Bakuose užšalę degalai ir tūkstantinės išlaidos: artinantis vasario šalčiams - perspėjo vairuotojus stebėti, kokį dyzeliną pila į bakus ir nekartoti klaidų  ()

Europos vidutinės trukmės oro prognozių centras spėja, kad vasarį vėl gali užklupti rimtesni šalčiai, kokie buvo prieš porą savaičių. Degalų ekspertai ragina dyzelinu varomų automobilių savininkus iš anksto atkreipti dėmesį, jog ne visi šios rūšies degalai, kurių galima įsigyti šaltuoju metų laiku, yra tinkami paspaudus rimtesniam šaltukui, skelbiama pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Degalinės privalo užtikrinti, kad jose būtų arktinio dyzelino. Tokiu atveju joms leidžiama prekiauti ir įprastu, kurio savikaina yra mažesnė. Tačiau toli gražu ne visi klientai pastebi ant degalų pylimo pistoletų ar kitur užklijuotas snaiges, kuriomis žymimas būtent arktinis dyzelinas.

„Per klaidą pasirinkę dyzeliną be šio ženklinimo, geriausiu atveju į baką prisipilsite F klasės dyzelino, kuriam keliamas reikalavimas neužšalti iki minus 20 laipsnių temperatūros. Deja, tokie degalai ima drumstis jau esant 10 laipsnių šalčio. Verta prisiminti, kad dėl degalų kokybės nemažai vairuotojų jau patyrė sunkumų sausio viduryje, pirmo rimtesnio atšalimo metu“, – atkreipia dėmesį „Circle K“ Degalų kategorijos vadovas Rokas Laurinavičius.

Painiava dėl reguliavimo ypatumų

Sausį staigiai atšalus orams, vieniems vairuotojams teko prašyti kaimynų pagalbos, kitiems – pirkti naujus akumuliatorius arba keisti filtrus, o su rimčiausiomis problemomis susidūrė tie, kuriems tiesiog užšalo degalai. Tokiu atveju bakuose esantis dyzelinas susisluoksniuoja ir virsta drebučiais, o kartais problemos sprendimas gali kainuoti ne vieną šimtą ar net tūkstantį eurų.

 

Nors šią bėdą patyrę vairuotojai galėjo pagrįstai galvoti, jog jų automobilių kuro bakuose teliūskuoja vadinamasis arktinis dyzelinas, tačiau dėl reguliavimo ypatumų suklysti itin lengva.

Jei degalinės stende pažymėta snaigė, ir joje, kaip privaloma, tikrai siūloma arktinio dyzelino, tai nereiškia, kad vien toks dyzelinas yra visuose šių degalų pistoletuose. Vienoje degalų pompoje gali būti tiekiamas arktinis dyzelinas, kitoje – jau nebe. Nepaisant to, tokia degalinė gali teisėtai skelbtis prekiaujanti arktiniu dyzelinu, nors jis būtų siūlomas vos vienoje iš daugelio degalinės dyzelino pompų

 

Vairuotojams kilus pagrįstiems klausimams, degalų ekspertai siūlo drąsiai ieškoti atsakymų pačioje degalinės teritorijoje.

„Bet kuris klientas bet kuriuo paros metu turi teisę degalinės personalo pasiteirauti, kokios klasės ir kokio atsparumo šalčiui yra degalinėje parduodamas dyzelinas. Maža to – galima paprašyti degalinės administracijos leisti susipažinti su degalų kokybės pasais, kuriuose bus matoma ir daugiau aktualios informacijos – kada degalai pagaminti, kokiu biokomponentu praturtinti“, – teigia „Circle K“ Degalų kategorijos vadovas R. Laurinavičius.

Daugiau nei 68 procentus Lietuvos automobilių parko sudaro dyzelinu varomos transporto priemonės. Šie degalai itin jautrūs žemai temperatūrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: