Senų nuotraukų ir įrašų pavertimas skaitmeniniais yra kur kas lengvesnis nei galvojate: paaiškino, kaip tai padaryti  ()

Paspaudus šalčiui, žymiai daugiau laiko leidžiame namuose – o tai puikus metas padaryti ilgai atidėliotus darbus, pavyzdžiui, skaitmenizuoti senas šeimos nuotraukas ar vaizdo įrašus. Jų kokybė laikui bėgant vis prastėja, todėl kyla grėsmė prarasti brangius atsiminimus visam laikui. Kaip skaitmenizuoti fotojuostoje, vaizdajuostėje ar skaidrėse užfiksuotus vaizdus, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors daliai žmonių greičiausiai atrodo, kad popierius kaip tik yra saugesnė ir patikimesnė priemonė prisiminimams saugoti, visgi dar nesukurtas toks, kurio kokybė ilgainiui gerėtų. Todėl ieškant patikimos ir ilgalaikės saugyklos, prie kurios bet kada galėtų prieiti visa šeima, saugykla „debesyje“ yra būtent tai, ko ieškote. Be to, dėl šiuolaikinių technologijų senų nuotraukų ir įrašų pavertimas skaitmeniniais yra kur kas lengvesnis nei galvojate“, – sako „Bitės Profė“ Lina Štrafėlaitė.

Senos nuotraukos

Norėdami skaitmenizuoti senas nuotraukas, galite pasiraitoti rankoves ir šį darbą atlikti patys arba pasitelkti pagalbą iš šalies.

„Vienas iš paprasčiausių būdų – parsisiųsti „Google Photoscan“ („Android“ ir „iOS“) ar „Photomyne“ („Android“ ir „iOS“) programėlę ir skaitmenizuoti nuotraukas, tiesiog naudojant išmaniojo telefoną kamerą. Laikykite nuotrauką virš gerai apšviesto paviršiaus ir nufotografuokite. Programėlė automatiškai apkirps vaizdą ir optimizuos spalvas“, – pasakoja išmaniųjų įrenginių ekspertė.

Skaidrės ir negatyvai

 

Nemažai tėvų ar senelių gyvenimo akimirkų pasiliko skaidrėse. Norėdami čia užfiksuotus vaizdus paversti skaitmeninėmis nuotraukomis, pasitelkite vieną iš tam skirtų programėlių, pavyzdžiui „SlideScan“ („Android“ ir „iOS“).

„Padėkite skaidrę ant šviečiančio paviršiaus – tam gali tikti šviečiantis telefono, kompiuterio (atverkite tinklalapį photomyne.com/backlight) ar planšetės ekranas. Saulėtą dieną skaidrę galite tiesiog priglausti prie lango. Tuomet naudodamiesi programėle atlikite skenavimą. Nuotraukos bus apkirptos automatiškai. Tiesa, nesitikėkite puikios nuotraukų kokybės“, – akcentuoja specialistė.

 

Senų nuotraukų negatyvams skaitmenizuoti išbandykite lietuvių programuotojų Kosto Rutkausko ir Maksimo Sorokino sukurtą programėlę „Helmut“ („Android“). O jei naudojatės „Apple“ telefonais, šiam tikslui jums puikiai pasitarnaus „Film Scanner Pro“ („iOS“).

Kompaktiniai diskai

Atrodo, kad dar visai neseniai akimirkas iš senų vaizdajuosčių žmonės perrašinėjo į DVD kompaktinius diskus, o šiandien juos norima paversti į MP4 failus ir išsaugoti kompiuteryje.

„Šis procesas greitas ir nesudėtingas. Užteks atidaryti kompaktinį diską kompiuteryje, paleisti „Hanbrake“ (prieinamą „Windows“ ir „Mac“ naudotojams) ar kitą panašią programą, aktyvuoti reikiamus nustatymus ir luktelti, kol procesas bus baigtas. Skaitmeninius failus patogiai galite išsaugoti tiek debesų saugyklose „Google Drive“, „iCloud“, „Dropbox“, tiek išoriniame kietajame diske“, – sako žinovė.

 

Ekspertė priduria, kad norint ilgam išsaugoti turimus failus, svarbu juos nuolat konvertuoti į naujus formatus. Pavyzdžiui, jei šiandien senas nuotraukas, skaidres ar vaizdajuostes verčiame skaitmeniniais, tai visai nenuostabu, kad netolimoje ateityje tam naudosime dirbtinį intelektą, OLAP kubą ar kitą naują technologiją.

Vaizdajuostės

Ko gero, daug gražių akimirkų užfiksuota ir vaizdajuostėse, dar žinomose trumpiniu VHS. Priešingai nei nuotraukas, skaidres ar negatyvus, paversti vaizdus skaitmeniniais vaizdo įrašais užtruks ilgiau.

„Jei namuose vis dar turite seną vaizdo kasečių grotuvą ir daug vaizdajuosčių, kurias norite skaitmenizuoti, tuomet verta įsigyti USB vaizdo ir garso adapterį ir viską atlikti patiems. Kitu atveju – jei įrenginio neturite – patarčiau jas nunešti į fotolaboratoriją ir šį darbą patikėti specialistams“, – teigia L. Štrafėlaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()