Jei nemoki, tai ir nelįsk? Paaiškino, kaip užvesti automobilį su laidais: yra kelios taisyklės, kurių privalote laikytis  ()

Dažną vairuotoją žiemos rytą užklumpa problemos: pasukus užvedimo raktelį vietoje variklio burzgesio girdėti tik tyla: išsikrovė akumuliatorius. Užvesti automobili bus paprasta, jeigu po ranka turite užvedimo laidus. Štai, kaip tą reikia padaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Abu automobilius pastatykite greta. Automobilį (2-as automobilis), kurį naudosite užvesti kitą transporto priemonę (1-as automobilis), pastatykite šalia, kad galėtumėte prijungti laidus prie išsikrovusio akumuliatoriaus.

Atkreipkite dėmesį, jog, atsižvelgiant į automobilio modelį, akumuliatoriaus tvirtinimo vieta gali būti ir bagažinėje, ir net po sėdyne.

2. Su elektra visada reikia elgtis atsargiai. Pasirūpinkite, kad netoliese nebūtų jokių metalinių daiktų, pavyzdžiui, įrankių ar juvelyrinių dirbinių, kurie gali paliesti akumuliatoriaus polius ar laidų gnybtus. Taip pat nusivilkite laisvus drabužius, kad neįstrigtų variklio skyriuje.

Įsitikinkite, jog abiejų automobilių akumuliatoriai yra nepažeisti. Jeigu akumuliatoriaus plastikinis korpusas yra akivaizdžiai įtrūkęs arba iš akumuliatoriaus teka skystis, nebandykite užvesti automobilio naudodami laidus.

Jeigu žinote, kaip tokiu atveju elgtis, pažeistą akumuliatorių galite išimti patys. Jei nenorite rizikuoti, kreipkitės į specialistus ir įsigykite naują.

Panaši taisyklė galioja ir pažeistų užvedimo laidų atveju. Geriau iš ko nors pasiskolinkite nepažeistus arba įsigykite naujus – jie nėra baisiai brangūs.

 

3. Pastačius abu automobilius greta, kad užtektų užvedimo laidų ilgio, metas sujungti akumuliatorius. Įsitikinkite, kad abiejų transporto priemonių varikliai yra išjungti, dėl viso pikto ištraukite raktelius iš užvedimo spynelės ir vieną raudoną gnybtą prijunkite prie 2-o automobilio akumuliatoriaus teigiamo (+) poliaus.

Kitą raudoną gnybtą prijunkite prie 1-o automobilio akumuliatoriaus teigiamo (+) poliaus. Įsitikinkite, jog gnybtai tvirtai prisispaudė ir neatsijungs. Taip pat pasirūpinkite, kad užvedimo laidai neįkristų į variklio skyrių ir nepatektų tarp judančių dalių.

4. Vieną juodą gnybtą prijunkite prie 2-o automobilio akumuliatoriaus neigiamo (–) poliaus. Kitą juodą gnybtą derėtų prijungti prie 1-o automobilio įžeminimo taško, bet tiks bet koks metalo gabaliukas, pritvirtintas prie variklio bloko ar važiuoklės, pavyzdžiui, nedažytas varžtas. Tik juodą gnybtą junkite toliau nuo akumuliatoriaus ir kuro sistemos dalių. Jeigu prijungdami pamatėte nedidelę kibirkštį, nekreipkite dėmesio.

5. Užveskite 2-ą automobilį ir leiskite varikliui kurį laiką padirbti. Maždaug po penkių minučių turėtų pavykti užvesti 1-ą automobilį. Jeigu jis neužsives, išjunkite 2-o automobilio variklį, atsargiai pajudinkite prijungtus gnybtus, kad užtikrintumėte gerą kontaktą, ir pabandykite dar kartą. Jeigu ir vėl nepavyks užvesti 1-o automobilio, greičiausiai reikia pakeisti jo akumuliatorių nauju arba pašalinti elektros sistemos gedimą.

 

Užvedus 1-ą automobilį, užvedimo laidus galima atjungti. Nelieskite jokių automobilio elektros sistemos dalių, o laidus atjunkite imdami už izoliuotų vietų.

Užvedimo laidus atjunkite atvirkštine tvarka: pirmiausia atjunkite prie 1-o automobilio įžeminimo taško prijungtą juodą gnybtą, tada prie 2-o automobilio akumuliatoriaus prijungtą juodą gnybtą, paskui prie 1-o automobilio akumuliatoriaus prijungtą raudoną gnybtą ir galiausiai – prie 2-o automobilio akumuliatoriaus prijungtą raudoną gnybtą.

6. 1-o automobilio varikliui leiskite padirbti bent 15 minučių arba pavažinėkite, kad įkrautumėte akumuliatorių. Tik neišjunkite variklio anksčiau, nes gali tekti iš naujo pakartoti visą procesą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(29)
(-11)

Komentarai ()