bluetooth ryšiu ir kai žmogus palieka automobilį, Bluetooth ryšys dingsta, o prie saugos diržo pritvirtinti jutikliai aptinka vaiko judesius“, – pasakoja ekspertas.

 

Dingus Bluetooth ryšiui į vartotojo išmanų telefoną išsiunčiami automatiniai perspėjimai, o jei telefonas išjungtas, perspėjimai kartu su „Tata Band“ buvimo vietos duomenimis išsiunčiami iš anksto nustatytiems artimųjų kontaktams.

Apyrankės kūrėja „Filo“ teigia, kad išmania apyranke netrukus bus pradėta prekiauti JAV. Kada ji pasieks Europą, kol kas neaišku.

„Ninu“ – išmanūs kvepalai, kuriuos valdysite per programėlę

Parodoje taip pat pristatyti išmanūs kvepalai „Ninu“, kurių tikslas, pasak kūrėjo – paskatinti ekologiškesnės kvepalų pramonės vystymąsi.

„Išmanūs kvepalai – tai trys skirtingi kvapai perdirbto stiklo buteliukuose. Kvapų intensyvumą gali valdyti naudojant specialiai tam sukurtą programėlę su virtualiu asistentu, kuris teiks pasiūlymus ir ilgainiui įsimins žmogaus pasirinkimus. Konkretūs kvapų mišiniai ir pavadinimai jau kuriami bendradarbiaujant su garsiausiais pasaulio parfumeriais“, – sako M. Vrubliauskas.

 

Pristatydamas sako išradimą, kūrėjas taip pat pabrėžė tvarumą: kvepalų buteliukų gamybai naudojamas perdirbtas stiklas, atsisakoma plastikinių pakuočių. Išmanių kvepalų kol kas dar negalima užsisakyti, kadangi nei kaina, nei kvapai ar galutinis dizainas – nepatvirtinti. Šiuo metu planuojama, kad kovo mėnesį bus pradėtos rinkti lėšos sutelktinio finansavimo platformoje, o antroje metų pusėje – gamyba.

„ColdSnap“ – ledai per minutę

Šių metų „CES“ parodoje netrūko ir buitį lengvinančių naujovių – joje pristatytas ir ledų gaminimo aparatas „ColdSnap“.

„Pasaulyje populiarėjant kapsuliniams kavos gaminimo aparatams, rinkoje pasirodė ir kapsuliniai ledų aparatai. „ColdSnap“ ledų gaminimo įrenginys išsiskiria ir konkurentus pranoksta greičiu ir patogumu – vos per 60 sekundžių jis pagamins jūsų norimų ledų. Ir ne tik ledų. „ColdSnap“ taip pat pajėgus serviruoti kokteilius, glotnučius (angl. smoothie) bei šaltas kavas, o ateityje, pasak gamintojo, vartotojai turės galimybę patys išsirinkti suasmenintus receptus“, – pasakoja „Bitės Profas“ Mantvydas Čiuplys.

 

Šis beveik 25 kg sveriantis ledų aparatas nuskaito ant ledų kapsulės esantį QR kodą ir parenka optimalią šaldymo temperatūrą, o kapsulės yra pagamintos iš aliuminio, kad jas galima būtų lengviau perdirbti.

Prekybą ledų aparatu planuojama pradėti šių metų antrąjį ketvirtį.

„Cadillac“ eVOLT orlaivis – ateities transporto naujovė

Automobilių gamintoja „General Motors“ ateityje gali žengti ir į elektrinių orlaivių rinką – bendrovė „CES“ parodoje parodė trumpus vaizdo siužetus ir animacijas, kuriose matyti „Cadillac“ eVOLT orlaivis.

„Šis „Cadillac“ orlaivis varomas 90-kWh elektriniu varikliu ir gali pasiekti iki 100 km/val greitį. Orlaivyje įdiegti keturi propeleriai, jis gali pakilti ar nusileisti vertikalia padėtimi ir, kaip ir visos ateities transporto priemonės, orlaivis yra save vairuojantis“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Kol kas neaišku, ar „General Motors“ turi veikiantį orlaivio prototipą ir kada jis galėtų pasiekti vartotojus. Iš nuotraukų atrodo, kad tai bus vienvietis dronas, skirtas trumpoms miesto kelionėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: