JAV pirmą kartą istorijoje parduodamas atspausdintas namas - kiek jis kainuoja ir kodėl ateityje tokių namų rinkoje tikrai bus daugiau?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Evil 2021-02-02 17:59
"3D spausdinimas nėra tokia jau sena technologija" - konditeriai kategoriškai su tuo nesutinka
immortallt 2021-02-02 19:02
Tiesiog mūro sienos pakeitimas... Čia iš visos sąmatos gal kokie 10-15%... Pamatai, stogas, langai, durys, inžinerija, grindys, išorės ir vidaus apdaila... Pas mus namas karkasinis, už viso karkaso susukimą, apšiltinimą, 25+5+5+priešvėjinė plokštė, stogo uždėjimas, fasado tinkavimas ir dekoravimas, apvadų dėjimas ant fasado, sumoje gal kokius 22k€ už darbą. Medžiagos kokie 14k€ už medieną, 2k€ už tvirtinimo dalis. Vata spėčiau dabar kokie 4k€ viso. Tinkas nepamenu, bet iki 1k€. Apvadai gal 2k€. Tai vat šitas robotas atitikmenį tik karkasą susuktų, t.y. padarytų sienas, kurias reikia šiltinti dekoruoti. P.S. langai tokiam namui 8k€, lauko durys 2-3k€, priklausomai ko nori. Jei visai nesvarbu grožis, galima už 1k€ rasti. Reziumė, net jei sienas padarytų visiškai nemokamai, ir nekainuotų net betonas, 50% pigiau būti tiesiog negali. Nebent nedekoruoji, nedarai langų, nešiltini ir pan.
kukulis4 2021-02-03 07:10
Man atrodo kad jie cia turi omeny 50% pigesnes, kaip jie raso, 'plikas' sienas. Tokiu atveju gal ir galima sutaupyt ta 50% grynai tik ant pliku sienu. Dar klausimas su kuo lygina. JAV didzioji dauguma namu - karkasiniai. Karkasiniai gerokai pigiau nei kad muriniai. Tai vel, jei lygina su muriniu, tai kokia prasme lygint, kai beveik niekas tokiu nestato... O su apsiltinimu tai ten pas juos idomiai. Kuri laika daznai skraidziau i NY, ir pora kartu teko ten pabut ziema. Viesbucio sienos vos ne kartonines, stovi skalbimo masinos dydzio sildytuvas - jei reikia, per 20min gali uzsisildyt kad ir iki +40. Tada isjungi, ir per ta pati 20min atvesta iki +15. Kiek klausinejau, sake - yep, it's normal.
immortallt 2021-02-03 09:51
kukulis4, karkasiniai JAV gal ir pigiau, kitas dalykas mūrinius JAV stato tik prabangius. Karkasinis kokybiškas Lietuvoje kainuoja panašiai. Reiktų JAV žiūrėti ir analizuotis kokie ten reguliavimai dėl šildymo. Karkasinis namas automatiškai bus gerokai šiltesnis nei kartoninių sienų viešbučiai. Gal tų viešbučių užimtumas mažas, todėl apsimoka jiems už šildymą mokėti daugiau, kai kambarys užimtas, bet tenka pripažinti, energetinis efektyvumas vis dar daug kur dzin ir niekas neskaičiuoja ilgalaikes sąnaudas.
SILORAKAS 2021-02-03 12:28
https://www.youtube.com/watch?v=TPm_Umn ... esWeinraub Šis konkretus projektas.
immortallt 2021-02-03 12:31
Apšiltinimo nėrasta. Apdailos nerasta Komunikacijų nerasta. Kaip ir spėjau, plikos sienos, karkasinio namo atveju kokie 20k€ vertė čia... Jei be pamato, nes printeriu pamato nedarė (ir nepadarys). Geriau sukurtų robotą apdailos darbams. Už fasado ir sienų apdailą sumokėsi daugiau nei už sienas.
kukulis4 2021-02-03 13:12
Ir turbut gaunasi, kad tas 350k didziaja dauguma uz vieta, kurioje stovi namas.
immortallt 2021-02-03 15:09
Čia dar reiktų pasiaiškinti, kad sklypo kaina nebūtų dar atskirai, kaip ir turėtų būti lyginant tokius projektus.
HardAxe 2021-02-03 15:39
ko jūs taip puolat? Čia gi pirmas komercinis statinys. Pirmi 3d spausdintuvai turbūt irgi tik dėžutę atspausdinti galėjo. Lėtai ir nekokybiškai. Aš šitame tikrai matau didelę perspektyvą. Gal ne vieno namo spausdinime, bet galima atsivežus techniką suspausdinti visą rajoną. Tuo pačiu pagaminti tikrai įdomias sienų formas, kas kitu atveju kainuotų kosmosą. Dar ir dirbti galės 24/7, su operatoriaus priežiūra. Kaži ar statybininkai apie betonvežį su žarna nekalbėjo "už tokią sumą galima tris bigadas pasamdyt ir sunešios greičiau negu ta pompa čia pompuos", technikos gyvavimo pradžioje ir t.t.
kukulis4 2021-02-03 16:29
Ne puolam. Tiesiog cia viskas pristatyta taip, jog susidaro ispudis, kad tas pirmasis 3d printed namas visiskai toks pats kaip ir tradicinis, tik per pus pigesnis. O is tiesu taip nera. 3D spausdinimas, kaip technologija tikrai turi begale perspektyvu, ir statiniu spausdinimas - viena is ju, vienareiksmiskai. Tiesiog siandienai ji tinkama kazkokiu primityviu patalpu statybai, kur nereikia apdailos, siltinimo, komunikaciju, etc. Galbut labai tiks statyt apsauginius skydus marse (shells) (kai kasnors ten nuskris). Nera neimanoma, kad printeris 'ispausdintu' apsildymo sluoksni, paliktu kiaurymes komunikaciju pravedimui, ar tiesiog spausdinimo procese stabteletu ir tos komunikacijos galetu buti patiestos, bet cia improvementai ateiciai. O siandienai sensacijos dar nera. 3d spausdinta pastoge gali buti 50% (o gal ir daugiau) pigesne. Pilnai pastatytas namas - dar ne. Tik tiek
immortallt 2021-02-03 16:32
HardAxe, ne apie greitį ir pan. kritika, apie tai, kaip pristatoma viskas, kaip čia dabar pyzdiec, tik taip namus statys. Aš sakau, kad konkrečiai dėl spausdinimo, net jei sienos taptų nemokamos, tai nesudarys nė 15% namo sąmatos, priešingai nei straipsnyje kur teigiama, kad 50% sumažina kainą. 3D spausdinimas turi savo sritis, kur jis pranašesnis, bet dažniausiai tai ten, kur nieko nėra. Pvz. daryti metalo detales, kokias tekinti, presuoti ar įprastais būtais apdoroti neapsimokėjo. Neįprastų formų pastatai - nežinau, mūsų namas yra beveik kubas (dar trečio aukšto reikėjo, būtų kubas su 40cm paklaida), bet ne kartą nepažįstami žmonės ir architekto klausinėjo, ir komplimentais gyrė. Grožis yra paprastume, o mandros formos - dar ir energijos nuostoliai. Jei sugebėtų pagaminti betoną, kurio varža būtų didelė, ir galėtų labai plonais siūlais varyti, kad sudarytų gardelės principo sieną, kurioje tiesiog liktų sandarūs oro tarpai ir taip dar didintų varžą, tada jau būtų pradžia. Tada dar liktų iškart sienose numatyti vietas komunikacijoms, langų tvirtinimams ir pan. Bet iš betono atspausdinti namą, ir nupurkšti jį dažais... Nu prieš 25 metus gal ir būtų suėję.
HardAxe 2021-02-03 17:36
Jūs abu teisūs, persiprašau. Na pas mus nesudaro 15%, šiltam klimate kiek kitaip. Nėra šiltinimo kainos + šildymo įrangos. Šiaip galėtų tas aparatas kokias putas supurkšti, nematau tame problemų. Bet niekas nepradės statyti nuo sudėtingo projekto. Man labai Įdomu kaip tokių sienų atsparumas išorės poveikiui, tiksliau floridos uraganams. Gal laikys geriau už karkasinius? p.s. įsivaizduoju namo sienas su langų ghosting artefaktais
immortallt 2021-02-03 18:11
Šiltame klimate vis tiek reikia termoizoliacijos ir vėsinimo. Mūro siena, iš išorės pvz. medžio vata, kuri pasižymi geromis savybėmis apsaugoti namą nuo aplinkos karščių, ypač dieną. Karkasinis namas gali būti atsparesnis išorės poveikiui ir uraganams nei mūrinis. O šiaip visų namų pirma lekia stogas. Stogas, jei šlaitinis, abiejų tokiu pat principu yra. Tik po uragano karkasinio namo aikštelę lengviau sutvarkyti, yra mažiau atliekų, nes medis arba gali būti panaudotas vėl, jei liko sveikos lentos ar lentų dalys, arba sukūrentas. Tuo tarp su betono/plytų/blokelių krūva, normaliose šalyse utilizacija dar kainuoja, išrinkti yra sunkiau. Atliekų sutvarkymas, kaip priklauso, Lietuvoje kainavo man koks 1500€. Ir tai čia medį sukūrenu židinyje. Amerikoje tiesa nežinau kiek tai kainuoja, bet netikiu, kad ten leidžia supilti kur nori.
kukulis4 2021-02-03 18:57
Normaliu atveju - taip. USA - jie ten viska sprendzia elektros pagalba. Salta - sildytuvas. Karsta - kondiceonierius to the max. Karkasiniai pas juos populiarus ir del to, kad lengva susitvarkyt, jei koks tornadas nusluoja. Susirinkai pagalius, pasiemei draudimo ismoka, ir statai nauja.
AAA000 2021-02-03 21:31
karkasinis principe yra ne namas, o konteineris. surinktas is visokio pigiausio imanomo slamsto. ji isvis gali surinkt gamykloje. atvez ir pastatys tau per kokia para-dvi. ant keliu betono gabaliuku ar net akmenu . ir viska ka tu ten darei pas save bus atlikra dar profesionaliau ir pigiau. tavo namas tiesiog yra karkasiniu konteineriu individuali nevykus kopija. ta prasme tu pasistatei konteineri - bet brangesniu budu nei yra rinkoje. o cia visai kas kita. cia kuriama technologija, kai gamykla kaip minimalus imanomas irankis atvaziuoja ir kazka pagamina. reikiamoje vietoje. is tam priotaikytu medziagu. aisku iki tobulumo ten dar daug zoles apsikt - bet principas - butent namo statyba. visiskai skiriasi. cia prioritetas ir yra medziagu skurdumas isgaunant maksimalu efekta. kad kuo mazesne ivairove ir paprastumas, i rezultatas maksimalus. tavo ta karkasine deze yra tiesiog lego konstruktorius, kuri tu susirinkai ten visi elementai pritaikyti pagal kita principa - kad net eilinis buhalteris galetu viska susivezt savo kibiriniu lauzu, susisukiot ir gaut rezultata - kazka tokio - "tipo namas" pvz rastinis namas jau nebeitelpa i sita koncepcija - nes rastai per sunkus buhalteriams. nu tai patobulino rasta - dabar jis yra ir kompozitinis-pjaustomas, ir visoks surenkamas is lentu ar penketuku-desimtuku. o va namo statyba is rastu i kita krypti evoliucionavo - uzsisakai karkasa individualiai, arba uzsiskai medienos ir frezas-gaterius vietoje - kas is esmes butu beveik tas pats 3d spausdinimas - tik medzio detalem vatos uzpurskimas irgi galima laikyt 3d spausdinimu popierinis namas bus kai tokiu atsiras - tada karkasiniai nebeatrodys toks sudas as net platikiniu namu mates - daro viosokiems negrams afrikoje ir amerikieciu bomzams. amerikinis variantas net 1k$ buvo tilpes. irgi "namas"
kukulis4 2021-02-03 21:35
Tu, specialiste, eik man anoj temoj surast kabluka. Ar ten jau baigesi ismone? viewtopic.php?utm_source=Komentaru_laukas_diskusijos&utm_medium=Vidine_navigacija&utm_campaign=Vidine_navigacija&p=565861#p565861
NekenciuReklamos 2021-02-04 02:36
tu gi saves neleistum vadinti supistu europieciu is valkatu salies, t.y. LT, tai kam kitus zeminanciai vadini? Pazysti juos? Bendravai? Gyvenai? Yra tam tikri humoro remai, bet cia mano galva, ryskiai perzengi moraline/etiketo riba.
Dziao 2021-02-04 10:08
Jau apie spausdintus namus ziurejau video pries kokius 4-5 metus. Beje netgi rusai jau seniai atspausdine kaip parodinius namus rode. Taigi nereikia cia lia lia mums
Dziao 2021-02-04 10:23
Toki straipsni isviso reiktu trinti lauk. 2015m rusijoje: https://youtu.be/Xcc6_rRBrLM Belgijoje 2 aukstu https://youtu.be/uxEBteXM2R0 Praejusiu metu idomiausi 3d projektukai. https://youtu.be/eIVl3gmswhM